Úhoř se žampiony

Potřebujeme

  • 1 úhoře (asi 1 kg)
  • 2 cibule
  • 1 l vývaru
  • 300 ml suchého bílého vína
  • svazek bylinek
  • 2 hřebíčky
  • 8 kuliček pepře
  • 300 g čerstvých žampionů
  • 50 g másla

Jak na to

Úhoře naporcujeme asi na sedmicentimetrové kusy. Cibuli nakrájíme na čtvrtky. Vývar a bílé víno vlijeme do hrnce, přidáme cibuli, bylinky, hřebíček, pepř a dílky úhoře a při mírném varu je uvaříme doměkka.

Žampiony asi 10 minut osmažíme na másle. Porce úhoře vyjmeme z vývaru a vývar zahustíme máslovou jíškou. K porcím úhoře naservírujeme žampiony a vše přelijeme omáčkou.

Štrbský pstruh na hřibech

Potřebujeme

  • 100 g čerstvých hřibů
  • 2 pstruhy
  • 100 g oleje
  • 80 g cibule
  • 400 g ve slupce vařených brambor
  • 50 g másla
  • 20 g petrželky
  • pepř
  • sůl
  • pergamenový papír

Jak na to

Pstruhy očistíme, vykucháme, posolíme, okořeníme a upečeme na části oleje.

Hřiby a cibuli pokrájíme na tenké plátky, udusíme na zbytku oleje, přidáme na plátky nakrájené oloupané brambory a směs rozložíme na pergamenový papír.

Navrch položíme upečené pstruhy, posypeme je nasekanou petrželkou a zakapeme máslem. Zabalíme do papíru, který pomažeme máslem a zapečeme v předehřáté troubě.

Májový kapr

Potřebujeme

  • 4 porce kapra
  • 1 cibuli
  • 6 kloboučků májovek nebo žampionů
  • 125 ml červeného vína
  • 2 zelené papriky
  • 4 rajčata
  • 2 lžíce kečupu
  • 4 lžíce oleje
  • pepř, sůl
  • sekanou pažitku

Jak na to

Porce ryby osolíme, opepříme a z obou stran prudce opečeme na třech lžících rozpáleného oleje. Oheň zmírníme, kapra podlijeme vínem a dusíme jej doměkka.

Mezitím na zbytku oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, plátky žampionů, na proužky nakrájenou papriku a oloupaná rajčata. Vše ve vzniklé šťávě podusíme, přidáme kečup a podle chuti dosolíme a opepříme.

Porce kapra polijeme šťávou po dušení a navršíme na ně zeleninovou směs. Podáváme s hranolky.