Potřebujeme

na těsto

  • 50 g másla
  • 450 g hladké mouky
  • 300 g medu
  • rovnou lžičku jedlé sody
  • 5 vajec
  • 300 g smetany, nejlépe s obsahem tuku 20 %
  • tuk na vymazání formy

na krém

  • 400 g másla
  • 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
  • 300 g smetany ke šlehání

Jak na to

Máslo pro přípravu těsta i krému necháme změknout při pokojové teplotě.

Nejprve smícháme máslo, mouku a sodu. V jiné míse rozmícháme med, vejce a smetanu. Poté spojíme vše do jednoho těsta a postavíme do chladničky aspoň na půl hodiny.

Troubu předehřejeme na 220 °C. Pečící formu, je-li třeba, vymažeme tukem.

Lžící nabíráme těsto a plníme formu tak, aby vznikla placka tenká jako lívanec či silnější palačinka. Těsto pečeme asi 6 až 7 minut, až získá zlatavě hnědou barvu.

Upečeme asi 9 až 10 takových plátků. Hotové je klademe na stůl vedle sebe, aby vychladly.

Jako variantu můžeme uzavřenou plechovku kondenzovaného sladkého mléka povařit zhruba 2,5 hodiny stále zcela ponořenou (!) v hrnci s vodou. Zkaramelizovaný obsah pak smícháme s máslem a smetanou.

Mezitím vyšleháme krém z kondenzovaného mléka, másla a smetany ke šlehání.

Vychladlé placky potíráme krémem a rovnáme na sebe. Krémem pomažeme i vršek dortu a podle chuti, nálady a fantazie dozdobíme. K tomu můžeme použít například rozemletá jádra vlašských ořechů.

Pak necháme dort nejméně přes noc při pokojové teplotě odležet, aby se všechny chutě těsta i krému pěkně pospojovaly.