Na 4 porce potřebujeme
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velkou cibuli nakrájenou nadrobno
- 2 stroužky česneku nakrájené nadrobno
- 3 libové vepřové steaky (celkem asi 300 g) nakrájené na proužky
- 1 lžíci hladké mouky
- 2 konzervy loupaných rajčat asi po 400 g
- 120 ml suchého bílého vermutu
- 2 lžíce papriky
- 1 lžičku celého kmínu
- 1 lžičku cukru
- 1 rozdrobenou kostku kuřecího vývaru
- 1 velkou zelenou papriku nakrájenou na kousky
- 200 g červeného zelí nakrouhaného najemno
- sůl a pepř
- 4 lžíce selského jogurtu
- mletou papriku
- čerstvou pažitku
Jak na to
- Ve velké hluboké pánvi nebo v rendlíku rozpálíme olej, přidáme cibuli, česnek a maso, přikryjeme a při vyšší teplotě asi 3 minuty dusíme, až maso změní barvu a ztuhne a cibule zesklovatí. Mezitím smícháme mouku se 4 lžícemi šťávy z rajčatové konzervy na hustou pastu a odložíme ji stranou.
Příprava surovin: 15 minut
Tepelná úprava: 30 minut - Přidáme vermut, papriku, kmín a cukr a zamícháme. Potom přilijeme rajčata z konzerv i se šťávou a při míchání je rozdělíme na menší kousky. Vmícháme polévkovou kostku a mouku, za stálého míchání uvedeme do varu a vaříme, až šťáva dostatečně zhoustne.
- Přidáme nakrájenou zelenou papriku a červené zelí a dále zvolna vaříme, až se obojí zbarví omáčkou. Snížíme teplotu, pánev nebo rendlík přikryjeme pokličkou a velmi zvolna dusíme asi 20 minut, až je maso měkké a zelenina ještě mírně křupavá.
- Nyní guláš ochutnáme a podle chuti osolíme a opepříme. Rozdělíme ho do misek a na každou porci dáme navrch lžíci bílého jogurtu, který poprášíme mletou paprikou. Ozdobíme pažitkou a podáváme.