O smržích by se toho dalo napsat opravdu mnoho. Předně jsou to v začínající houbařské sezoně jedny z nejčasnějších jedlých druhů hub vůbec. V předních světových kuchyních jsou nadmíru žádané. Odedávna je sbírají zkušení znalci, a to už od dubna, tedy v době, kdy běžný houbař zpravidla ještě vyspává na peci. Místa, kde by se měly smrže vyskytovat, jsou v atlasech vcelku dobře popsána, přesto jsou tyto houby k nalezení pouze nepravidelně a někdy i jen zcela náhodně. Mj. také v tom spočívá jejich cena.

Smrži pražští, povolní i tlustonozí

Do pomyslné rodiny smržů patří několik základních druhů. Mezi ně počítáme nejčasnější smrž vysoký, který se někdy objevuje už ve druhé polovině března. Od dubna do května ho pak následují další příbuzní. Asi nejznámější z nich je smrž obecný. Doprovází ho robustnější smrž tlustonohý, ale také o poznání subtilnější a kačence více podobný smrž polovolný. V místech ovlivněných člověkem pak nechybí ani další rodinný příslušník, smrž pražský, který roste až do června.

Jedlé a výtečné houby

Proměnlivým pohledem odborníků napříč desetiletími bývají smrže děleny někdy na více, jindy na méně samostatných druhů, případně jejich variet. Běžnému houbaři to ale může být zcela jedno. Všechny smrže bez rozdílu jsou totiž jedlé. Nejspíš bude vždy záležet jen na kulinářské zkušenosti a vybroušenosti jazýčků jednotlivých houbařů–labužníků, který ze smržů se v kuchyni stane právě tím jejich favoritem. Recepty na úpravu smržů jsou obsaženy v historických kuchařských knihách jako jedny z prvních spolu s legendárními lanýži a císařkami.

Smrže jsou zasyrova křehké a před kuchyňským zpracováním je doporučuji spařit. Zbaví se tím jednak nečistot, které ulpívají na jejich členitém klobouku, jednak tím jejich plodnice zcela zvláční a překrojením neztrácejí tvar pro oko a dají se i pohodlně nadívat.

Smrže s makaróny, chutné a jednoduché


Potřebujeme

  • houby
  • olivy naložené v oleji
  • čerstvá koktejlová rajčata
  • sůl
  • těstoviny

Jak na to

  • Opracované smrže pokrájené příčně na kolečka opékejte na oleji
  • Přidejte k nim spařená a oloupaná koktejlová rajská jablíčka, v oleji naložené vypeckované olivy, osolte a opatrně krátce promíchejte na ostrém plameni.

Podávejte na horkých makarónech.