Lososový salát
Potřebujeme
- 400 g filetů z lososa
- citron
- 200 ml rybího vývaru
- 100 ml bílého vína
- sůl, mletý pepř
- 200 g mraženého hrášku
- 150 ml zeleninového vývaru
- 1 ledový salát
- 100 g majonézy
- 100 g zakysané smetany
- lžičku ostré hořčice,
- špetku cukru
- svazeček kopru
Jak na to
Lososa nakrájíme na asi třícentimetrové kostky.
V hrnci svaříme rybí vývar, víno, sůl, pepř a plátky citronu. Pak přidáme kostky lososa a vaříme asi 4 minuty.
V menším hrnci uvaříme v zeleninovém vývaru hrášek.
Talíře vyložíme salátovými listy.
V misce našleháme majonézu, zakysanou smetanu, 4 lžíce rybího vývaru, hořčici, cukr, sůl a pepř a do dresinku vmícháme kopr.
Na salátové listy upravíme lososa a hrášek a porce pokapeme připraveným dresinkem.
Předkrm: vejce s lososovým přelivem
Potřebujeme
- 200 g lososa
- 4 vejce
- 2 polévkové lžíce smetany nebo bílého jogurtu
- citronovou šťávu
- bazalku
- sůl
- listy hlávkového salátu
Jak na to
Natvrdo uvařená a oloupaná vejce rozkrojíme podélně na poloviny a osolíme je. Ořez a 100 g masa z lososa umixujeme se smetanou, ochutíme bazalkou a zakapeme citronem. Velký talíř vyložíme listy hlávkového salátu, na ně urovnáme půlky vajec a přelijeme je omáčkou. Podáváme s pečivem.
Lososí hranolky
Z lososích filetů nakrájíme úzké proužky, potřeme je česnekem, osolíme a lehce zaprášíme moukou a rybím kořením. Necháme je do druhého dne proležet, pak je osmažíme ve fritovacím hrnci stejně jako bramborové hranolky a podáváme s oblíbeným dresinkem.
Pro Recepty Receptáře 1/2008 M. Štěpnička, I. Veselý, foto autoři, Shutterstock a archiv