Potřebujeme

  • 6 kyselejších, křehkých jablek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 vanilkový lusk
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 50 ml calvadosu

Jak na to

  1. Tip:

    Jablka můžeme podusit už předchozí den a podávat je studená. Nebo je upravíme na ohnivzdornou mísu a těsně před podáváním je ohřejeme v troubě.

    Jablka rozkrájíme na čtvrtky, oloupeme je a zbavíme jader. Čtvrtky ještě nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do hrnce. Přidáme citronovou šťávu, bílé víno, hnědý cukr a rozinky.
  2. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábeme z něj dřeň. Lusk i dřeň přidáme k jablkům a vše přivedeme do varu. Pod pokličkou jablka 4 až 5 minut podusíme; měla by být měkká, ale nesmí se rozpadat.
  3. Hrnec odstavíme z plotny. Odstraníme vanilkový lusk, jablka slijeme a vývar uschováme. Vlašská jádra nahrubo rozsekáme. Do tekutiny vmícháme zakysanou smetanu a krém rozdělíme na dezertní talířky.
  4. Ořechy a jablka promícháme, vše upravíme na talířky. Calvados mírně zahřejeme, po porcích ho zapálíme v kovové naběračce a nalijeme na každou porci jablečného salátu.

Ihned podáváme. Příprava trvá asi 30 minut.