Potřebujeme

na těsto

  • 6 vajec
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • lžičku prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakového prášku

na krém

  • 250 g másla
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 150 g moučkového cukru

na polevu

  • 120 g čokolády na vaření
  • 100 g másla nebo hery
  • 2 lžíce mléka

Jak na to

Vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem, přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a dotuha ušlehaný bílkový sníh.

Jak se liší měkký a tuhý bílkový sníh? Bílek se mění ve sníh díky bublinám vzduchu, které do hmoty zašleháváme ruční metlou či šlehačem. Pokud při vytažení metly špičky bílé hmoty klesají, jde o měkký sníh. Zůstane-li pohoří sněhových vrcholků vztyčené, máte správný tuhý sníh.

Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut při 180 až 200 °C na vymazaném, hrubou moukou vysypaném plechu nebo na pečicím papíře.

Než piškot vychladne, umícháme jemný krém z tvarohu, másla a cukru.

Vychladlý piškotový plát potřeme krémem a necháme v chladu zatuhnout.

Připravíme polevu: Do rozpuštěného tuku nalámeme čokoládu a mícháme, až vznikne hladká hmota. Za stálého míchání postupně přidáváme lžíce mléka. Hladkou polevou polijeme moučník a necháme ztuhnout.