Ovocné tečky: plněné, máčené, flambované, pečené
31. 12. 2011

Ovocné tečky: plněné, máčené, flambované, pečené

Ovoce patří na sváteční stůl! Je krásné a svými tvary i barvami doplní dekorativnost tabule. Jako tečka za bohatým menu prospěje trávení. Nápadité úpravy vždy zaujmou, ať jsou plody tuzemské, nebo exotické.

Vánoční ovocný salát

Potřebujeme 

  • jablka podle počtu osob
  • řapíkatý celer
  • ananas
  • třešně
  • vlašské a lískové ořechy
  • šlehačku
  • majonézu

Jak na to 

Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky stejně jako ananas a celer. Třešně vypeckujeme a nakrájíme na poloviny, aby pustily šťávu a dodaly salátu barvu. Ořechy opražíme, v ubrousku oloupeme, nasekáme a přidáme k ovoci. Šlehačku smícháme s majonézou a směsí přelijeme ovoce.

Salát je výborný jako příloha k pečenému kuřeti či krůtě.

pomeranče

Pomeranče plněné tvarohem

Potřebujeme 

  • 4 pomeranče
  • 250 g tučného tvarohu
  • 20 ml pomerančového likéru
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíci nesolených pistácií

Jak na to 

Pomeranče spaříme vroucí vodou, odkrojíme vršky a odložíme je do lednice.

Ze zbylé části pomerančů vydlabeme dužinu a propasírujeme ji přes sítko. S pomerančovým pyré promícháme tvaroh, přidáme likér, cukr a vanilkový cukr. Nakonec do tvarohové směsi vmícháme tuhou šlehačku.

Hotovým krémem naplníme vydlabané pomeranče, vršek posypeme nahrubo nasekanými pistáciemi. Naplněné plody přikryjeme vychlazenými vršky pomerančů a ihned podáváme.

Ovocná ryba

Potřebujeme 

  • 100 g rozinek
  • 100 g sušených švestek
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 50 g sušených brusinek
  • 100 g sekaných mandlí
  • 5 vajec
  • 200 g moučkového cukru
  • 180 g másla nebo rostlinného tuku
  • 230 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva

Jak na to 

K mouce přidáme prášek do pečiva, přisypeme nasekané mandle a sušené ovoce a vše smícháme.

Máslo utřeme s cukrem a se žloutky a z bílků ušleháme tuhý sníh.

Do máslové hmoty střídavě přidáváme sníh a mouku s ovocem.

Formu ryby důkladně vymažeme tukem a vysypeme strouhankou a nalijeme do ní těsto. Pečeme při 180 °C asi hodinu. Když forma zchladne, vyklopíme rybu na rovný podklad a můžeme ji podle vlastní fantazie ozdobit, třeba polít čokoládou a z mandlových plátků vytvořit šupiny.

švestky

Švestky v čokoládě

Potřebujeme 

  • 30 sušených švestek bez pecky
  • 30 mandlí
  • rum
  • 150 g čokolády na vaření
  • 50 g ztuženého tuku
  • mandle nebo ořechy na obalení

Jak na to 

Vypeckované švestky spaříme a namočíme je na hodinu do rumu. Pak do každé švestky vložíme místo pecky celou oloupanou mandli.

Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu se ztuženým tukem a švestky v této polevě namáčíme. Nakonec je obalíme ve strouhaných mandlích nebo ořeších. Necháme oschnout a dobrotu uložíme do papírových košíčků.

Jablka s marcipánem

Potřebujeme 

jablka • bílé víno na podlití

na náplň

125 g másla • 30 g marcipánu • neslané pistácie • vlašské ořechy • rozinky • mandle • rum

na přeliv

500 ml mléka • 100 g másla • 1 vanilkový pudink • vanilkový cukr podle chuti • skořici • rum

Jak na to 

Jablka oloupeme a vykrojíme střed, který naplníme směsí z vyšlehaného másla a marcipánu (můžeme přidat kapku rumu). Přidáme rozinky a nahrubo nakrájené ořechy a mandle.

Jablka vložíme do pekáčku a zalijeme je asi dvěma centimetry vína. Na každé jablíčko dáme plátek másla a upečeme je při 150 °C dozlatova.

Jablíčka podáváme teplá, přelitá vanilkovým pudinkem.

ananas

Ananas s portským

Potřebujeme 

  • ananas
  • portské
  • skořici

Jak na to 

Kolečka ananasu zalijeme portským vínem a necháme je v lednici uležet do druhého dne. Při servírování každé kolečko ananasu pokapeme trochou portského a lehce je poprášíme skořicí. Můžeme je ještě dozdobit hoblinkami hořké čokolády.

