Smetanová omáčka z bílých hřibů

Klasika, která se nikdy neomrzí. Pravé bílé hřiby ve spojení se smetanou jí dodávají charakteristickou vůni, připomínající prázdniny u babičky.

  • bílé hřiby 500 g
  • cibule 1 ks
  • máslo 30 g
  • vývar 750 ml
  • mletý kmín ¼ lžičky
  • smetana ke šlehání 250 ml
  • hladká mouka 1,5 lžíce
  • cukr 1 lžička
  • citronová šťáva 2 lžičky
  • sůl

Hřiby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na velmi jemné kostičky.

Na másle zpěníme cibuli do sklovita, přidáme houby a opékáme tak dlouho, než začnou pouštět vodu. Zalijeme ohřátým vývarem, přidáme mletý kmín, osolíme a dusíme 10 minut.

Mouku rozšleháme ve smetaně, přilijeme k houbám, dobře rozmícháme a provařujeme na malém plameni 15 minut. Ochutíme cukrem a citronovou šťávou.

Vlažný salát z lišek

Voňavé polštáře mateřídoušky na louce potěší nejen oči a nos, ale mohou potěšit i chuťové buňky, třeba právě v tomhle netradičním houbovém salátu. Salát z lišek (4 porce) připravíme s rukolou, kozím sýrem a mateřídouškou.

  • lišky 300 g
  • pancetta 100 g
  • olivový olej 2 lžíce
  • mateřídouška 2 snítky
  • červená cibule 1 ks
  • bílý vinný ocet 1 lžíce
  • rukola 80 g
  • čerstvý kozí sýr 120 g
  • sůl
  • hrubě mletý pepř

Rukolu předem opereme a necháme okapat, nebo zbavíme vody v salátové odstředivce.

Lišky očistíme, větší plodnice přepůlíme, malé necháme vcelku. Rozpálíme olivový olej, vsypeme lišky a prudce opékáme. Když začnou pouštět vodu, přidáme sůl a odrhnutou mateřídoušku. Podlijeme vodou tak, aby byly lišky těsně ponořené, a nezakryté dusíme na středním plameni, až lišky změknou a tekutina se zcela odpaří. Lišky by se měly celkem tepelně upravovat 15 – 20 min. Když se houby vysmahnou na olej, stáhneme z plotýnky, necháme chvíli prochladnout, vmícháme vinný ocet a rychle mícháme, aby s olejem vytvořil emulzi. Přidáme červenou cibuli nakrájenou na tenké plátky.

Do talířů dáme rukolu, nasypeme liškový salát, poklademe kozím sýrem. Povrch pokapeme zálivkou zbylou v pánvi a posypeme hrubě mletým pepřem. Jíme vlažné.

Topinky s houbami na víně (4 porce)

Variace na tradiční francouzskou úpravu hub, používanou především na bílé hřiby vcelku. Místo bílého vína lze použít i červené a do základu přidat jemně krájenou šalotku.

  • drobnější pevné houby, ideálně hříbky 300 g
  • olivový olej 1 lžíce
  • máslo 20 g
  • tymián 3 snítky
  • bílé víno cca 100 ml
  • sůl
  • hrubě mletý pepř
  • pečivo

Houby očistíme, drobné plodnice necháme vcelku, větší přepůlíme. Rozpálíme směs másla a olivového oleje v tak velké nádobě, aby v ní houby byly jen v jedné vrstvě. Vsypeme houby a prudce je opečeme ze všech stran. Osolíme, přidáme odrhnutý tymián a podlijeme vínem. Přiklopíme a dusíme 20 - 30 min, čas od času promícháme. Může být potřeba přilít trochu vína, popř. vody.

Zatím opečeme plátky pečiva nasucho v topinkovači nebo v troubě.

Když jsou houby měkké, odklopíme a prudce odpaříme tekutinu, aby zůstala jen jemná emulze pokrývající povrch hub.

Hotové houby navršíme na topinky a poprášíme čerstvě umletým pepřem.

Další recepty Kamily Procházkové najdete na webu celorocnikucharka.cz