Houbový šašlik

Potřebujeme

  • menší kloboučky žampionů, hříbků i křemenáčů
  • rohlíky
  • drůbeží nebo telecí játra
  • sůl, mletý pepř
  • olej

Jak na to

Kloboučky hub očistíme a omyjeme.

Rohlíky nakrájíme na plátky, játra nakrájíme na plátky stejné velikosti jako plátky rohlíků a kloboučky hub.

Pak střídavě napichujeme kloboučky hub, plátky rohlíků a jater na grilovací jehlu nebo špejli, osolíme, opepříme, potřeme olejem a grilujeme šest minut.

Podáváme s vařenými brambory, dušenou rýží a salátem ze syrové zeleniny.

Houby v alobalu

Potřebujeme

  • 10 velkých klobouků hub
  • 100 g tvrdého sýra
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku, 10 plátků slaniny
  • petržel, sůl

Jak na to

Do rozšlehaného vejce vmícháme nastrouhaný sýr, česnek, sůl a nasekanou petrželku. Touto směsí naplníme polovinu klobouků hub a druhou polovinou je přiklopíme. Obalíme slaninou a pevně zabalíme do alobalu. Zabalené houby můžeme buď grilovat na roštu, nebo připravit v popelu po táboráku.

Karbanátky z květáku a hub

Potřebujeme

  • 500 g květáku
  • 200 g brambor
  • 150 až 200 g hub
  • 3 vejce
  • 2 housky
  • 200 ml mléko
  • hladkou mouku
  • strouhanku
  • olej, máslo
  • pepř, sůl

Jak na to

Uvařený květák, oloupané uvařené brambory a housky namočené v mléce pomeleme a dáme do mísy.

Očištěné houby nakrájíme na plátky, podusíme na trošce másla ve vlastní šťávě a necháme je vychladnout.

Houby přidáme do mísy, rozklepneme dvě vejce, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Z hmoty vytvoříme nízké karbanátky, namočíme je ve vejci, strouhance a usmažíme nebo je ugrilujeme dozlatova.

Jako příloha jsou nejlepší brambory nebo bramborová kaše.

Drůbeží špíz

Potřebujeme

  • mladé plodnice hub (nejchutnější jsou ryzce)
  • 400 g kuřecího masa
  • 100 ml bílého vína
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • lžičku cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cuketu
  • majoránku, pepř, sůl

Jak na to

Maso nakrájíme na kousky a zalijeme směsí z vína, sójové omáčky, cukru, oleje a majoránky. Promícháme a necháme asi dvě hodiny odpočinout.

Na kovové jehly pak střídavě napichujeme kousky naloženého masa, 1 cm silná kolečka cukety a celé hlavičky hub osolených do lupenů.

Potřeme marinádou z naloženého masa a opečeme na rozpáleném oleji po obou stranách. Nakonec osolíme a opepříme. Špíz podáváme s bramborami nebo s chlebem.

Žampionové jednohubky

Potřebujeme

  • 500 g žampionů
  • mletý kmín
  • mletý pepř
  • 12 plátků slaniny
  • máslo
  • párátka

Jak na to

Omyté žampiony podusíme na másle s kořením. Vyjmeme je z pánve, necháme zchladnout a odkapat šťávu a pak je obalíme plátky slaniny, kterou k nim připevníme párátky. Žampiony obalené ve slanině rychle opečeme v troubě nebo na grilu tak, aby slanina byla křupavá. Podáváme horké.