Blahodárné účinky aromatické kůry skořicovníku jsou známé už tisíce let, první zmínky byly zaznamenány už ve starověkém Egyptě. Usušené stonky skořicovníku byly však záležitostí vyvolených. To naštěstí dnes už neplatí, a tak se skořice stala dostupným a oblíbeným kořením. V zásadě rozlišujeme mezi pravou cejlonskou a čínskou skořicí odrůdy Cassia – tak je nejrozšířenější, ale bohužel méně kvalitní.

Vůně skoříce stimuluje činnost mozku a látka cinnamaldehyd má antimykotické a antibakteriální účinky, prospívá při dentální hygieně a proti projevů zápachu z úst. Je skvělá při boji s kašlem, nachlazením a nemocemi horních cest dýchacích. Dokáže snížit koncentraci krevního cukru v krvi a zpomaluje vstřebávání sacharidů. Je ideální ji tedy přidávat do pokrmů s vyšším obsahem cukrů a škrobů, zvýšení hladiny cukru v krvi nebude tak skokové, což ocení nejen lidé, kteří si hlídají váhu.

Dá se použít mimo jiné i jako přírodní konzervant, obsahuje vlákninu, železo, vápník a mangan. Skořice nabízí bohatý zdroj antioxidantů jako polyfenoly, snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, snižuje krevní tlak, srážlivost krve a hodnoty cholesterolu v krvi. Je však dobré mít na paměti, že v nadměrném množství může být toxická, proto to s její konzumací nepřehánějte.

Pečená jablka se skořicí

Na 4 porce:

  • 4 větší jablka
  • 1 polévková lžíce rozinek
  • 1 polévková lžíce ořechů (lískových, vlašských nebo i mandlí)
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 1 čajová lžička skořice
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 1 polévková lžíce másla
  • špetka soli

Nejdříve si rozmixujeme rozinky s medem, solí, skořicí a ořechy na pastu, ke které přidáme dle potřeby vodu. Jablka zbavíme středů tak, aby nám zůstala pohromadě, a na pár místech nařízneme slupku – to kvůli možnému prasknutí při pečení. Ovoce plníme pastou, posypeme skořicí a vyskládáme na plech nebo na zapékací mísu, kam napustíme trochu vody, aby se jablka nepřichytila. Pečeme cca 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Podáváme mírně zchladlé.

Skořicovo-ořechový pletený koláč neboli estonský kringel

Na těsto:

  • 150 ml mléka
  • 15 g droždí
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Na náplň:

  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 3 čajové lžičky mleté skořice
  • 60 g másla
  • 4 polévkové lžíce medu

Aby nám těsto rychle a dobře vykynulo, necháme mouku prohřát na topení. Potom si vyrobíme kvásek – v misce lžičkou rozmačkáme droždí s cukrem, až zkapalní. Přidáme jednu nebo dvě lžíce vlažného mléka, zaprášíme zhruba jednou lžící mouky, promícháme a necháme vykynout. Po uplynulé době přidáme kvásek k mouce, dodáme žloutek, máslo, zbytek mléka, špetku soli a cukr a vypracujeme hladké těsto, které uložíme do čisté mísy, překryjeme utěrkou a necháme vykynout aspoň hodinu a půl.

Na náplň si rozpustíme máslo, v něm rozmícháme med a skořici, na závěr přidáme najemno nasekané ořechy a necháme mírně zchladnout, aby směs získala povahu pasty. Prohnětené těsto na pomoučněné pracovní desce rozválíme na tenký plát, potřeme pastou a srolujeme po nejdelší straně. Podélně rozřízneme a dva vzniklé prameny zapleteme do sebe a výsledný cop položíme do tvaru věnce, aby se dotýkal. Uložíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme cca 10 minut lehce dokynout. Pečeme 20 až 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Skořicoví šneci či rolky

Na těsto:

  • 150 ml mléka
  • 15 g droždí
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Na náplň:

  • 150 g másla
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 3 polévkové lžíce mleté skořice
  • 80 g cukru krupice
  • špetka soli

Těsto si vytvoříme stejným způsobem jako na kringel. Na náplň smícháme cukr se skořicí a špetkou soli, touto směsí posypeme rovnoměrně rozválené těsto, necháme si cca 2 cm volné kraje, které pomažeme vlažnou vodou těsně předtím, než těsto zavineme. Rozpustíme si máslo, do něj přidáme vanilkový extrakt, necháme chvíli ztuhnout a máslem potřeme posypané těsto a zarolujeme do rolády, z které krájíme ostrým nožem rolky. Ty ukládáme do máslem vymazané kulaté formy a překryté utěrkou necháme alespoň 15 minut dokynout. Pečeme 25 minut na 175 °C, po vyjmutí necháme ve formě zchladnout.