Pečete mazanec z droždí, nebo nekynutý?
11. 4. 2009

Pečete mazanec z droždí, nebo nekynutý?

Mazanec má troubu rád. Ten kynutý zvlášť. Pro něj je teplo důležité ještě dřív, než se ocitne na vále: Suroviny si připravte večer a nechte je přes noc v teple. Těstu dopřejte čas, aby se na cestě do pece řádně nadechlo. S prosátou moukou mu to půjde líp.

Kynuté mazanečky

Potřebujeme

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 80 g pískového cukru
  • 1 vejce
  • 80 g másla
  • 20 g droždí
  • 20 g rozinek
  • 20 g sekaných mandlí
  • 1 žloutek
  • trochu mléka
  • olej na potření plechu
  • cukr na posypání

Jak na to

Smícháme mouky, uděláme důlek a vložíme do něj droždí, které lehce posypeme cukrem, zalijeme troškou mléka, zamícháme a necháme v teple vykvasit. Pak přidáme ostatní ingredience a vypracujeme tuhé těsto. Ke konci hnětení přidáme rozinky a polovinu mandlí a necháme vykynout.

Pak těsto rozdělíme na několik dílů, vytvarujeme z nich malé mazance, které dáme ještě znovu vykynout na vymazaný plech. Potřeme je v mléce rozšlehaným žloutkem, posypeme zbytkem mandlí a upečeme dozlatova. Hotové mazanečky pocukrujeme.

Pro Receptář Anna Paroubková, Všeruby

velikonoční mazanec

Nekynutý mazanec

Potřebujeme

  • 100 g másla
  • 60 g cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • rozinky
  • mandle
  • citronovou kůru
  • sůl

Jak na to

Máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce, strouhanou kůru, omyté rozinky, nasekané mandle (nebo ořechy), mouku s rozmíchaným práškem do pečiva, osolíme a dobře propracujeme těsto. Vytvarujeme z něj bochánek, uprostřed prořízneme křížek, dáme na plech a zvolna pečeme. Hotový mazanec pocukrujeme.

Pro Receptář Milena Novotná, Olešnice, foto archiv

Pro Receptář.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětplusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Angeline

(), 31. 5. 2012, 02:39

AHOJ LUBOS,your webside is great!!!I've been lonkiog for the parena knedla recipe for some time now so I'm very happy that i found it since knedla is one of my all time favorite.The only thing is that here in Australia they don't have all purpouse flour and i'm not sure if plain flour will do.I did try to make german germ-knodell(german versoin of parene buchty)but the didn't rise and they tasted a bit yeasty anyway,i want make knedlo,vepro,zeli for the Easter and I would also love to try to make Philka's Rozki.so Philka I am very interested in you rozki pastries!So if you'd like to write it for us,then please do.misha

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Lunární kalendář

Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat

Orchideje - Jak úspěšně pěstovat doma i venku

Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék

Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort

Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie

Grilování - recepty, tipy a triky na letní grilování

Eknihy - ke stažení zdarma o zahradě a domově

Recepty na vánoční cukroví - to nejlepší cukroví podle našich receptů

Portál provozuje Tarsago | © 2016 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS