Buchtami s řepou a mákem vítáme podzim

Polovinu větší řepy okrájíme, rozkrájíme na dílky a uvaříme do poloměkka, nastrouháme na hrubé nudličky a podusíme na lžíci másla či oleje.

Umeleme 10 lžic máku, přidáme mléko, perník, cukr, skořici, tlučený hřebíček, vanilkový cukr a vše povaříme.

Obě směsi v poměru 1:1 smícháme, přidáme hrozinky a plníme buchty. Náplní nešetříme.

Na těsto potřebujeme

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 10 dkg cukru
  • 2 žloutky
  • 2 dl oleje
  • sůl
  • 1/2 l mléka
  • 5 dkg kvasnic

Pečeme a mastíme jako buchty.

Dana Tužilová, Dašice

Babiččiny řepáky

Na zadělání obyčejného těsta potřebujeme

  • 1/2 l mléka
  • kvasnice
  • sůl
  • 1 vajíčko
  • hrst cukru
  • tuk − asi 1/2 kostky Hery
  • hladkou mouku dle potřeby

Náplň

Oloupeme 2 cukrovky, postrouháme je na jemném struhadle, dáme do kastrolu, podlijeme trochou vody, přidáme kousek másla a dusíme, až je řepa měkká.

Pak přidáme mletý mák (asi talíř), cukr, vanilkový cukr, trochu skořice a soli. Necháme zchladnout.

Z vykynutého těsta uděláme vdolky, naplníme je řepou, dáme na plech, propícháme vidličkou a pečeme.

Radka Hobzová, Tavíkovice na znojemsku

Řepánky s nemletým mákem

Těsto je kynuté jako na buchty. Pro náplň nastrouháme najemno řepu, spaříme v horkém mléce a povaříme. Přidáme nemletý mák a kousek másla. Povaříme, podle chuti osladíme a znovu povaříme. Potom necháme vychladnout.

Naplníme těsto, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme.

Eva Chrpová, Žatec

Bramborové řepánky na slano, recept ze staré kuchařky

Potřebujeme

  • 1 kg brambor
  • 1 vejce
  • sůl a mletý pepř
  • 200 g hladké mouky
  • 400 g řepy
  • tuk na potření placek
  • mouku na vál

Jak na to

Oloupanou řepu rozstrouháme a chvíli podusíme ve vlastní šťávě. Podle chuti osolíme a opepříme.

Brambory uvaříme ve slupce, druhý den oloupeme a nastrouháme.

Přidáme vejce, špetku soli, mouku a zpracujeme těsto. Z hladkého těsta utvoříme váleček a rozkrájíme ho na stejné kousky. Z každého vyválíme placičku a do poloviny poklademe dušenou řepou. Přihrneme a dobře uzavřeme.

Naskládáme na promaštěný plech a v předehřáté troubě upečeme. Řepánky také můžeme opékat v pánvi nebo v kastrolu na rozpáleném tuku, a to po obou stranách.

Veronika Novotná, Benátky nad Jizerou

Řepné koláčky, kamarádčin recept

Potřebujeme

na těsto

  • 60 až 80 dkg hladké mouky
  • 6 dkg cukru
  • 6 dkg droždí
  • 1 rozpuštenou kostku Hery
  • 2 vejce
  • mléko podle potřeby
  • prášek do pečiva
  • špetku soli

na náplň

  • 2 středně velké cukrové řepy
  • asi 1/4 l mléka
  • 1/8 másla
  • asi 5 menších kompotových misek jemně mletého máku
  • med, cukr skořici podle chuti

Jak na to

Rychle vypracujeme těsto, které ihned zpracováváme (kynout se nenechává). Nožem vykrajujeme menší kousky, které rukou rozplácneme a plníme vychladlou náplní.

Zpracovanou řepu nastrouháme a ve vhodných obalech zmrazíme, takže ji můžeme použít i později. Hotové koláčky se dají také zmrazit. Po rozmražení jsou stejně vynikající jako čerstvé.

Připravíme ji z řep, které uvaříme a najemno nastrouháme do kastrolu, přidáme mléko, máslo, mletý mák, podle chuti med, cukr, mletou skořici. Za stálého míchání jemně zahřejeme, aby se náplň nepřipálila.

Řepánky klademe spojem na plech asi 10 cm od sebe, protože při pečení nakynou, a potíráme olejem. Pečeme asi 20 minut, po upečení opět potřeme olejem.

Miloslava Vránová, Karlovy Vary