Čerstvý karob vůní připomíná datle. Zakoupit jej lze především prodejny zdravé výživy. Karobová mouka je zdrojem hodnotných bílkovin a po poradě s dětským lékařem ji můžete podávat i malým dětem, které trpí alergií na kravské mléko, sóju nebo nesnášejí lepek.

Využití karobu v kuchyni

  • Ve směsi s fíky slouží jako kávovinová náhrada.
  • Slouží jako chutné přírodní sladidlo (obsahuje až 50 % cukru).
  • Obarví a aromatizuje nejrůznější sladké i slané pokrmy a nápoje.
  • Míchá se s medem, přidává se do čokoládových tyčinek, pečiva, koktejlů, omáček pro grilovaná masa či k pečeným fazolím.
  • V receptech lze karobem nahradit kakao v poměru 1:1, při přípravě čokolády je poměr 3:1 ve prospěch karobu.

Karobová poleva

Potřebujeme

  • 120 g kokosového tuku nebo másla
  • 120 g cukru
  • polévkovou lžíci karobu
  • 5 lžic mléka
  • 2 polévkové lžíce solamylu

Jak na to

Všechny suroviny smícháme, vložíme do vodní lázně a krátce povaříme. Používáme na dorty, perníky nebo různé řezy.

Karobový perník

Potřebujeme

  • šálek polohrubé celozrnné mouky
  • šálek hladké mouky
  • šálek cukru
  • půl malého balení vanilkového cukru
  • lžíci karobu
  • prášek do pečiva
  • 1 dl oleje
  • 2,5 dl mléka nebo vody

Jak na to

  1. Smícháme mouku, cukr, karob a prášek do pečiva.
  2. Přidáme olej, zamícháme a pak přilijeme mléko.
  3. Nalijeme do moukou vysypané formy a pečeme v troubě nebo v remosce asi 25 minut. Špejlí zkusíme, je-li těsto propečené.
  4. Ještě teplý perník vyndáme z formy a posypeme moučkovým cukrem.

Do těsta také můžeme přidat ořechy, sušené ovoce nebo trochu mleté směsi koření (badyán, kardamon, anýz, hřebíček, skořice a fenykl).