Lososový salát

Potřebujeme

  • 400 g filetů z lososa
  • citron
  • 200 ml rybího vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • sůl, mletý pepř
  • 200 g mraženého hrášku
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 1 ledový salát
  • 100 g majonézy
  • 100 g zakysané smetany
  • lžičku ostré hořčice,
  • špetku cukru
  • svazeček kopru

Jak na to

Lososa nakrájíme na asi třícentimetrové kostky.

V hrnci svaříme rybí vývar, víno, sůl, pepř a plátky citronu. Pak přidáme kostky lososa a vaříme asi 4 minuty.

V menším hrnci uvaříme v zeleninovém vývaru hrášek.

Talíře vyložíme salátovými listy.

V misce našleháme majonézu, zakysanou smetanu, 4 lžíce rybího vývaru, hořčici, cukr, sůl a pepř a do dresinku vmícháme kopr.

Na salátové listy upravíme lososa a hrášek a porce pokapeme připraveným dresinkem.

Předkrm: vejce s lososovým přelivem

Potřebujeme

  • 200 g lososa
  • 4 vejce
  • 2 polévkové lžíce smetany nebo bílého jogurtu
  • citronovou šťávu
  • bazalku
  • sůl
  • listy hlávkového salátu

Jak na to

Natvrdo uvařená a oloupaná vejce rozkrojíme podélně na poloviny a osolíme je. Ořez a 100 g masa z lososa umixujeme se smetanou, ochutíme bazalkou a zakapeme citronem. Velký talíř vyložíme listy hlávkového salátu, na ně urovnáme půlky vajec a přelijeme je omáčkou. Podáváme s pečivem.

Lososí hranolky

Z lososích filetů nakrájíme úzké proužky, potřeme je česnekem, osolíme a lehce zaprášíme moukou a rybím kořením. Necháme je do druhého dne proležet, pak je osmažíme ve fritovacím hrnci stejně jako bramborové hranolky a podáváme s oblíbeným dresinkem.

Pro Recepty Receptáře 1/2008 M. Štěpnička, I. Veselý, foto autoři, Shutterstock a archiv