4 snadné recepty pro letní grilování: Zvolíte lososa nebo hovězí steak?
16. 6. 2017

4 snadné recepty pro letní grilování: Zvolíte lososa nebo hovězí steak?

Mořit se s jídlem v přetopené kuchyni – kdo by tohle chtěl? Vyrazte raději ven grilovat. Přinášíme vám několik ověřených tipů na večeři z masa a bylinek, ze které se budou všem sbíhat sliny.

Losos na grilu

Mořské ryby by měly být alespoň jednou týdně součástí našeho jídelníčku. A chybět nemusejí ani grilu. Na paškál si vezmeme oblíbeného lososa. Dochutíme jej tymiánem a koprem. Pokud patříte mezi ty, kteří kopr z duše nenávidí, klidně jej vynechte, tymián je výrazný a k okořenění stačí.

Co budete potřebovat?

  • 10 lososových filetů
  • decilitr olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • šťávu ze dvou citronů
  • 2 lžíce malých kaparů
  • nasekaný kopr (množství dle chuti)
  • svazek tymiánu citronového
  • citron na ozdobu
  • pepř a sůl
  • alobalové tácky na gril

Jak na to?

V míse smíchejte česnek s olejem, poté citronovou šťávu, vsypte kopr, tymián, kapary a zasypte jemně pepřem. Lososové filety omáchejte v marinádě a poté nechte odpočinout čtyři hodiny v ledničce. Připravte si tácky, po uplynutí doby na ně naložte kůží nahoru lososa a grilování může začít. Pokud se vám zkazilo počasí a ryba čeká v lednici, nezoufejte. Není problém nandat filety na plech a upéct je v předehřáté troubě. Tak či onak, rybu během grilování či pečení potírejte zbytkem marinády. Před servírováním přidejte citron pokrájený na plátky.

Losos je zdravá grilovací klasika. Pokud už máte "dávku" mořských ryb splněnou, zkuste třeba celého pstruha. 

Hovězí steak: Jak ho nezkazit?

Udělat steak není na první pohled nic těžkého. Na druhý už vám ale řada lidí potvrdí, že to tak nějak „nebylo ono“. Kde byla chyba? Vždyť příprava nemusí zabrat víc jak pět minut. Hlavní problém bývá v mase. Na dobrý steak zkrátka obvykle nestačí vzít to nejlevnější hovězí z akce v chladničkách v supermarketu. Co přesně máte grilovat, přitom není striktně dáno.  Dobrá je pravá svíčková, roštěnec nebo flank steak čili hovězí pupek. A jak na to? Dobré rady pro grilování (a to včetně výběru dřeva) si můžete přečíst zde.

Co budete potřebovat?

  • 4 porce hovězího masa
  • 2 stroužky česneku
  • lžičku sekaného rozmarýnu (čerstvého), dle chuti lze přidat i šalvěj
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Jak na to?

Steak můžete jemně potřít tukem. Poté jej opepřete, osolte, ugrilujte. Česnek podrťte a smíchejte s bylinkami. „Hotový“ steak pokapejte olivovým olejem a obalte ve směsi bylin a česneku. Nechte ho v ní pár minut ležet, několikrát obraťte. Tento postup není v Česku úplně typický. Kam teritoriálně směřuje vám prozradí jeho název:  Steak po Toskánsku.

Udělat dobrý steak není věda... když víte, jak na to.  

Špíz: Grilovací prostor pro fantazii

Maso, zelenina… co konkrétně je vlastně úplně na vaší chuti. My vám ale doporučujeme zkusit netradičně špízy s jehněčím. Jehněčí maso nejen že skvěle chutná, ale obsahuje na rozdíl od vepřového mnohem méně tuku. Je proto skvělou volbou pro zdravý životní styl. Výživoví specialisté ho dokonce doporučují zahrnovat do jídelníčku dvakrát týdně. 

Co budete potřebovat?

  • půl kilogramu jehněčí kýty
  • 10 dekagramů uzeného bůčku
  • nakládané cibulky
  • zelenou papriku
  • 2 rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Jak na to?

Grilovací jehly ponořte do vody, aby se vám posléze nepálily. Jehněčí osolte a nakrájejte s bůčkem na kostky. Česnek utřete s pepřem a obalte v něm maso. Jehly jemně potřete olejem – díky tomu hotovou večeři hravě sundáte dolů. Poté stačí navlékat střídavě s dalšími ingrediencemi na jehlu a hurá na gril.

Zajímaly by vás další špízové inspirace? Na iReceptáři je najdete třeba zde.

Co na něm bude je jen na vás. Tradičně jde o maso a zeleninu v různých kombinacích.  

Nemáte čas? Zkuste to nechat na řeznících

Pokud na grilovačku vyrážíte v časovém presu, možná se chcete jen v obchodě porozhlédnout po něčem, co po příchodu jen vytáhnete a bez přípravy položíte na gril. Variantou jsou různé grilovací klobásky. Pokud se ale počítáte za skutečného „masoteriána“, můžete zkusit třeba vepřový steak. Lepší volbou jsou ty z obchodů, které mají pultový prodej a vlastní řezníky, nebo rovnou řeznictví jako takové. Špatné nemusejí být ani již hotové marinády. Například Globus vám dá vybrat z cibulové, hořčičné či jemně pikantní exotické marinády s buráky a kokosovým mlékem pro vepřový steak Tomahawk.

Jak naložit s koupeným steakem v marinádě?

Před grilováním jej nechte chvíli odpočnout v pokojové teplotě. Masu nedělá dobře prudká změna ze zimy na žár. Steak poté negrilujte přímo nad největším žárem a nepropichujte ho během otáčení. Po sundání z grilu nechte steak dvě minutky odstát – bude úžasně šťavnatý.

Tenhle koupený steak v marinádě je seříznutý na pomezí bůčku a kotlety. Na své si tak přijde každý.  

Další recepty, rady a triky na letní grilování najdete v našem rozcestníku 

Autor Adriana Vojtíšková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětmínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS