Houby

Zimní houbaření: penízovka, hlíva a zázračná houbová šiška
Houby
28. 12. 2016

Zimní houbaření: penízovka, hlíva a zázračná houbová šiška

Procházíte se lesem nejraději s košíkem v ruce? Zkuste to i v zimě, zvláště když se otepluje. S prázdnou se nevrátíte – když nenajdete houby, sesbírejte šišky. Houby vám z nich doma vyrostou! Více...

Jak vypěstovat hlívu na pařezu nebo na dřevěném špalku?
Užitková zahrada
30. 11. 2016

Jak vypěstovat hlívu na pařezu nebo na dřevěném špalku?

Čerstvou hlívu si můžete zakoupit, ale vypěstovat si vlastní je ještě lepší. A ještě vám přitom pomůže přírodní cestou zlikvidovat pařez, pokud vám na zahradě překáží. Více...

Léčivé houby: posilní vás, podpoří imunitu, pomohou při alergii
Zdraví
25. 11. 2016

Léčivé houby: posilní vás, podpoří imunitu, pomohou při alergii

Houby jsou nejen podivuhodné organismy, objekty houbařské vášně a základ výtečných pokrmů. Už od pradávna je lidé používali k léčení. Více...

Vypěstujte si žampiony přímo v kuchyni
Užitková zahrada
22. 11. 2016

Vypěstujte si žampiony přímo v kuchyni

Čerstvé žampiony jsou nejlepší. A se soupravou, která je v zahradnictvích běžně k dostání , je jejich pěstování snadné. Ale pokud si přejete opravdu bohatou úrodu chutných hub, budou se vám hodit následující fígle. Více...

Znáte mlženku, slizák a stroček?  Jsou to nevšední, avšak jedlé a voňavé podzimní houby
Houby
10. 11. 2016

Znáte mlženku, slizák a stroček?  Jsou to nevšední, avšak jedlé a voňavé podzimní houby

Podzimní les skýtá nejedno překvapení, pokud se pozorně díváte. A domů si můžete odnést i úlovek, který se hříbkům ani trochu nepodobá, avšak překvapí příjemnou chutí a vůní. Více...

Chutné houby čirůvky. Kde je hledat, jak je poznat? Jak odlišit jedlé a jedovaté?
Houby
6. 11. 2016

Chutné houby čirůvky. Kde je hledat, jak je poznat? Jak odlišit jedlé a jedovaté?

Někdo se houbám s lupeny pro jistotu úplně vyhýbá. Ale kdo je zná, obohatí své houbařské výpravy i kulinaření. V listopadu je poslední šance najít a ochutnat čirůvky. Více...

Houbu opeňku najdete na pařezech. Krásně voní a na másle je výborná
Houby
5. 11. 2016

Houbu opeňku najdete na pařezech. Krásně voní a na másle je výborná

Obrůstá pařezy v hojném počtu a do vaší kuchyně přinese tu pravou houbovou vůni. Pozor však na záměnu s jedovatou čepičatkou. Více...

Mykoložka radí houbařům: o tajemství mykorhizy a ochraně hub
Houby
29. 10. 2016

Mykoložka radí houbařům: o tajemství mykorhizy a ochraně hub

Lucie Zíbarová, která odpovídá na otázky Receptáře, vystudovala botaniku se specializací mykologie na Jihočeské Univerzitě v Českých Budějovicích. Věnuje se mykorhizní symbióze, výzkumu a ochraně hub. Více...

Kovář, koloděj a spol: modrající hřiby zvané modráky a jejich vzácní příbuzní
Houby
28. 10. 2016

Kovář, koloděj a spol: modrající hřiby zvané modráky a jejich vzácní příbuzní

Kovář, koloděj i modračka jsou chutné hřiby, i když vyžadují delší tepelnou úpravu. Jak je poznat a kde je najít? A jací jsou jejich vzácní a tajemní bratranci? Více...

Muchomůrka červená: houba z pohádek i halucinogen šamanských obřadů
Houby
22. 10. 2016

Muchomůrka červená: houba z pohádek i halucinogen šamanských obřadů

Muchomůrka červená patří k nejparádnějším houbám - záměny a otravy v jejím případě nehrozí. Přesto, že je jedovatá, ji konzumují nejen veverky a sobi. Proč to dělají? Více...

S mykologem o otravách, jedovatých a halucinogenních houbách bez předsudků
Houby
16. 10. 2016

S mykologem o otravách, jedovatých a halucinogenních houbách bez předsudků

Víte, že existuje toxikologická pohotovost? Odborník na toxikologii hub na této lince pomáhá houbařům 24 hodin denně. O jedovatých houbách ví vše. Více...

Jak poznat hřib satan a hořké hřiby: žlučník, kříšť a hřib medotrpký
Houby
15. 10. 2016

Jak poznat hřib satan a hořké hřiby: žlučník, kříšť a hřib medotrpký

Objevit v lese houf hříbků je zážitek. Ovšem pozor, abyste v omámení nesesbírali tzv. žlučáky. Stačí kousek, a sváteční oběd je nepoživatelný. Nepříliš chutný satan je dokonce jedovatý. Více...

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS