Potřebujeme
- 6 kyselejších, křehkých jablek
- 2 lžíce citronové šťávy
- 100 ml suchého bílého vína
- 1 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce rozinek
- 1 vanilkový lusk
- 50 g vlašských ořechů
- 2 lžíce zakysané smetany
- 50 ml calvadosu
Jak na to
- Jablka rozkrájíme na čtvrtky, oloupeme je a zbavíme jader. Čtvrtky ještě nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do hrnce. Přidáme citronovou šťávu, bílé víno, hnědý cukr a rozinky.
Tip:
Jablka můžeme podusit už předchozí den a podávat je studená. Nebo je upravíme na ohnivzdornou mísu a těsně před podáváním je ohřejeme v troubě.
- Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábeme z něj dřeň. Lusk i dřeň přidáme k jablkům a vše přivedeme do varu. Pod pokličkou jablka 4 až 5 minut podusíme; měla by být měkká, ale nesmí se rozpadat.
- Hrnec odstavíme z plotny. Odstraníme vanilkový lusk, jablka slijeme a vývar uschováme. Vlašská jádra nahrubo rozsekáme. Do tekutiny vmícháme zakysanou smetanu a krém rozdělíme na dezertní talířky.
- Ořechy a jablka promícháme, vše upravíme na talířky. Calvados mírně zahřejeme, po porcích ho zapálíme v kovové naběračce a nalijeme na každou porci jablečného salátu.
Ihned podáváme. Příprava trvá asi 30 minut.