Lokše s mákem a povidly

Potřebujeme

  • 600 g brambor
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • 200 g hladké mouky (+ na pomoučení válu)
  • 2 lžíce sádla (nejlépe husího)
  • 150 g švestkových povidel
  • 80 g mletého máku
  • 3 lžíce moučkového cukru

Jak na to

Brambory uvaříme ve slupce, oloupáme, necháme je vychladnout a jemně nastrouháme. Promícháme se solí a moukou a vypracujeme hladké těsto, ze kterého na pomoučeném válu vytvarujeme váleček a nakrájíme jej na plátky.

Z plátků tvarujeme kuličky, rozválíme je na tenké placky, které pak opečeme z obou stran nasucho na rozpálené pánvi. Jakmile se na placce tvoří puchýřky, je hotová.

Opečené lokše pak potřeme rozpuštěným sádlem, poté povidly a nakonec je posypeme mákem smíchaným s moučkovým cukrem.

Naplněné lokše stočíme jako palačinky a podáváme.

Luboš Dupač, Nesvačily

Meruňkové taštičky

Potřebujeme

  • 1 balíček listového těsta
  • bílek z 1 vejce
  • meruňkovou marmeládu
  • kompotované meruňky
  • moučkový cukr

Jak na to

Listové těsto rozválímee, vykrájíme z něj větší kolečka a jejich okraje potřeme bílkem.

Do středu koleček dáme meruňkovou marmeládu, 1—2 kompotované meruňky, kolečka přehneme, okraje pevně přimáčkneme.

Taštičky rozložíme na plech, upečeme ve vyhřáté troubě a pocukrujeme.

Karel Vránek, Brno