Pikantní václavky

  • talíř klobouků václavek
  • 2 lžíce sádla
  • pepř a sůl
  • mletou papriku
  • grilovací koření
  • česnek
  • sójovou omáčku

Houby nakrájíme na kousky, propereme studenou vodou a necháme okapat. Na pánvi rozpálíme sádlo, přidáme václavky, osolíme a opepříme. Přidáme špetku papriky. Necháme vydusit šťávu, přidáme stroužek česneku a grilovací koření.

Dochutíme sójovou omáčkou. Na talíři ozdobíme krájeným pórkem, listem salátu, plátky rajčat a papriky. Podáváme s pečivem.

Eva Medková, Jilemnice

Houby smažené v parmazánovém těstíčku

  • 500 g pevných hub
  • 4 vejce
  • 40 g parmazánu
  • sůl a pepř
  • 1/8 l mléka
  • 6 lžic hladké mouky
  • 6 lžic suchého bílého vína
  • tuk na smažení
  • citron na ozdobu

Ze žloutků, mouky, mléka, parmazánu, bílého vína, soli a pepře umícháme hladké těstíčko, do kterého postupně vmícháme z bílků a špetky soli ušlehaný tuhý sníh.

Rozpálíme tuk, plátky hub protáhneme těstíčkem, vložíme do pánve a smažíme dozlatova.

Usmažené houby osušíme papírovými ubrousky, rozložíme na talíře, ozdobíme citronovými dílky a podáváme s tatarskou omáčkou a s vařeným bramborem.

Marta Indráková, Polkovice

Bramborový kuba

  • 60 dkg brambor
  • 40 dkg čerstvých hub
  • 2 cibule
  • 2 bobkové listy

Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vložíme je do pekáče na tenkou vrstvu oleje, osolíme, posypeme rozemnutým bobkovým listem a navrch dáme cibuli nakrájenou na půlkolečka.

Pečeme chvíli ve vyhřáté troubě, pak poklademe nakrájenými houbami. Přisolíme, opepříme, skropíme trochou oleje a dopečeme.

Zdena Kocková, Horní Žďár

Houbový tatarský biftek

  • 30 dkg čerstvých hub
  • olej
  • 10 dkg rajčatového protlaku
  • žloutek
  • kečup
  • hořčici
  • česnek
  • sůl a pepř

Na oleji opečeme chlebové topinky, které důkladně potřeme prolisovaným česnekem. Nahoru natřeme silnou vrstvu směsi posekaných udušených hub, rajčatového protlaku, kečupu, žloutku, hořčice, soli a pepře.

Zdena Kocková, Horní Žďár

Kuřecí drůbky s houbami

  • drůbky z 1 kuřete
  • 1 misku nakrájených hub (cca 300 g)
  • 1 cibuli
  • 4 lžíce sterilovaného hrášku
  • špetku pepře
  • sůl
  • 3 lžíce másla
  • 1 vařený sáček rýže
  • zelenou petrželku
  • strouhaný sýr na posypání

Drůbky uvaříme v osolené vodě, a když vychladnou, nakrájíme je nadrobno.

Na másle zpěníme cibulku, přidáme nakrájené houby, pepř, sůl a usmažíme doměkka.

K hotovým houbám přidáme drůbky a sterilovaný hrášek. Směs promícháme s uvařenou rýží, přidáme trochu vývaru z drůbků a dáme do trouby krátce prohřát.

Porce na talíři posypeme strouhaným sýrem a sekanou petrželkou.

Jaroslava Bulíčková, Borohrádek

Hašé z hub

0,5 kg čerstvých hub pokrájíme, rozškvaříme 8 dkg slaniny a 5 dkg cibulky a vše dusíme.

Po vysmahnutí osolíme, přidáme asi 1 dl kečupu, 6 dkg strouhanky, stroužek česneku a dusíme tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Nakonec přidáme dvě polévkové lžíce bílého vína a jemně sekanou petrželku.

Podáváme s vařenými bramborami, ale i jako náplň do omelet.

Marie Svobodová, Zdounky

Houbová musaka

Asi 1 kg hub očistíme, nakrájíme a podusíme.

Do vymazané ohnivzdorné mísy dáme vrstvu suchých drobků z bílého chleba, na chléb vrstvu dušených hub, osolíme, posypeme sekanou petrželkou a položíme několik koleček cibule. Poklademe opět vrstvou drobků, zase vrstvou hub a tak dále. Utvoříme minimálně čtyři vrstvy. Zakapeme olejem, nebo máslem a zapečeme v troubě.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Zadělávané lišky

  • asi 0,5 kg lišek
  • 1 střední cibuli
  • kousíček másla
  • 0,25 l smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř, kmín

Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme pokrájené lišky, osolíme, opepříme, pokmínujeme, malinko podlijeme a dusíme doměkka.

Zalijeme smetanou, v níž jsme rozkvedlali mouku, a povaříme.

Podáváme s vařenými brambory, ale výborné jsou i s knedlíkem.

Marie Kalinová, Dolní Žďár

Houby po tyrolsku

  • 500 g hub
  • 2 plísňové sýry
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 50 g másla
  • kmín a sůl

Na másle necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme nakrájené, osolené a okmínované houby, podlijeme asi 1 dl vody nebo vývaru a dusíme doměkka.

Do podušených hub přidáme na kostičky nakrájené kousky plísňového sýru typu Hermelín, které necháme částečně změknout.

Nakonec vše zalijeme rozšlehanými vejci a za stálého míchání necháme ztuhnout. Jako přílohu podáváme pečivo nebo chléb.

Jana Strnadová, Lichovice

Bramborové knedlíky plněné houbami

na bramborové těsto

  • 0,5 kg vařených brambor
  • necelou dětskou krupičku
  • sůl
  • vejce

na náplň

  • 0,5 kg hub
  • 1 cibuli
  • 2 vejce
  • olej
  • sůl, pepř, kmín

Vypracujeme bramborové těsto, z kterého vyválíme podlouhlou šišku a nakrájíme ji na stejné díly.

Na válu tvoříme placičky, naplníme je houbovou smaženicí a menší knedlíčky vhazujeme do vroucí osolené vody.

Podáváme s dušeným zelím nebo špenátem posypané osmaženou cibulkou.

Marie Kalinová, Dolní Žďár

Nakládané houbové řízky

Obalíme řízky z velmi tvrdých hub − hříbků nebo křemenáčů a osmažíme je.

Vychladlé řízky naskládáme do sklenic, přidáme koření (na 0,5 l sklenici dáme 1 bobkový list, 4 celé pepře a 2 kuličky nového koření), kolečka cibule a zalijeme lákem svařeným z 1 l vody, 0,25 l octa, 8 kostek cukru a 2 lžiček soli.

Zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 100 °C.

Květa Šulcová, Zdiby-Veltěž

Houbová paštika s bůčkem a játry

  • 50 dkg čerstvých hub
  • 50 dkg syrového bůčku
  • 15 dkg syrových vepřových jater

Vše umeleme na masovém strojku, podle chuti osolíme a opepříme. Nandáme do skleniček, zavíčkujeme a sterilujeme hodinu při 100 °C. Mažeme na chleba,m toasty i bílé pečivo.

Eva Medková, Jilemnice

Houbové klobouky se sýrem v alobalu

  • 10 velkých klobouků hub
  • 10 dkg tvrdého sýra
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 10 plátků slaniny
  • petržel
  • sůl

Do rozšlehaného vejce vmícháme nastrouhaný sýr, česnek, sůl a nasekanou petrželku. Touto směsí naplníme polovinu klobouků hub a druhou polovinou je přiklopíme. Obalíme slaninou a pevně zabalíme do alobalu. Zabalené houby můžeme buď grilovat na roštu, nebo připravit v popelu po táboráku.

Monika Králíčková, Liteň

Houbový kečup s pepřem

  • 1,5 kg hub (lišky, stroček, ryzce, šafránka, holubinky)
  • 90 g soli
  • půl lžičky muškátového květu
  • půl lžičky mletého zázvoru
  • po čtvrt lžičce hřebíčku a mleté skořice
  • lžičku celého pepře
  • 0,6 l octa

Houby pokrájíme na malé kousky, prosolíme a necháme 12 hodin odležet.

Ocet a koření zahřejeme a necháme dvě hodiny vyluhovat.

Odleželé houby rozmačkáme vařečkou a dusíme s trochou octového výluhu pod pokličkou. Pak rozmixujeme, smícháme se zbytkem výluhu a za tepla plníme do předehřátých sklenic. Litrové sklenice sterilujeme 45 minut při 100 °C.

Taťána Kartalová, Ústí nad Orlicí

Houbový kečup s cukrem

  • 1,5 kg hub
  • 90 g soli
  • po 1 lžičce
    • mletého zázvoru
    • hřebíčku
    • muškátového květu
    • skořice
    • 2 lžičky nového koření a pepře
    • 1/2 l octa
    • 1 lžíci cukru
    • sůl

    Houby očistíme, nakrájíme na silnější plátky, osolíme a necháme v porcelánové míse odležet.

    Koření svaříme s octem, přidáme cukr, odstavíme a necháme nejméně dvě hodiny louhovat.

    Odleželé houby vložíme do kastrolu, podlijeme malým množstvím octového výluhu a pod pokličkou podusíme doměkka.

    Měkké houby prolisujeme a ještě horké dáme do sklenic. Sterilujeme třicet minut při bodu varu. Podáváme jako přílohu k masu.

    Kamila Kováčová, Nový Bor

    Jidášův salát

    Půl kila hlávkového zelí nakrájíme na nudličky. Do mísy přidáme 300 g na kousky nakrájeného ucha Jidášova (koupíme-li sušenou houbu, necháme ji alespoň 12 hodin nabobtnat). Zamícháme a ochutíme jednou lžící pískového cukru.

    Směs spojíme zálivkou ze 3 lžic portského vína, šťávy z 1 citronu, 1 lžičky glutasolu, 1 lžičky mletého zázvoru a podle chuti soli.

    Salát dáme do misek a každou porci posypeme rozsekanými praženými mandlemi.

    Ivan Veselý, Žebrák

    Studené houby žiletky

    Z citronové šťávy, mletého hořčičného semínka, soli, červeného a černého pepře a oleje smícháme sos.

    Plátky hub podušených ve vlastní šťávě vložíme do horkého sosu. Necháme vychladnout a vložíme na jeden den odpočinout do lednice.

    Podáváme s pečivem.

    Monika Králíčková, Liteň