Voňavá skořice pomůže v boji proti bakteriím a zánětům
4. 10. 2017

Voňavá skořice pomůže v boji proti bakteriím a zánětům

Do okenních tabulek pravidelně klepou kapky deště, místo slunce vládne pološero, na obrazovce za chvíli začne váš oblíbený film. Pokud chybí něco k dokonalosti takové podzimní pohody, je to vůně skořice. Ta nejenže působí zázračně povzbudivě, ale navíc pomůže utužit vaše zdraví.

Blahodárné účinky aromatické kůry skořicovníku jsou známé už tisíce let, první zmínky byly zaznamenány už ve starověkém Egyptě. Usušené stonky skořicovníku byly však záležitostí vyvolených. To naštěstí dnes už neplatí, a tak se skořice stala dostupným a oblíbeným kořením. V zásadě rozlišujeme mezi pravou cejlonskou a čínskou skořicí odrůdy Cassia – tak je nejrozšířenější, ale bohužel méně kvalitní.

Skořicovník, jaký roste na Cejlonu.

Mletá skořiceVůně skoříce stimuluje činnost mozku a látka cinnamaldehyd má antimykotickéantibakteriální účinky, prospívá při dentální hygieně a proti projevů zápachu z úst. Je skvělá při boji s kašlem, nachlazením a nemocemi horních cest dýchacích. Dokáže snížit koncentraci krevního cukru v krvi a zpomaluje vstřebávání sacharidů. Je ideální ji tedy přidávat do pokrmů s vyšším obsahem cukrů a škrobů, zvýšení hladiny cukru v krvi nebude tak skokové, což ocení nejen lidé, kteří si hlídají váhu.

Dá se použít mimo jiné i jako přírodní konzervant, obsahuje vlákninu, železo, vápník a mangan. Skořice nabízí bohatý zdroj antioxidantů jako polyfenoly, snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, snižuje krevní tlak, srážlivost krve a hodnoty cholesterolu v krvi. Je však dobré mít na paměti, že v nadměrném množství může být toxická, proto to s její konzumací nepřehánějte. 

Pečená jablka se skořicí

Pečená jablka se skořicí jsou symbolem podzimu.

Na 4 porce:

  • 4 větší jablka
  • 1 polévková lžíce rozinek
  • 1 polévková lžíce ořechů (lískových, vlašských nebo i mandlí)
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 1 čajová lžička skořice
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 1 polévková lžíce másla
  • špetka soli

Nejdříve si rozmixujeme rozinky s medem, solí, skořicí a ořechy na pastu, ke které přidáme dle potřeby vodu. Jablka zbavíme středů tak, aby nám zůstala pohromadě, a na pár místech nařízneme slupku – to kvůli možnému prasknutí při pečení. Ovoce plníme pastou, posypeme skořicí a vyskládáme na plech nebo na zapékací mísu, kam napustíme trochu vody, aby se jablka nepřichytila. Pečeme cca 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Podáváme mírně zchladlé. 

Skořicovo-ořechový pletený koláč neboli estonský kringel

Na těsto:

  • Kringel je snadný a rychle hotový.150 ml mléka
  • 15 g droždí
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli 

Na náplň:

  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 3 čajové lžičky mleté skořice
  • 60 g másla
  • 4 polévkové lžíce medu

Aby nám těsto rychle a dobře vykynulo, necháme mouku prohřát na topení. Potom si vyrobíme kvásek – v misce lžičkou rozmačkáme droždí s cukrem, až zkapalní. Přidáme jednu nebo dvě lžíce vlažného mléka, zaprášíme zhruba jednou lžící mouky, promícháme a necháme vykynout. Po uplynulé době přidáme kvásek k mouce, dodáme žloutek, máslo, zbytek mléka, špetku soli a cukr a vypracujeme hladké těsto, které uložíme do čisté mísy, překryjeme utěrkou a necháme vykynout aspoň hodinu a půl.

Na náplň si rozpustíme máslo, v něm rozmícháme med a skořici, na závěr přidáme ořechy a necháme mírně zchladnout, aby směs získala povahu pasty. Prohnětené těsto na pomoučněné pracovní desce rozválíme na tenký plát, potřeme pastou a srolujeme po nejdelší straně. Podélně rozřízneme, ale nedokrajujeme zcela, aby nám kringel držel. Dva vzniklé prameny zamotáme do tvaru věnce, aby se dotýkal. Uložíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme cca 10 minut lehce dokynout. Pečeme 20 až 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. 

Skořicoví šneci či rolky

Na těsto:

  • Skořicové rolky jsou vynikající jen tak ke kávě.150 ml mléka
  • 15 g droždí
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli 

Na náplň:

  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 3 čajové lžičky mleté skořice
  • 60 g másla
  • 4 polévkové lžíce medu
  • Na náplň:
  • 150 g másla
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 3 polévkové lžíce mleté skořice
  • 80 g cukru krupice
  • špetka soli 

Těsto si vytvoříme stejným způsobem jako na kringel. Na náplň smícháme cukr se skořicí a špetkou soli, touto směsí posypeme rovnoměrně rozválené těsto, necháme si cca 2 cm volné kraje, které pomažeme vlažnou vodou těsně předtím, než těsto zavineme. Rozpustíme si máslo, do něj přidáme vanilkový extrakt, necháme chvíli ztuhnout a máslem potřeme posypané těsto a zarolujeme do rolády, z které krájíme ostrým nožem rolky. Ty ukládáme do máslem vymazané kulaté formy a překryté utěrkou necháme alespoň 15 minut dokynout. Pečeme 25 minut na 175 °C, po vyjmutí necháme ve formě zchladnout. 

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětplussedm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS