Recept na domácí jahodové knedlíky z tvarohového těsta
29. 6. 2010

Recept na domácí jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Stačí dvacet minut a nejoblíbenější jahodové jídlo voní na stole. Jednoduchý recept se snadno pamatuje, navíc existuje v řadě variant. Někdo přidává do těsta dětskou krupici, jiný strouhanku. Knedlíky mají čepice z polevy, tvarohu, šlehačky, jahod...  

Potřebujeme

  • 1 obyčejný měkký tvaroh (250 g)
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • jahody do knedlíků i na ozdobu

Varianta s dětskou krupicí

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce 
  • asi 4 lžíce hrubé mouky
  • asi 4 lžíce dětské krupice 
  • špetku soli
  • jahody

Varianta se strouhankou

  • 250 g obyčejného měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • 4 lžíce hrubé mouky
  • 3 lžíce strouhanky
  • jahody (asi 250 g)

Jak na to

Koulení knedlíků si usnadníme, když pracujeme s namočenými prsty; namáčíme je zhruba po každém čtvrtém knedlíku.

Suroviny vložíme do mísy, a důkladně je rozmícháme. Z těsta vytvoříme válečky o průměru asi 4 cm. Z válečků odkrajujeme kousky, rozložíme na ně jahody nebo jiné ovoce a zabalíme knedlíky.

Koule vkládáme do vroucí osolené vody, počkáme, až se opět začne vřít, poté v mírném varu necháme knedlíky 5 až 8 minut. Že jsou hotové poznáme, když vyplavou vzhůru.

Jahodové knedlíky 

Ozdobit můžeme knedlíky strouhaným tvrdým, ale i měkkým tvarohem, moučkovým cukrem a máslem, také mákem či osmaženou strouhankou s cukrem nebo jahodovou polevou z rozmixovaných jahod a cukru apod.

Jak je máte nejraději vy? Napište svůj recept do komentářů pod článkem.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvamínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

tvarohove knedlíky

(), 10. 7. 2010, 22:12

Na těsto dávám hrubou mouku,vajíčko,tvaroh,sul,prášek do peč a vařím v páře.Jahody nebo boruvky rozvařím s jahodovým pudinkem a cukrem,knedlíky poleju.Je to dobré.

RE: tvarohove knedlíky

(), 9. 6. 2014, 18:56

Dělala jsem tvarohové těsto z hrubé mouky, ale knedliky byly tvrdé. Vařila jsem je 10 minut. Tak jsem si myslela, že když dám příště polohrubou mouku, budou měkčí. A vy píšete, že dáváte hrubou mouku. Nevíte čím to, že jsem je měla tvrdé? Dělala jsem je podle receptu 1/4 tvarohu,1/4 hrubé mouky a vajíčko.

S medem

(Honza), 1. 7. 2010, 07:49

Jahodové knedlíky sladím medem. A svět je hned o hodně lepší! Ony ani jahody s medem nejsou k zahození...

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Portál provozuje Tarsago | © 2014 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS