Rychlý jahodový dort

Plát listového těsta upečte v dortové formě a zchladlý poklaďte nakrájenými jahodami, pocukrujte je, přelijte dortovým želé, které nechte ztuhnout.

Dort podávejte se šlehačkou nebo kysanou smetanou. Raději upečte hned dva, neboť křehký zákusek mizí z talířů velmi rychle.

Jahodové knedlíky s kukuřičnou krupicí

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • hrst kukuřičné krupice (polenty)
  • sůl

Z uvedených surovin vypracujte těsto, které nechte 15—20 minut odpočinout, aby polenta do sebe natáhla vlhkost z tvarohu.

Nejprve zkuste, zda těsto ve vroucí vodě drží a nerozváří se. Záleží totiž na vodnatosti tvarohu. Těsto pak případně zahustěte krupicí nebo do něj přidejte lžičku škrobové moučky.

Z těsta pak tvarujte kulaté knedlíky plněné jahodami a uvařte je v osolené vodě (3—5 minut podle velikosti). Když je na talíři doplníte kysanou smetanou a cukrem, sklidíte zasloužené ovace.