Recepty hodnotila porota ve složení: šéfredaktor časopisu Receptář Jan Lodl, zpěvačka Leona Machálková, zástupkyně generálního sponzora INTERLACTO Ludmila Staříková a zástupce Severočeské asociace kuchařů a cukrářů.
Pokud se rozhodnete recepty ozkoušet, budeme rádi, když napíšete, co chutnalo nejvíce vám.
Nejlepší recepty na téma Dezerty s tvarohem
Tvarohový koláč
Těsto:
- 6 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
- 1 kg tvarohu, nejlépe plnotučný
- 250 g mascarpone
- 125 g másla
- 180 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 70 g krupice (možno nahradit hrubou moukou)
- 1 balení rozinek nebo brusinek
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový puding (možno vynechat)
- 100 ml tuzemského rumu
Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, tvaroh, macarpone, krupici, prášek do pečiva a vše důkladně prošleháme. Nakonec přidáme rozinky či brusinky naložené v rumu a lehce vmícháme sníh ze šesti bílků. Hmotu vylijeme na plech a pečeme při 170 °C asi 40 minut.
Zdeňka Kovalčíková, Těrlicko
Líná hospodyně
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 75 g cukru
- 75 g tuku na pečení
- 1 vejce
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 140 g cukru moučka
- 1 kysaná smetana (200 g)
- 1 vanilkový puding
- 1,5 šálku mléka (šálek asi 300 ml)
- 0,5 šálku oleje
Na ozdobu:
- 2 malé konzervy mandarinek
Zpracujeme všechny suroviny na těsto, které necháme odležet asi 1 hodinu v lednici. Pak je rozválíme na tenkou placku a vmačkáme do plechu s vyšším okrajem, který vyložíme pečicím papírem nebo teflonovou podložkou.
Všechny suroviny na náplň postupně dáváme do hluboké mísy a průběžně je promícháváme, pak je vlijeme na těsto a poklademe mandarinkami nebo jiným ovocem. Pečeme při 180 °C asi 15 min a po upečení necháme moučník důkladně vychladnout.
Dana Kotoučová, Litoměřice
Hříšná dobrota
Těsto:
- 600 g mouky (hladké/polohrubé)
- 42 g droždí
- 200 ml oleje
- 250 ml mléka podle potřeby
- 2 vejce
- 1 kypřící prášek
- 1 lžíce cukru krupice
- sůl
- citronová kůra
Náplň:
- 500 g tvarohu v kostkách
- 200 g cukru krupice
- 1 vejce
Drobenka:
- 140 g polohrubé mouky
- 140 g jemně mletého kokosu
- 280 g cukru krupice
- 100 g másla
Z teplého mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Do mísy prosejem obě mouky, přidáme kypřicí prášek, sůl, rozkvedlaná vejce, kvásek a olej, vypracujeme těsto a dáme je přikryté a posypané moukou do tepla nakynout. Mezitím si vyšleháme tvorh s cukrem a vajíčkem. Hotové těsto vyložíme na podsypaný vál a válečkem vyválíme placku, ze které vykrajujeme čtverečky asi 8x8 cm, na něž pokládáme náplň z tvarohu.
Poté spojíme protilehlé konce do šátečků, které potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Rovnáme je na pečicí papír trochu dál od sebe. Horkovzdušnou troubu rozehřejeme na 170 °C a pečeme asi 20 minut. Připravíme trochu rozehřátého másla ochuceného rumem. Šátečky vytáhneme z trouby, potíráme je směsí, překlápíme do moučkového cukru a rovnáme na tác.
Zdeňka Králová, Roudnice nad Labem
Usměvavý tatrmánek
Těsto:
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g tuku (máslo, Hera apod.)
- 200 g krupice
- 10 dkg cukru
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 3 vrchovaté lžíce jemně nastrouhané mrkve
- 3 vrchovaté lžíce jemně ustrouhaných jablíček
- 1 prášek do pečiva
Krém:
- 500 g tvarohu
- 120 g tuku
- 2 žloutky + ušlehaný sníh ze 2 vajec
- 100 g cukru
- 2 lžíce nastrouhané mrkve
- 2 lžíce hrubé mouky
Ozdoba:
- kandované ovoce • oříšky nebo kousky sezonního ovoce
Ze surovin vypracujeme těsto, na které naneseme krém a ozdobíme kandovaným ovocem, oříšky nebo sezónním ovocem. Dáme do rozehřáté trouby a pečeme asi 40 minut na 170 °C
Ivana Jablečníková, Praha