Jsou v kontaktu s potravinami, ale málokdy věnujeme pozornost tomu, z čeho jsou vyrobeny. Spíš se zajímáme o to, zda se dají mýt v myčce. A to je možná chyba. Plasty totiž mohou do svého okolí, a tedy i obsahu, uvolňovat chemikálie různého stupně škodlivosti, na které může být zvlášť vyvíjející se dětský organismus citlivý. Je proto důležité zaměřit se i na složení těchto plastových obalů. A jak tuto informaci zjistíme? Na všech boxech, ať už je koupíme, případně chceme používat dál ty, v nichž jsme koupili nějaké potraviny, je tzv. recyklační symbol. Jedná se o číslo v trojúhelníku a písmennou zkratku.

Jaké recyklační symboly můžeme najít?

PETE nebo PET s číslem 1 je materiál, z kterého jsou vyrobeny známé PET lahve neboli petky. Je určený k jednorázovému použití a jako takový je bezpečný, ale neměl by být používán opakovaně, protože se z něj mohou uvolňovat změkčovadla neboli ftaláty, které mají negativní vliv na hormonální a reprodukční systém. Je proto rozhodně lepší obaly z tohoto materiálu po použití hodit do kontejneru na tříděný odpad.

HDPE s číslem 2 je vysokohustotní polyetylen, z kterého se vyrábí třeba nám známý mikroten, oblíbený materiál na svačinové sáčky. Dnes se z něj vyrábějí také lahve a jiné obaly, je to pevný a tepelně stálý recyklovatelný plast. K výrobě obalů na potraviny je velmi vhodný, neuvolňuje totiž prakticky žádné chemikálie.

PVC nebo V s číslem 3 značí polyvinylchlorid. Tento velmi rozšířený plast ale jako obal potravin není zrovna nejvhodnější. Uvolňují se z něj látky působící na lidský hormonální systém a také se nedá recyklovat, takže kromě vašeho zdraví zatíží i životní prostředí.

LDPE s číslem 4 je nízkohustotní polyetylen, netoxický recyklovatelný plast, z kterého se vyrábějí lahve, sáčky i fólie. Neuvolňuje téměř žádné chemikálie, ale nesmí být vystaven vysokým teplotám, UV záření nebo kyselému prostředí. Pak může uvolňovat bisfenol A, který negativně ovlivňuje lidský hormonální systém.

PP s číslem 5 značí polypropylen. Z tohoto bílého plastu se vyrábějí například kelímky na jogurty. Za normálních podmínek je zcela bezpečný, a navíc je recyklovatelný, ale za vysokých teplot uvolňuje škodlivý formaldehyd.

PS s číslem 6 znamená polystyren, z kterého se často vyrábějí například kelímky v nápojových automatech. Je sice také recyklovatelný, ale jinak má podobný problém jako polypropylen. Za vysokých teplot také uvolňuje škodlivé látky, takže je nevhodný k uchovávání teplých potravin nebo nápojů.

OTHER s číslem 7, pod tímto označením se může skrývat například polykarbonát s označením PC, který také není na uchovávání potravin zrovna vhodný, neboť se z něj uvolňuje již zmíněný bisfenol A.

Je proto vždy lepší podívat se, jaké označení plastový box, který chceme použít na uchovávání potravin, nese. Také je vhodné ohřívat jídlo v mikrovlnné troubě ve skleněné nebo porcelánové nádobě, nikoliv v plastu. Tyto plastové krabičky bychom také vždycky měli mýt ručně, a ne v myčce. Ta je možná vydrhne dokonaleji a bezpracně, ale při strojovém mytí za mnohem vyšší teploty se z plastu může uvolňovat větší množství chemikálií.

Jako ekologickou alternativu k plastovým krabičkám můžeme zkusit třeba opakovaně použitelné voskované sáčky, které jsou vyrobené z bavlny a včelího vosku a stačí je jen opláchnout pod tekoucí vodou. Takové sáčky jsou navíc díky vosku prodyšné a působí antibakteriálně.

Zdroj: www.prokondici.cz