Později, to už pracovala jako zdravotní sestra v Praze, ji na zálibu čas nezbýval. Ale jakmile se přestěhovala na Moravu, kde žije se svou rodinou, znovu objevila zapomenuté recepty – i na perníčky.

Začala opět péct a zdobit. Na Vánoce i na Velikonoce.

Experimentovala s barvami a technikami malování, sháněla další recepty a dolaďovala je vlastními nápady.

„Jednou jsem dostala od známých cukrářů perníkový časopis ze Slovenska a ten mě doslova nadchl. Chtěla jsem se učit stále víc. Když dnes vzpomínám, kolik sáčků a kornoutků s bílkovou polevou letělo do koše, směju se. Vždycky jsem si řekla, že na to musím přijít a zkoušela jsem to znovu a znovu. Ale jestli jsem na to už přišla? Nevím, pořád je co zdokonalovat.

Každý, kdo perníky dělá, ví, jak zdlouhavá práce to je. Udělat těsto, nechat je odležet, vyválet, vykrájet, upéct a zase nechat aspoň den vydýchat. Pak připravit polevu, zdobicí sáčky a malovat. Některý perník prochází rukama třikrát i čtyřikrát jen při zdobení,“ líčí Marie Križalkovičová.

Perníčky už peče celoročně, hlavně narozeninové dárky na přání a každému takříkající na míru, podle jeho představ i vkusu.

Nejoblíbenější jsou kazetky s malými perníčky uvnitř, pohádkové postavičky pro děti a srdíčka – jmenovky na svatby a další oslavy.

Na zdobení používá i marcipán nebo modelovací hmotu na dorty, přání zákazníků jsou různá. Sama má nejraději perníčky klasické.

Doporučuje tento recept:

Staročeský perník

Svaříme 100 ml vody s 250 g medu, 120 g cukru a 10 g hery. Necháme vychladnout a do vlahého roztoku v míse přidáme

  • 600 g hladké mouky (T 650),
  • 70 g moučkového cukru,
  • 20 g perníkového koření (1 balíček ),
  • 1 celé vejce,
  • 10 g sody,
  • kakao − pokud chceme tmavé těsto.

Všechno důkladně propracujeme a necháme jeden den odležet. Potom vykrajujeme nebo vyřezáváme nožem různé tvary.

Troubu ze začátku pečení neotevíráme, v perníčcích pracuje soda a byly by nízké a tvrdé.

Pečeme při 180 °C podle velikosti 7–10 minut.

Hotové uskladníme v krabicích a zdobíme až druhý den i později, aby se vydýchaly.

Poleva

Do bílku vmícháme přesátý cukr (raději vícekrát, aby malé krystalky neucpávaly zdobicí otvor).

Konečná hustota je asi jako kaše, nesmí volně stékat z vidličky ani na ní pevně držet (na 1 bílek je potřeba asi 200 g cukru).

Pokud je poleva řídká, přidáme cukr, pokud jde špatně z kornoutku, zředíme ji citronovou šťávou.

Naplníme sáček (pěkně se zdobí pytlíčkem se zipem) a ještě zalepíme izolepou, aby poleva při tlačení nevytékala. Uděláme malou dírku a zkusíme linku (nesmí se volně roztékat).

Foto archiv MK