Brambory podávané i se slupkou

Nejméně náročná je příprava brambor ve slupce. Takové brambory stačí před vařením důkladně omýt a dát vařit i se slupkou, s kterou je i podáváme. Výborně se k tomu hodí nové brambory, ale ty jsou dostupné pouze po část roku. Naopak déle skladované brambory nejsou pro takové použití úplně ideální. Zvýšené nebezpečí hrozí v jarních měsících, kdy mají brambory tendenci rašit a slupky a klíčky obsahují zvýšené množství jedovatého solaninu. Výhodou konzumace brambor i se slupkou je však nejen ušetřený čas při škrábání, ale také benefity v podobě látek, které slupky obsahují.

Brambory loupané, vakuově balené

Původně výrobci nabízeli tuto podobu hlavně gastropovozům. Loupané, vakuově balené brambory můžeme dnes sehnat již i v menším balení (obvykle již od půl kila). Výhodou je, že nebudete ztrácet čas loupáním a neriskujete, že část poškozených brambor budete muset vyhodit.

Nevýhodou je nejen podstatně vyšší cena, teplota skladování (skladování při teplotě +1 až +5°C), ale také krátká doba skladování a nutnost rychlé spotřeby jakmile balení otevřeme (do 24 hodin).

Vypěstujte si vlastní škrabku

Pokud chceme zbavit slupky čerstvé nové brambory, pak nám stačí menší kuchyňský nůž nebo hrubá žínka (vyčleníme ji pouze pro čištění zeleniny, nikdy ji zároveň nepoužíváme např. na mytí nádobí). Zvlášť zajímavou alternativu nabízí přímo příroda v podobě plodů lufy válcovité.

Pokud nechceme kupovat již hotový výrobek, můžeme si na zahradě rostlinu vypěstovat. Vnitřek plodů této tykvovité rostliny se využívá nejen jako masážní žínka, ale skvěle poslouží i jako naprosto ekologická škrabka zeleniny.

Nejlepší škrabka na brambory

Po zbytek roku se však na škrábání brambor hodí nejlépe speciální škrabka. Prodejci nabízejí celou škálu škrabek s rozdílným umístění čepele. Záleží spíše na tom, jaký typ škrabky nám lépe vyhovuje. Někdo nedá dopustit na tu s příčnou čepelí (někdy označované podle tvaru jako ypsilon či prak), jiní zase trvají na škrabce s podélnou čepelí. Poněkud ztížený výběr mají leváci, i když na ně výrobci většinou pamatují – v nabídce bývají škrabky speciálně pro ně, případně také, které jsou určené pro škrábání jak pravou, tak levou rukou.

Při výběru škrabky bychom si měli všímat nejen tvaru a umístění čepele, ale také materiálu, z kterého je vyrobena. V neposlední řadě je důležitý tvar a materiál rukojeti. Sebedokonalejší škrabka za vás brambory neoškrábe, ale výrazně vám práci usnadní a tedy i zpříjemní.

Mechanická škrabka v jiné roli

Ačkoli výrobci nabízejí ruční loupač na jablka, jsou tací, kteří jej používají i na loupání brambor. Způsob použití je patrný na snímku.

Stroj na škrábání brambor

O bleskurychlém škrábání brambor, které mají k dispozici gastroprovozy, si v domácích podmínkách můžeme nechat zdát. Elektrické gastro škrabky se dovedou oškrábat 6-40 kg brambor za dobu v rozmezí 1,5-3 minuty. Vzhledem k nerezovému provedení jsou však drahé a pro běžnou domácnost i velmi neskladné.

Existují však i menší přístroje určené pro domácí použití. Takovéto škrabky zvládnou kilo brambor přibližně za 2 minuty. To je sice výborné, ale musíme počítat, že vnitřek přístroje pak musíme čistit. Kromě vstupní investice v řádu stokorun není zanedbatelné ani místo, které nám jeho skladování zabere.

Jak správně škrábat brambory?

Způsobů, jak oškrábat brambory, je více. Každý by si měl vybrat takový, který mu nejvíce vyhovuje. Asi nejméně ekonomické je okrajování slupek nožem – zbytečně se připravíme o část brambor, protože nožem jen těžko ukrojíme slupku tak tence a rovnoměrně, jako za pomoci škrabky. Pokud používáme škrabku, záleží nejen na tom, jak ji držíme v ruce a kterým směrem s ní pohybujeme, ale také na tom, jak uchopíme brambor. Třeba vás budou inspirovat rady šéfkuchaře Paula Ellise z následujícího videa:

Zdroj: Youtube