Co je třeba na přípravu sváteční drážďanské štóly?

500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 50 g droždí, 100 g moučkového cukru, kůra nastrouhaná z 1 citronu a 1 pomeranče, po půl lžičce mleté skořice, mletého hřebíčku a mletého muškátového oříšku, sůl, 200 g másla, po 75 g nadrobno nakrájené kandované citronové a pomerančové kůry, 50 g nahrubo nakrájených oloupaných mandlí, 200 g rozinek, 30 ml rumu; na potření: 75 g másla, 75 g moučkového cukru

  • Rozinky spaříme horkou vodou, necháme je okapat a oschnout a naložíme je do rumu.
  • Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku moučkového cukru a necháme vzejít kvásek.
  • Do mísy prosejeme mouku, přidáme k ní kvásek, promícháme jej s částí mouky, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
  • Do zbylého mléka rozmícháme vejce, zbylý moučkový cukr, vanilkový cukr, špetku soli, citrusové kůry a rozpuštěné máslo.
  • Směs ve dvou dávkách vmícháme do mouky a v robotu vypracujeme lesklé těsto. To necháme v míse zakryté utěrkou nakynout na dvojnásobný objem, vyklopíme je z mísy, rukama je trochu prohněteme a „roztáhneme“ na silnou placku.
  • Na ni rovnoměrně rozložíme v rumu připravené rozinky, nakrájené mandle a kandovanou kůru a vše zapracujeme do těsta.

Tvarování

  • Z posypaného těsta vyválíme asi 25 cm dlouhou šišku, trochu ji zploštíme a uprostřed válečkem trochu promáčkneme.
  • Jednu stranu těsta přeložíme přes prohlubeň, aby těsto částečně překrylo i druhou stranu těsta.
  • Z obou stran šišky pak hranou dlaně do těsta promáčkneme rýhy.

Pečení a potírání máslem

Takto připravené těsto dáme na vymazaný plech, zakryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě ještě chvíli kynout.

Štólu upečeme ji troubě vyhřáté na 180 ˚C (asi hodinu) a ještě horkou upečenou ji několikrát potřeme rozpuštěným máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem. Necháme ji zcela vychladnout a poté ji zabalenou do fólie uložíme na chladné místo. Podáváme ji nakrájenou na tenké plátky.