Čirůvka zelánka je vzácná, dnes proto již poměrně málo známá houba vynikající chuti. Podobně i ostatní čirůvky, které jsou naštěstí hojnější, lze v kuchyni výtečně využít. Většina druhů čirůvek se v lesích objevuje na sklonku léta a v průběhu podzimu, ale kupříkladu májovku najdete, jak jméno napovídá, v máji. Čirůvky proto mohou zpestřit jídelníček na jaře i na podzim!

Ledvinky na zelánkách

Potřebujeme

  • 200 g zelánek
  • 400 g vepřových ledvinek
  • 20 g másla
  • Mléko
  • 1 lžíci citrónové šťávy
  • 1 dl kvalitního koňaku
  • Pepř a sůl


Jak na to

  1. Vyčištěné, v mléce oprané ledvinky nakrájíme na nudličky a vložíme je na rozehřáté máslo. Když blednou, zesílíme oheň a přidáme na plátky nakrájené zelánky.
  2. Osolíme, opepříme a dusíme, dokud se šťáva téměř neodpaří.
  3. nakonec přilijeme koňak a pod pokličkou ještě dvě minuty podusíme.
  4. Hotový pokrm zakapeme citronem.

Májová polévka

Potřebujeme

  • 300 g májovek
  • 1/2 l vývaru
  • 20 g hl. mouky
  • 40 g kořenové zeleniny
  • 1/8 l mléka
  • 1 žloutek
  • Kmín
  • mletý pepř
  • sůl
  • sekanou pažitku

Jak na to

  1. Na polovině másla orestujeme malé plodničky hub, větší rozkrojíme.
  2. Ze zbytku másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem a přidáme nastrouhanou zeleninu a houby; ochutíme kmínem, pepřem a solí.
  3. Když je zelenina měkká, rozšleháme v mléce žloutek a za stálého míchání jej vlijeme do vařící se polévky.
  4. Na talíři ji ozdobíme pažitkou nebo petrželkou.

Sekaná z čirůvek

Potřebujeme

  • 1 kg směsi čirůvek
  • 150 g slaniny
  • 2 housky
  • mléko dle potřeby
  • 1 vejce + 1 bílek na potření
  • Strouhanku
  • Sádlo
  • Pepř a sůl

Jak na to

  1. Houby udušené jen v mírně osolené troše vody spolu s rozkrájenou slaninou umeleme na masovém strojku.
  2. Do mléka namočíme na kostičky nakrájené housky, přidáme vejce, osolíme, vše dobře propracujeme a podle potřeby zahustíme strouhankou.
  3. Ze směsi vytvarujeme šišku, potřeme ji bílkem a na sádlem vymazaném pekáčku ji pečeme asi 45 minut (podle potřeby podléváme horkou vodou).

Sekanou podáváme teplou i studenou.