Na 4 porce potřebujeme

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velkou cibuli nakrájenou nadrobno
  • 2 stroužky česneku nakrájené nadrobno
  • 3 libové vepřové steaky (celkem asi 300 g) nakrájené na proužky
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 2 konzervy loupaných rajčat asi po 400 g
  • 120 ml suchého bílého vermutu
  • 2 lžíce papriky
  • 1 lžičku celého kmínu
  • 1 lžičku cukru
  • 1 rozdrobenou kostku kuřecího vývaru
  • 1 velkou zelenou papriku nakrájenou na kousky
  • 200 g červeného zelí nakrouhaného najemno
  • sůl a pepř
  • 4 lžíce selského jogurtu
  • mletou papriku
  • čerstvou pažitku

Jak na to

  1. Příprava surovin: 15 minut
    Tepelná úprava: 30 minut

    Ve velké hluboké pánvi nebo v rendlíku rozpálíme olej, přidáme cibuli, česnek a maso, přikryjeme a při vyšší teplotě asi 3 minuty dusíme, až maso změní barvu a ztuhne a cibule zesklovatí. Mezitím smícháme mouku se 4 lžícemi šťávy z rajčatové konzervy na hustou pastu a odložíme ji stranou.
  2. Přidáme vermut, papriku, kmín a cukr a zamícháme. Potom přilijeme rajčata z konzerv i se šťávou a při míchání je rozdělíme na menší kousky. Vmícháme polévkovou kostku a mouku, za stálého míchání uvedeme do varu a vaříme, až šťáva dostatečně zhoustne.
  3. Přidáme nakrájenou zelenou papriku a červené zelí a dále zvolna vaříme, až se obojí zbarví omáčkou. Snížíme teplotu, pánev nebo rendlík přikryjeme pokličkou a velmi zvolna dusíme asi 20 minut, až je maso měkké a zelenina ještě mírně křupavá.
  4. Nyní guláš ochutnáme a podle chuti osolíme a opepříme. Rozdělíme ho do misek a na každou porci dáme navrch lžíci bílého jogurtu, který poprášíme mletou paprikou. Ozdobíme pažitkou a podáváme.