10. 4. 2010

Recept na medovník: Také Marlenka potřebuje vyzrát

Původem arménský dortík medovník, sladce nazývaný Marlenka, se stal oblíbeným v řadě zemí a v domácnostech se přípravuje v různých obměnách. Zejména náplň mezi jednotlivými plackami korpusu lze přizpůsobit rodinným chutím. Tady je jeden příklad.

Potřebujeme

na těsto

  • 50 g másla
  • 450 g hladké mouky
  • 300 g medu
  • rovnou lžičku jedlé sody
  • 5  vajec
  • 300 g smetany, nejlépe s obsahem tuku 20 %
  • tuk na vymazání formy

na krém

  • 400 g másla
  • 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
  • 300 g smetany ke šlehání

medovník, marlenka, recept

Jak na to

Máslo pro přípravu těsta i krému necháme změknout při pokojové teplotě.

Nejprve smícháme máslo, mouku a sodu. V jiné míse rozmícháme med, vejce a smetanu. Poté spojíme vše do jednoho těsta a postavíme do chladničky aspoň na půl hodiny.

Troubu předehřejeme na 220 °C. Pečící formu, je-li třeba, vymažeme tukem. 

Lžící nabíráme těsto a plníme formu tak, aby vznikla placka tenká jako lívanec či silnější palačinka. Těsto pečeme asi 6 až 7 minut, až získá zlatavě hnědou barvu.

Upečeme asi 9 až 10 takových plátků. Hotové je klademe na stůl vedle sebe, aby vychladly.

Jako variantu můžeme uzavřenou plechovku kondenzovaného sladkého mléka povařit zhruba 2,5 hodiny stále zcela ponořenou (!) v hrnci s vodou. Zkaramelizovaný obsah pak smícháme s máslem a smetanou.

Mezitím vyšleháme krém z kondenzovaného mléka, másla a smetany ke šlehání.

Vychladlé placky potíráme krémem a rovnáme na sebe. Krémem pomažeme i vršek dortu a podle chuti, nálady a fantazie dozdobíme. K tomu můžeme použít například rozemletá jádra vlašských ořechů. 

Pak necháme dort nejméně přes noc při pokojové teplotě odležet, aby se všechny chutě těsta i krému pěkně pospojovaly.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmmínusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Medovník

(Sim), 28. 1. 2014, 13:30

Doporučuju ani nezkoušet...chuťově nemá s medovníkem nic společného a ani po týdnu se neodležel. Je tvrdý. Navíc krém se se šlehačkou zdrcne.Hnus!

Dort

(Anna), 18. 10. 2011, 18:18

Dobrý den, mám moc ráda medovník a tak jsem se dívala všude po internetu po různých receptech. Tento se mi líbil nejvíce, máte někdo zkušenosti, jak je dobrý? Děkuji

krém do medovníku

(), 23. 4. 2010, 18:19

Prosím,prosím,jak mám udělat ten krém?

RE: krém do medovníku

(), 30. 4. 2010, 20:58

1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
dáti do vody a kastrolku vařiti asi 1hod--2hod vařiti aby mléko
zhnědlo a zhoustlo po vychladnutí dáme do misky spolu
400 g másla a 300 g smetany ke šlehání a vyšleháme
to je celý postup ,, dobrou chuť´´ PETRA


Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...