Menu

Višňové kuličkyVišňová omáčkaSrbský líný koláč s višněmiVišňová bábovkaVišňovkaVišňový ocetSladká rýžeVišně v meduVišňový pohár

Višňové kuličky

  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 400 g kakaa
  • 2 balíčky čokoládového pudinku
  • višně naložené v brandy
  • na obalení kokos, cukr nebo namleté ořechy

Změklé máslo utřeme s cukrem, prosátým kakaem a pudinkovým práškem. Utvoříme váleček, zabalíme ho do kuchyňské fólie a necháme asi hodinu ztuhnout v ledničce. Z válečku odkrajujeme asi půlcentimetrové plátky a balíme do nich okapané višně. Kuličky obalíme podle chuti.

Venuše Kubáčová, Mladá Boleslav

Sladká rýže s višněmi

  • 250 ml rýže
  • sůl
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce nasekaných oloupaných mandlí
  • 150 ml smetany
  • šlehačka nebo zakysaná smetana
  • vypeckované višně

Rýži propláchneme horkou vodou, v kastrolu ji zalijeme dvěma hrnky studené vody, přidáme špetku soli a zakrytou ji vaříme na mírném plameni sedm minut. Poté ji odstavíme, vmícháme žloutek, vanilkový cukr, mandle a horkou smetanu.

Rýži podáváme doplněnou šlehačkou nebo zakysanou smetanou a vypeckovanými višněmi a to buď teplou, nebo naopak dobře vychlazenou.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Višňová bábovka

  • 500 g višní
  • 100 ml kysané smetany
  • 5 vajec
  • 120 g hrubé mouky
  • 6 lžic cukru
  • lžička skořice

Žloutky s cukrem utřeme, přidáme kyselou smetanu a pomalu přisypáváme mouku. Višně vypeckujeme, nasekáme nadrobno, posypeme skořicí a smícháme s těstem.

Těsto vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme asi hodinu na mírném ohni. Podáváme zásadně teplé.

Miluše Křížková, Kladno

Višňová omáčka

  • 2 hrnky vypeckovaných višní
  • 1/2 hrnku vody
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce pískového cukru
  • 1 lžíce solamylu
  • 2 balíčky vanilkového cukru

Višně zalijeme vodou, posypeme cukrem a na mírném ohni uvaříme doměkka. Solamyl promícháme s cukrem, vmícháme jej do rozvařených višní a směs necháme přejít varem. Omáčkou poléváme zejména kynuté knedlíky.

Jiří Mika, Karlovy Vary–Stará Role

Višňovka

  • 500 g višní
  • 700 ml vodky nebo třešňovice
  • kousek celé skořice
  • 2—3 hřebíčky
  • 6 višňových pecek
  • 1/2 lžičky mletého puškvorce (podle možnosti)
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1/2 malého pomeranče i s kůrou

na sirup

  • 200 g cukru
  • 200 ml vody

Omyté višně zbavené pecek dáme do širší sklenice a rozmačkáme je v ní. Přidáme rozdrcené višňové pecky, vše zalijeme vodkou, přidáme koření, citronovou kůru a na kolečka nakrájený pomeranč zbavený jadérek.

M. D. Rettigová tuto višňovku doporučovala jako lék „na zkažený žaludek“.

Sklenici dobře uzavřeme a necháme ji stát na okně tři až čtyři týdny. Poté obsah sklenice scedíme, přilijeme vychladlý sirup (cukr svařený s vodou), případně dalších 200 ml vodky. Směs dobře protřeseme a nalijeme do láhví s dobrým uzávěrem.

Věra Jedličková, Radonice

Višňový ocet

  • 500 g višní
  • 500 ml vinného octa

Do porcelánové mísy dáme opláchnuté vypeckované višně, rozmačkáme je a zalijeme vinným octem. Dobře je promícháme, nalijeme je do láhve s širším hrdlem, kterou ovážeme celofánem a postavíme ji na tři dny na sluníčko nebo ke kamnům.

Poté obsah přecedíme přes filtrační papír a získaný ocet nalijeme do láhví, které dobře zazátkujeme.

Ivan Veselý, Žebrák

Srbský líný koláč s višněmi

  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • troška mléka
  • bílek na potření

na náplň

  • 750 g višní
  • 100 g ořechových jader
  • 100 g pískového cukru
  • hrst rozinek

Máslo utřeme do pěny, přidáme žloutky, cukr, mouku, trochu mléka a vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme je na dva díly. Obě poloviny těsta vyválíme na velikost formy, v níž budeme péci. Formu vymažeme tukem a položíme do ní spodní plát těsta.

Připravíme náplň: Vypeckované višně smícháme s pokrájenými ořechy, cukrem a rozinkami. Višňovou náplň rozmístíme na těsto, mírně ji osladíme a přiklopíme druhým plátem těsta.

Povrch koláče potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme plátky mandlí. Upečeme dozlatova. Navinulá chuť višní dodá koláči správný říz.

Jitka Pavlíková, Strakonice

Višně v medu

  • na 1 kg višní asi 400 g medu

V kastrolu prohřejeme med, přidáme omyté, odstopkované višně a krátce je povaříme. Poté je scedíme a rozložíme do menších sklenic, ve kterých je zalijeme ještě teplou medovišňovou šťávou. Sklenice uzavřeme a sterilujeme 15 minut při 85 °C. Višně podáváme jako dezert ozdobené neslazenou šlehačkou.

Milena Novotná, Olešnice

Višňový pohár

  • 500 g višní
  • 200 ml červeného vína
  • mletá skořice
  • 1 lžíce vanilkového pudinku
  • 50 g čokolády na vaření
  • 1 sáček vanilkového krému v prášku
  • mléko
  • 2 lžíce cukru

Víno s vypeckovanými višněmi povaříme asi 5 minut s cukrem a skořicí. Přimícháme pudink rozmíchaný v trošce mléka nebo vody, vše necháme přejít varem a směs dáme vychladnout. Občas ji promícháme, aby se nevytvořil škraloup.

Vychladlou směs rozdělíme do pohárů, přidáme vanilkový krém vyšlehaný s mlékem a povrch ozdobíme strouhanou čokoládou, případně půlkami višní. Podáváme vychlazené.

Jaroslav Holý, Melč

Foto Jiří Poláček a Shutterstock