Tokáň
Potřebujeme
- 60 g slaniny
- 400 g vepřového masa
- 2 cibule
- lžíci hladké mouky
- lžičku sladké mleté papriky
- 3 rajčata
- 2 papriky
- 2 stroužky česneku
- kelímek zakysané smetany
- sůl, drcený pepř
Jak na to
V hlubší pánvi lehce opečeme nakrájenou slaninu, přidáme vepřové maso nakrájené na nudličky, osolíme a opečeme, pak přidáme na měsíčky nakrájené cibule, dále opékáme, přidáme lžíci oleje, zasypeme lžící hladké mouky, lžičkou sladké papriky a lehce osmahneme.
Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka. Když maso změkne, přidáme nakrájená rajčata, papriky a utřený česnek, krátce podusíme, vmícháme kelímek zakysané smetany a prohřejeme, ale již nevaříme.
Podáváme s noky, těstovinami nebo s rýží.
Blanka Poláčková, Křivoklát
Slovácká bramboračka
Potřebujeme
- 400 g brambor
- 250 g tuku
- 50–80 g mouky
- 1 cibuli
- po 1 lžičce sladké papriky a soli
- 250 ml kysané smetany
Jak na to
Pokrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme mletou papriku a oškrábané, na větší kostky nakrájené brambory. Osmahneme je a poté zalijeme horkou vodou, osolíme a uvaříme doměkka.
Polévku nakonec zahustíme kysanou smetanou s rozkvedlanou moukou.
Jiří Mika, Karlovy Vary–Stará Role
Tiramisu z pomazánkového másla a tučné smetany
Máslem vymazanou dortovou formu nebo pekáček vyložíme vrstvou cukrářských piškotů a pokapeme je silnou neslazenou kávou s rumem.
Ušleháme 2 balení pomazánkového másla se dvěma smetanami ke šlehání a asi 100 g cukru a polovinou našlehané pěny potřeme piškoty.
Na pěnu opět navrstvíme piškoty, které potřeme druhou polovinou pěny. Nakonec moučník lehce poprášíme hořkým kakaem.
Pavla Myslíková
Kuře po arabském způsobu
Potřebujeme
- 1 kuře
- půl balíčku datl,
- citron,
- 4 hřebíčky
- kelímek zakysané smetany
- 2 stroužky česneku (můžeme i více)
- po půl lžičce zázvoru, kurkumy nebo kari, skořice
- lžíci medu
- sůl
- olej na vymazání pekáče
na přípravu rýže
- 1 hrnek rýže
- hrst rozinek,
- cibuli
- kurkumu nebo kari
- sůl
- olej
Jak na to
Kuře naporcujeme, osolíme a vložíme do vymazaného pekáče nebo ještě lépe mísy z jenského skla.
Obložíme vypeckovanými datlemi, citron rozřízneme podélně na čtvrtky a do každé z nich zapíchneme hřebíček. Máme-li rádi česnek, kuře potřeme pasírovaným česnekem.
Podlijeme horkou vodou a pečeme asi na 200 °C.
Zakysanou smetanu vlijeme do misky, přidáme lžíci medu, 2 stroužky česneku, půl lžičky skořice, půl lžičky zázvoru, půl lžičky kurkumy nebo kari.
Pečené kuře odkryjeme a 15 minut před koncem pečení potřeme porce směsí. Podáváme s rozinkovou rýží a kompotem nebo dušenými jablky.
Rozinkovou rýži připravíme: Na oleji zpěníme cibulku, přidáme na ni propláchnutou rýži a rozinky a vše chvíli restujeme, aby se obalilo každé zrníčko. Osolíme, okořeníme kurkumou nebo kari, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a zakryté uvaříme na nejnižším plameni.
Jiřina Pouzarová, Telč
Slané pečivo k vínu
Potřebujeme
- 200 g hladké mouky
- 110 g másla
- 4–5 lžic studené vody
- sůl
- vejce na potření
na náplň
- 150 g nivy
- 80 g ramy
- 1 zakysanou smetanu
Jak na to
Zpracujeme a vyválíme těsto, formičkou z něj vykrájíme kousky, které potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme. Upečené tvary pak k sobě slepujeme náplní z nivy.
Hana Jankovská, Nevelkov
Hřiby na smetaně
Potřebujeme
- 800 g bílých hřibů
- 250 g zakysané smetany
- 1 velkou cibuli
- 1 lžičku sladké papriky
- špetku pálivé papriky
- špetku pepře
- 1 pol. lžíci hladké mouky
- oříšek másla
- sůl
Jak na to
Na kostičky nakrájenou cibuli osmahneme na másle doskleněna. Zaprášíme ji paprikou a pepřem a přidáme na silné řezy nakrájené hlavy hřibů (ještě lepší jsou ryzce!).
Pod pokličkou je dusíme asi 10 minut (ryzce déle). Pak je zalijeme smetanou, v níž jsme rozkvedlali mouku, omáčku osolíme a ještě ji alespoň pět minut za častého, ale opatrného míchání povaříme.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Ivan Veselý, Žebrák
Kuřecí koktejl
Potřebujeme
- 250 g pečeného kuřecího masa
- hlávkový salát
- 1 mandarinkový kompot
- 1 papáju
- 250 ml zakysané smetany
- sůl, pepř, špetku cukru
- lžíci citronové šťávy
- lžíci olivového oleje
- zelené natě
Jak na to
Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky.
Do pohárů rozdělíme listy opraného hlávkového salátu, okapaný mandarinkový kompot, oloupanou a na kostičky nakrájenou papáju a kuřecí maso.
Zakysanou smetanu rozmícháme s lžící oleje, lžící citronové šťávy, solí, pepřem a špetkou cukru.
Zálivku rozdělíme do pohárů, posypeme drceným pepřem a ozdobíme zelenými natěmi.
Bronislav Polák, Křemže
Ovocná zmrzlina
Potřebujeme
- 300 g čerstvého ovoce (jahody, maliny…)
- 200 g bílého jogurtu
- 200 g zakysané smetany
- 100 g medu
- 50 g moučkového cukru
Jak na to
Očištěné a omyté ovoce rozmixujeme a prolisujeme přes síto.
Smícháme je s jogurtem, zakysanou smetanou, medem a cukrem. Směs dáme do kelímků a vložíme na několik hodin do mrazáku.
Blanka Snášelová, Prosenice
Zapečená kuřecí křidélka
Kuřecí křidélka obalíme v pikantním koření a v trojobalu jako řízek. Osmažíme je po obou stranách.
Ještě teplá smažená křidélka naskládáme do pekáče a zalijeme smetanou smíchanou s kysanou smetanou.
Vše zapečeme v troubě, dokud se smetana nevsákne.
Milena Novotná, Olešnice
Dort zakysanka
Dno dortové formy vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Na kokos navršíme kulaté piškoty a pokapeme je kompotovou šťávou.
Dva kelímky zakysané smetany smícháme se dvěma lžícemi cukru a polovinou směsi zalijeme piškoty, opět překryjeme vrstvou piškotů a zakapeme kompotovou šťávou.
Přidáme vrstvu kompotovaného ovoce (meruňky, broskve, jahody podle chuti) a zalijeme druhou polovinou zakysané smetany.
Horní vrstvu dortu opět tvoří ovocná vrstva – použít můžeme i čerstvé ovoce. Hotový dort případně dozdobíme čokoládovými hoblinkami.
Dort dáme ve formě ztuhnout na dvě hodiny do chladničky, pak ho z formy vyjeme a krájíme na porce. Osvěžující, lehký, téměř dietní moučník.
Věra Niklasová, Praha