Zahrada Čech: Recepty finalistů soutěže o nejlepší dezerty s tvarohem
16. 9. 2017

Zahrada Čech: Recepty finalistů soutěže o nejlepší dezerty s tvarohem

Do finále 16. ročníku celostátní soutěže Nejlepší recepty ze Zahrady Čech, tentokrát na téma Dezerty s tvarohem, postoupily následující 4 recepty.  Přinášíme vítězné recepty, které byly představeny v sobotu 16. září v Litoměřicích.

Recepty hodnotila porota ve složení: šéfredaktor časopisu Receptář Jan Lodl, zpěvačka Leona Machálková, zástupkyně generálního sponzora INTERLACTO Ludmila Staříková a zástupce Severočeské asociace kuchařů a cukrářů.

Pokud se rozhodnete recepty ozkoušet, budeme rádi, když napíšete, co chutnalo nejvíce vám.

Nejlepší recepty na téma Dezerty s tvarohem

Tvarohový koláč

Těsto: 

  • Tvarohový koláč6 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
  • 1 kg tvarohu, nejlépe plnotučný
  • 250 g mascarpone
  • 125 g másla
  • 180 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 70 g krupice (možno nahradit hrubou moukou)
  • 1 balení rozinek nebo brusinek
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový puding (možno vynechat)
  • 100 ml tuzemského rumu

Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, tvaroh, macarpone, krupici, prášek do pečiva a vše důkladně prošleháme. Nakonec přidáme rozinky či brusinky naložené v rumu a lehce vmícháme sníh ze šesti bílků. Hmotu vylijeme na plech a pečeme při 170 °C asi 40 minut.

Zdeňka Kovalčíková, Těrlicko 

Líná hospodyně

Těsto:

  • Líná hospodyně200 g hladké mouky
  • 75 g cukru
  • 75 g tuku na pečení
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva

Náplň: 

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 140 g cukru moučka
  • 1 kysaná smetana (200 g)
  • 1 vanilkový puding
  • 1,5 šálku mléka (šálek asi 300 ml)
  • 0,5 šálku oleje

Na ozdobu: 

  • 2 malé konzervy mandarinek

Zpracujeme všechny suroviny na těsto, které necháme odležet asi 1 hodinu v lednici. Pak je rozválíme na tenkou placku a vmačkáme do plechu s vyšším okrajem, který vyložíme pečicím papírem nebo teflonovou podložkou.

Všechny suroviny na náplň postupně dáváme do hluboké mísy a průběžně je promícháváme, pak je vlijeme na těsto a poklademe mandarinkami nebo jiným ovocem. Pečeme při 180 °C asi 15 min a po upečení necháme moučník důkladně vychladnout.

Dana Kotoučová, Litoměřice 

Hříšná dobrota

Těsto: 

  • Hříšná dobrota600 g mouky (hladké/polohrubé)
  • 42 g droždí
  • 200 ml oleje
  • 250 ml mléka podle potřeby
  • 2 vejce
  • 1 kypřící prášek
  • 1 lžíce cukru krupice
  • sůl
  • citronová kůra

Náplň: 

  • 500 g tvarohu v kostkách
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vejce

Drobenka:

  • 140 g polohrubé mouky
  • 140 g jemně mletého kokosu
  • 280 g cukru krupice
  • 100 g másla

Z teplého mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Do mísy prosejem obě mouky, přidáme kypřicí prášek, sůl, rozkvedlaná vejce, kvásek a olej, vypracujeme těsto a dáme je přikryté a posypané moukou do tepla nakynout. Mezitím si vyšleháme tvorh s cukrem a vajíčkem. Hotové těsto vyložíme na podsypaný vál a válečkem vyválíme placku, ze které vykrajujeme čtverečky asi 8x8 cm, na něž pokládáme náplň z tvarohu.

Poté spojíme protilehlé konce do šátečků, které potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Rovnáme je na pečicí papír trochu dál od sebe. Horkovzdušnou troubu rozehřejeme na 170 °C a pečeme asi 20 minut. Připravíme trochu rozehřátého másla ochuceného rumem. Šátečky vytáhneme z trouby, potíráme je směsí, překlápíme do moučkového cukru a rovnáme na tác.

Zdeňka Králová, Roudnice nad Labem 

Usměvavý tatrmánek

Těsto: 

  • Usměvavý tatrmánek250 g měkkého tvarohu
  • 150 g tuku (máslo, Hera apod.)
  • 200 g krupice
  • 10 dkg cukru
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vrchovaté lžíce jemně nastrouhané mrkve
  • 3 vrchovaté lžíce jemně ustrouhaných jablíček
  • 1 prášek do pečiva

Krém: 

  • 500 g tvarohu
  • 120 g tuku
  • 2 žloutky + ušlehaný sníh ze 2 vajec
  • 100 g cukru
  • 2 lžíce nastrouhané mrkve
  • 2 lžíce hrubé mouky

Ozdoba: 

  • kandované ovoce • oříšky nebo kousky sezonního ovoce

Ze surovin vypracujeme těsto, na které naneseme krém  a ozdobíme kandovaným ovocem, oříšky nebo sezónním ovocem. Dáme do rozehřáté trouby a pečeme asi 40 minut na 170 °C

Ivana Jablečníková, Praha

Autor redakce Receptáře.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třimínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS