Houbový závin

Potřebujeme

  • listové těsto
  • 30 dkg žampionů nebo jiných hub
  • 1 cibuli
  • 5 dkg šunkového salámu
  • 1 lžíci oleje
  • 1 lžíci másla
  • 3 až 4 lžíce smetany
  • 1 lžíci mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • sůl a pepř
  • drcený kmín
  • petrželku
  • 1 vejce

Jak na to

Cibulku nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na rozpáleném oleji s máslem. Přidáme houby pokrájené na plátky a salám nakrájený na nudličky. Osolíme, okmínujeme a opepříme. Dusíme tak dlouho, dokud se neztratí šťáva, kterou houby pustily.

Smetanu smícháme s moukou a vlijeme ji do hub. Zamícháme a povaříme až do zhoustnutí. Přidáme drobně nakrájenou petrželku a necháme vychladnout.

Listové těsto vyválíme, posypeme strouhankou, navršíme houbovou směs a svineme. Závin položíme na plech vypláchnutý vodou a potřeme ho vejcem. Pečeme dozlatova.

Olga Valentová, Borotín

Smrže v mléce

Potřebujeme

  • 300 g čerstvých smržů
  • 5 dl mléka
  • 20 g másla
  • 30 g mouky
  • sůl

Jak na to

Očištěné a nakrájené smrže dusíme nejprve ve vlastní šťávě. Po změknutí je zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozpustili máslo a do něhož jsme zamíchali mouku. Zahříváme do zhoustnutí.

Podáváme s vařenými brambory a hlávkovým salátem nebo s čerstvými okurkami.

Jiří Mika, Stará Role

Pomazánka ze žampionů

Potřebujeme

  • 1 misku žampionů
  • 25 dkg měkkého tvarohu
  • 10 dkg šunky
  • 1 až 2 zelené papriky
  • 3 až 4 lžíce šlehačky
  • 2 lžíce másla
  • zelená petrželka
  • sůl
  • vývar nebo masox

Jak na to

Očištěné žampiony vaříme 15 minut ve vývaru. Vývar slijeme a žampiony necháme okapat.

V misce utřeme máslo s tvarohem a podle potřeby je zředíme smetanou. Žampiony nakrájíme na tenké plátky, přidáme proužky zelené papriky, nakrájenou šunku a nasekanou petrželku. Osolíme, dobře promícháme a hotovou pomazánku mažeme na chleba nebo plátky bílé veky.

Jaroslava Paulisová, Třebíč-Borovina

Vošouch − houbový bramborák

Potřebujeme

  • 8 velkých brambor
  • 1/4 l mléka
  • 2 vejce
  • 2 hrsti čerstvých nebo sušených hub
  • 3 hrsti polohrubé mouky
  • 3 stroužky česneku
  • 3 špetky majoránky
  • špetku kmínu a pepře
  • sůl
  • 3 lžíce másla
  • olej na pečení

Jak na to

Syrové brambory nastrouháme najemno a spaříme je vařícím mlékem. Přidáme utřený česnek se solí, majoránku, pepř, kmín a vejce.

Sušené houby namočíme asi na čtvrt hodiny do vody nebo do mléka. Vymačkáme z nich vodu, nadrobno nasekáme a podusíme je nejprve v malém množství vody a později i na másle.

Když houby změknou, vmícháme je do brambor. Přidáme jen tolik mouky, aby těsto bylo řídké. Nabíráme je lžící a roztíráme na pánvi s rozehřátým olejem.

Opékáme z obou stran dozlatova. Vošouchy jsou nejlepší čerstvé, podávané přímo z pánve.

Jaroslava Paulisová, Třebíč-Borovina

Houbový tvaroh

Potřebujeme

  • 500 g čerstvých hub
  • 400 g tučného tvarohu
  • 1 cibuli
  • 60 g másla
  • pepř
  • citronovou šťávu
  • zelenou petrželku nebo pažitku
  • 2 rajčata
  • sůl

Jak na to

Houby nakrájíme na plátky a dusíme je spolu s jemně nasekanou cibulkou na másle do doby, než se voda z hub vydusí.

Okořeníme pepřem a přidáme citronovou šťávu. Rajčata oloupeme a nakrájíme na kousky. Vychladlé houby smícháme s rajčaty, nasekanou petrželkou a našlehaným tvarohem.

Osolíme podle chuti a podáváme s černým chlebem.

Jiří Mika, Stará Role

Jáhlové kopečky se žampiony a smetanovou omáčkou

Potřebujeme

  • 500 g čerstvých žampionů
  • 250 g jáhel
  • 1 litr mléka
  • máslo
  • 2 cibule
  • mletý kmín
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 20 g strouhaného sýra
  • 1 lžíci škrobové moučky
  • citronovou šťávu
  • 0,5 dl bílého vína
  • 2 dl smetany
  • 1 stroužek česneku

Jak na to

Jáhly vaříme asi deset minut v mléce s pepřem a muškátovým oříškem.

Na másle podusíme jemně nakrájenou cibuli, zalijeme ji vínem a spolu se strouhaným sýrem promícháme s vařenými jáhlami. Promíchanou směs plníme do pudinkových formiček a necháme ji vychladnout.

Žampiony nakrájíme na plátky a dusíme je na cibuli a česneku osmahnutých na másle. Okořeníme je mletým kmínem a pepřem. Žampiony nakonec zaprášíme moukou a zalijeme bílým vínem a citronovou šťávou. Krátce povaříme, vmícháme smetanu a podle chuti okořeníme.

Vzniklou omáčkou se žampiony polijeme kopečky jáhlové směsi a podáváme.

Jiří Mika, Stará Role