Blahodárné účinky aromatické kůry skořicovníku jsou známé už tisíce let, první zmínky byly zaznamenány už ve starověkém Egyptě. Usušené stonky skořicovníku byly však záležitostí vyvolených. To naštěstí dnes už neplatí, a tak se skořice stala dostupným a oblíbeným kořením. V zásadě rozlišujeme mezi pravou cejlonskou a čínskou skořicí odrůdy Cassia – tak je nejrozšířenější, ale bohužel méně kvalitní.
Dá se použít mimo jiné i jako přírodní konzervant, obsahuje vlákninu, železo, vápník a mangan. Skořice nabízí bohatý zdroj antioxidantů jako polyfenoly, snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, snižuje krevní tlak, srážlivost krve a hodnoty cholesterolu v krvi. Je však dobré mít na paměti, že v nadměrném množství může být toxická, proto to s její konzumací nepřehánějte.
Pečená jablka se skořicí
Na 4 porce:
- 4 větší jablka
- 1 polévková lžíce rozinek
- 1 polévková lžíce ořechů (lískových, vlašských nebo i mandlí)
- 2 polévkové lžíce horké vody
- 1 čajová lžička skořice
- 2 polévkové lžíce medu
- 1 polévková lžíce másla
- špetka soli
Nejdříve si rozmixujeme rozinky s medem, solí, skořicí a ořechy na pastu, ke které přidáme dle potřeby vodu. Jablka zbavíme středů tak, aby nám zůstala pohromadě, a na pár místech nařízneme slupku – to kvůli možnému prasknutí při pečení. Ovoce plníme pastou, posypeme skořicí a vyskládáme na plech nebo na zapékací mísu, kam napustíme trochu vody, aby se jablka nepřichytila. Pečeme cca 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Podáváme mírně zchladlé.
Skořicovo-ořechový pletený koláč neboli estonský kringel
Na těsto:
- 150 ml mléka
- 15 g droždí
- 1 polévková lžíce cukru
- 300 g hladké mouky
- 60 g másla
- 1 žloutek
- špetka soli
Na náplň:
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 3 čajové lžičky mleté skořice
- 60 g másla
- 4 polévkové lžíce medu
Aby nám těsto rychle a dobře vykynulo, necháme mouku prohřát na topení. Potom si vyrobíme kvásek – v misce lžičkou rozmačkáme droždí s cukrem, až zkapalní. Přidáme jednu nebo dvě lžíce vlažného mléka, zaprášíme zhruba jednou lžící mouky, promícháme a necháme vykynout. Po uplynulé době přidáme kvásek k mouce, dodáme žloutek, máslo, zbytek mléka, špetku soli a cukr a vypracujeme hladké těsto, které uložíme do čisté mísy, překryjeme utěrkou a necháme vykynout aspoň hodinu a půl.
Na náplň si rozpustíme máslo, v něm rozmícháme med a skořici, na závěr přidáme najemno nasekané ořechy a necháme mírně zchladnout, aby směs získala povahu pasty. Prohnětené těsto na pomoučněné pracovní desce rozválíme na tenký plát, potřeme pastou a srolujeme po nejdelší straně. Podélně rozřízneme a dva vzniklé prameny zapleteme do sebe a výsledný cop položíme do tvaru věnce, aby se dotýkal. Uložíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme cca 10 minut lehce dokynout. Pečeme 20 až 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Skořicoví šneci či rolky
Na těsto:
- 150 ml mléka
- 15 g droždí
- 1 polévková lžíce cukru
- 300 g hladké mouky
- 60 g másla
- 1 žloutek
- špetka soli
Na náplň:
- 150 g másla
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 3 polévkové lžíce mleté skořice
- 80 g cukru krupice
- špetka soli
Těsto si vytvoříme stejným způsobem jako na kringel. Na náplň smícháme cukr se skořicí a špetkou soli, touto směsí posypeme rovnoměrně rozválené těsto, necháme si cca 2 cm volné kraje, které pomažeme vlažnou vodou těsně předtím, než těsto zavineme. Rozpustíme si máslo, do něj přidáme vanilkový extrakt, necháme chvíli ztuhnout a máslem potřeme posypané těsto a zarolujeme do rolády, z které krájíme ostrým nožem rolky. Ty ukládáme do máslem vymazané kulaté formy a překryté utěrkou necháme alespoň 15 minut dokynout. Pečeme 25 minut na 175 °C, po vyjmutí necháme ve formě zchladnout.