Flambované ovoce

Potřebujeme 

  • 4 cl rumu
  • 2 jablka
  • 2 pomeranče
  • 2 banány
  • 1 lžíci cukru
  • kousek másla
  • skořici

Jak na to 

Veškeré ovoce nakrájíme na malé kousky. Na pánvi pomalu rozpustíme cukr a pak k němu přidáme máslo. Když je máslo rozpuštěné, přidáme ovoce, které chvilku prohřejeme a pak vše zalijeme rumem.

i

Do plamenů můžeme po troškách přisypat trochu skořice.

Pánev nakloníme tak, aby šťáva byla u okraje pánve a zahříváme ji tak dlouho, až šťáva vzplane. Hořící šťávou ovoce přeléváme.

Až alkohol vyprchá, plameny zhasnou a ovoce můžeme podávat.

Jednodušší způsob pro zapálení šťávy je ten, že ji zapálíme sirkou, ale není to ono.

hrušky 

Hrušky s peřinkou

Potřebujeme 

  • 200 g sýra žervé
  • 4 hrušky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citron
  • 50 g pistáciových oříšků

Jak na to 

Hrušky podélně rozřízneme, jádřince vykrojíme a hrušky zakapeme citronem. Sýr vyšleháme s vanilkovým cukrem a na talíři nastříkáme do hrušek. Vše ozdobíme sekanými oříšky a podáváme s piškotem, dospělým bude k hruškám určitě chutnat sekt.

Ananasová psaníčka

Potřebujeme 

  • 1 listové těsto
  • 400 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • kolečka ananasu
  • vejce na potření

Jak na to 

Nejprve uvaříme pudink. Rozválené listové těsto nakrájíme na čtverce, do středu každého nalijeme lžíci pudinku a na něj přitlačíme ananas. Okraje těsta přehneme, psaníčka pomažeme rozšlehaným vejcem a upečeme v předehřáté troubě při 200 °C. Upečená psaníčka můžeme ještě ozdobit čokoládou.

Banánový štrúdl

Potřebujeme 

  • banán
  • listové těsto
  • nutellu
  • vlašské ořechy

Jak na to 

Těsto vyválíme, potřeme je nutellou (množství určí výslednou sladkost pokrmu). Banán nakrájíme na kolečka, která klademe do středu těsta. Vše posypeme nasekanými ořechy.

Těsto zabalíme a štrúdl pečeme v troubě při 150-200 °C. Podáváme horké, ozdobené šlehačkou.

Banány v županu

Potřebujeme 

  • 5 nepřezrálých banánů
  • 4 vejce
  • 4 lžíce cukru
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 cl koňaku
  • tuk na smažení

Jak na to 

Oloupané banány nakrájíme na silnější šikmé řezy. Žloutky utřeme s cukrem, přimícháme mouku, přidáme trošku koňaku a nakonec vmícháme sníh z bílků.

Banány máčíme v těstíčku, prudce je osmažíme v horkém tuku a podáváme teplé a pocukrované.

Sněhové jahůdky

Potřebujeme

  • 150 g bílé čokolády
  • čerstvé jahody

Jak na to 

Tabulku čokolády rozlámeme na kousky a dáme ji rozpustit. Čisté suché jahody noříme z poloviny do rozpuštěné čokolády a na fólii je necháme vystydnout.

Foto Shutterstock a archiv redakce

Vánoční pečený čaj

Potřebujeme 

  • 1 kg ovoce (jablek, švestek, ostružin, hrušek aj.)
  • 1,2 kg cukru krystal
  • na ochucení případně i rum 
  • 1 citron nakrájený na kolečka
  • lžičku skořice
  • 3 až 5 hřebíčků

Jak na to 

Ovoce nakrájené na kousky smícháme a v hlubší misce nebo pekáči je vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 220 °C asi 45 minut až ovoce pustí šťávu. Během pečení občas promícháme.

Po upečení vkládáme ještě horké ovoce do skleniček, které zavíčkujeme a otočíme na 5 minut dnem vzhůru.

Příprava čaje je jednoduchá: Do hrnku dáme 1 nebo více lžiček pečeného čaje a ovoce zalijeme horkou vodou a necháme chvíli vylouhovat.

Hana Hořáková, foto autorka

Pro Receptář speciál.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvaplusšest = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Portál provozuje Tarsago | © 2014 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS