Jaké mají tyto recepty další výhodu? Na samotnou přípravu si vystačíte s jednou pánví, tradiční hlubokou wok.

Recept I.

Základem prvního pokrmu je vepřové maso a čočka. V této kombinaci dostane luštěnina zcela nový ráz. Tenhle guláš si zamilujete…

Co budete potřebovat?

  • vepřové maso
  • cibuli
  • česnek
  • polévkovou zeleninu
  • čočku
  • olej
  • hřebíček (předem si ho nadrťte)
  • vývar (ten můžete udělat i z výše uvedeného vepřového)
  • sůl, pepř a špetka cukru
  • sójová omáčka (ale lze se bez ní obejít)
  • koriandr

Jak na to?

Nejprve si klasicky uvařte čočku. Můžete použít i její červenou variantu, což zkrátí dobu přípravy. Nemusí být úplně měkká, ještě se chvíli povaří v rámci guláše. Sceďte, pakliže se všechna voda nevyvařila. Dejte na talíř či do

misky, chvíle čočky teprve přijde.

Na pánvi na oleji osmažte cibulku nakrájenou na kostičky, najemno naplátkovaný česnek a zeleninu. Po chvilce přihoďte pokrájené maso na kostky či nudličky. Až bude maso jemně osmažené, přisypte čočku a zalijte vývarem. Osolte, opepřete, oslaďte dle chuti, přidejte hřebíček a povařte. Až bude vše měkké, okořeňte koriandrem. A můžete podávat, dobrou chuť!

Recept II.

Chcete uvařit k obědu či večeři lehké a v Česku ne příliš rozšířené jídlo, ve kterém nebude chybět ani zelenina, asi maso - aby zachutnalo celé rodině? Pak zkuste tento recept. Jde o smaženou rýži s kuřecím masem. I o tomto receptu platí, že na něj nepotřebujete některé pro Asii charakteristické ingredience, které je však u nás těžké sehnat, případně byste museli sáhnout hluboko do peněženky. Za chvíli máte hotovo a navíc jde o recept, který zvládne i kuchař začátečník.

Co budete potřebovat?

  • česnek
  • jarní cibulku
  • salátovou okurku
  • rajče
  • olej
  • kuřecí prsa
  • uvařenou rýži (osolte ji)
  • 2 vejce
  • pepř, sůl a špetku cukru

Jak na to?

Na pánvi osmahněte na nudličky či kostičky pokrájené kuřecí maso. Až se usmaží, přendejte jej na talíř, budete ho potřebovat později. V pánvičce na mírném ohni rozmíchejte dvě vajíčka, přidejte nasekaný česnek a cibulku a

chvilku smažte. Pokud je potřeba, přidejte olej a vsypte rýži, kterou osmahnete. Vložte maso a za občasného míchání nechte rýži nabrat sklovitý nádech. Opepřete, je-li třeba tak dosolte, přidejte špetku cukru, po chvilce vmíchejte malé kostičky okurky a nakrájené rajče, nechte společně smažit a prohřívat cca deset minut, vyplněte sporák – a je to!

Recept III.

A konečně třetí návod, tentokrát vhodný i pro vegetariány. Bez masa, zato s čočkou a rýží! S přípravou začněte včas, na tenhle recept totiž potřebujete také již hotový zeleninový vývar. Odměnou vám bude svěží a originální chuť.

Co budete potřebovat?

  • rýži
  • čočku
  • zeleninový vývar
  • sůl, pepř
  • koriandr
  • zázvor
  • cibulky perlovky (prodávají se v nálevu ve skleničce)
  • máslo
  • mletý kmín a hřebíček
  • ocet
  • bílý jogurt

Jak na to?

Nejprve v zeleninovém vývaru uvařte rýži s čočkou, osolte. Směs může počkat mimo sporák. Ve woku na másle zasypaném pepřem osmažte sceděné cibulky

perlovky. Poté na máslo s cibulkami vhoďte rýži s čočkou (pokud bude potřeba scedit, sceďte), přidejte hřebíčky. Opět chvilku smažte, posypejte kmínem, přidejte ocet (množství dle individuální chuti) a koriandr s naškrábaným či drceným zázvorem. A je téměř hotovo. Nechte chvilku odstát a poté vmíchejte jogurt. Přejeme, ať šmakuje.