Jiřina Skýpalová z Chvalčova úvodem receptu píše: „Z ořechů nemusíme vyrábět jen likéry. Nabízím starý recept na pochoutku z ořechových jader, bílků a skořice. Každý, kdo oříšky ochutnal, chtěl další.“

Ořechy v bílkové pěně

  • asi 1/2 kg ořechových jader z vlašských ořechů
  • 1 bílek
  • 1 lžíci vody
  • 120 g mletého cukru
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli

Ořechová jádra dáme do mísy, bílek s vodou rozšleháme vidličkou na řídkou pěnu, nalijeme ji na ořechy a lehce promícháme.

Cukr, skořici a sůl smícháme zvlášť, směs nasypeme na ořechy a znovu je lehce promícháme.

Ořechy vysypeme na plech, rozložíme je po celé ploše a pečeme při 120 °C asi hodinu. Každou čtvrthodinu je promícháme.

Hotovou pochoutku uložíme tak, aby nenavlhla a zůstala křupavá.

Jiřina Skýpalová

Bábovka z vlašských ořechů

  • 250 g mletých jader vlašských ořechů
  • 5 větších vajec
  • 250 g tuku na pečení
  • 350 g hladké mouky
  • 250 g krupicového nebo krystalového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 5 lžic koňaku
  • špetku soli
  • moučkový cukr na posypání

Cukr, vanilkový cukr, sůl, tuk a vejce rozmícháme do pěny.

Po lžících přidáváme mletá jádra vlašských ořechů, koňak a mouku smíchanou s kypřicím práškem.

Těsto přemístíme do bábovkové formy vymazané tukem a vysypané strouhankou.

Pečeme hodinu v předehřáté troubě při 175 °C.

Chladnou bábovku pocukrujeme.

Varianta ořechové bábovky se 100 g ořechů

  • 100 g jader vlašských ořechů
  • 250 g krystalového cukru
  • sáček vanilkového cukru
  • citronovou kůru
  • 5 vajec
  • 200 g tuku
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 0,25 l mléka

Cukr, pět žloutků, vanilku, citronovou kůru a tuk dobře utřeme.

Postupně přidáváme mleté ořechy, mouku promíchanou s kypřicím práškem, vlažné mléko a sníh z pěti bílků.

Pečeme ve vymazané a vysypané bábovkové formě.