Název biscotti (singulár biscotto) pochází ze starého latinského výrazu biscoctus, což znamená „dvakrát uvařený“. Upomíná na to, že tyto sušenky se pečou nadvakrát. Díky tomu jsou suché a trvanlivé a používaly se na dlouhé cesty.
Cantucci toscani
- máslo 75 g
- cukr krupice 120 g
- sůl 2 špetky
- vanilkový extrakt ½ lžičky
- vejce 2 ks
- kypřicí prášek ½ sáčku
- hladká mouka 200 g
- kandovaná pomerančová kůra 40 g
- mandle celé neloupané 140 g
- pistácie loupané nesolené 60 g (pokud pistácie neseženete, můžete použít místo nich také mandle)
Máslo předem necháme při pokojové teplotě zcela změknout. Máslo, sůl a cukr vyšleháme do pěny, zašleháme vejce a vanilkový extrakt. Mouku smícháme s práškem do pečiva, mandlemi, pistáciemi a nasekanou pomerančovou kůrou. Stěrkou zapracujeme do máslového základu. Těsto dáme na 2 hodiny do chladničky, aby ztuhlo. Plech pokryjeme papírem na pečení. Troubu předehřejeme na 180 ⁰C.
Ztuhlé těsto rozdělíme na 4 díly. Na pomoučeném vále rozválíme každou čtvrtinu do válečku o průměru cca 3 cm, který odpovídá délkou šířce plechu. Válečky naskládáme na plech a dáme péci přibližně na 12 minut, až začnou lehce růžovět a na omak už nejsou měkké. Vyndáme, troubu ztlumíme na 150 C. Válečky necháme 5–10 minut zchladnout, aby se nelámaly.
Přesuneme je na velké prkénko (pozor, pořád jsou velmi křehké) a buď velmi ostrým nožem (ideální je pilkový) je krájíme na šikmé 1,5 cm silné plátky, které skládáme zpět na plech. Nesmíme při krájení příliš tlačit, jinak by se mandle z těsta vylamovaly.
Dáme zpět do trouby a 10–15 minut zvolna pečeme, až povrch ztvrdne a začne po okrajích lehce zlátnout. Vyndáme a necháme vychladnout, v uzavřené dóze na suchém místě můžeme skladovat až měsíc.