Tokáň

Potřebujeme

  • 60 g slaniny
  • 400 g vepřového masa
  • 2 cibule
  • lžíci hladké mouky
  • lžičku sladké mleté papriky
  • 3 rajčata
  • 2 papriky
  • 2 stroužky česneku
  • kelímek zakysané smetany
  • sůl, drcený pepř

Jak na to

V hlubší pánvi lehce opečeme nakrájenou slaninu, přidáme vepřové maso nakrájené na nudličky, osolíme a opečeme, pak přidáme na měsíčky nakrájené cibule, dále opékáme, přidáme lžíci oleje, zasypeme lžící hladké mouky, lžičkou sladké papriky a lehce osmahneme.

Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka. Když maso změkne, přidáme nakrájená rajčata, papriky a utřený česnek, krátce podusíme, vmícháme kelímek zakysané smetany a prohřejeme, ale již nevaříme.

Podáváme s noky, těstovinami nebo s rýží.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Slovácká bramboračka

Potřebujeme

  • 400 g brambor
  • 250 g tuku
  • 50–80 g mouky
  • 1 cibuli
  • po 1 lžičce sladké papriky a soli
  • 250 ml kysané smetany

Jak na to

Pokrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme mletou papriku a oškrábané, na větší kostky nakrájené brambory. Osmahneme je a poté zalijeme horkou vodou, osolíme a uvaříme doměkka.

Polévku nakonec zahustíme kysanou smetanou s rozkvedlanou moukou.

Jiří Mika, Karlovy Vary–Stará Role

Tiramisu z pomazánkového másla a tučné smetany

Máslem vymazanou dortovou formu nebo pekáček vyložíme vrstvou cukrářských piškotů a pokapeme je silnou neslazenou kávou s rumem.

Ušleháme 2 balení pomazánkového másla se dvěma smetanami ke šlehání a asi 100 g cukru a polovinou našlehané pěny potřeme piškoty.

Na pěnu opět navrstvíme piškoty, které potřeme druhou polovinou pěny. Nakonec moučník lehce poprášíme hořkým kakaem.

Pavla Myslíková

Kuře po arabském způsobu

Potřebujeme

  • 1 kuře
  • půl balíčku datl,
  • citron,
  • 4 hřebíčky
  • kelímek zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku (můžeme i více)
  • po půl lžičce zázvoru, kurkumy nebo kari, skořice
  • lžíci medu
  • sůl
  • olej na vymazání pekáče

na přípravu rýže

  • 1 hrnek rýže
  • hrst rozinek,
  • cibuli
  • kurkumu nebo kari
  • sůl
  • olej

Jak na to

Kuře naporcujeme, osolíme a vložíme do vymazaného pekáče nebo ještě lépe mísy z jenského skla.

Obložíme vypeckovanými datlemi, citron rozřízneme podélně na čtvrtky a do každé z nich zapíchneme hřebíček. Máme-li rádi česnek, kuře potřeme pasírovaným česnekem.

Podlijeme horkou vodou a pečeme asi na 200 °C.

Zakysanou smetanu vlijeme do misky, přidáme lžíci medu, 2 stroužky česneku, půl lžičky skořice, půl lžičky zázvoru, půl lžičky kurkumy nebo kari.

Pečené kuře odkryjeme a 15 minut před koncem pečení potřeme porce směsí. Podáváme s rozinkovou rýží a kompotem nebo dušenými jablky.

Rozinkovou rýži připravíme: Na oleji zpěníme cibulku, přidáme na ni propláchnutou rýži a rozinky a vše chvíli restujeme, aby se obalilo každé zrníčko. Osolíme, okořeníme kurkumou nebo kari, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a zakryté uvaříme na nejnižším plameni.

Jiřina Pouzarová, Telč

Slané pečivo k vínu

Potřebujeme

  • 200 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 4–5 lžic studené vody
  • sůl
  • vejce na potření

na náplň

  • 150 g nivy
  • 80 g ramy
  • 1 zakysanou smetanu

Jak na to

Zpracujeme a vyválíme těsto, formičkou z něj vykrájíme kousky, které potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme. Upečené tvary pak k sobě slepujeme náplní z nivy.

Hana Jankovská, Nevelkov

Hřiby na smetaně

Potřebujeme

  • 800 g bílých hřibů
  • 250 g zakysané smetany
  • 1 velkou cibuli
  • 1 lžičku sladké papriky
  • špetku pálivé papriky
  • špetku pepře
  • 1 pol. lžíci hladké mouky
  • oříšek másla
  • sůl

Jak na to

Na kostičky nakrájenou cibuli osmahneme na másle doskleněna. Zaprášíme ji paprikou a pepřem a přidáme na silné řezy nakrájené hlavy hřibů (ještě lepší jsou ryzce!).

Pod pokličkou je dusíme asi 10 minut (ryzce déle). Pak je zalijeme smetanou, v níž jsme rozkvedlali mouku, omáčku osolíme a ještě ji alespoň pět minut za častého, ale opatrného míchání povaříme.

Podáváme s houskovým knedlíkem.

Ivan Veselý, Žebrák

Kuřecí koktejl

Potřebujeme

  • 250 g pečeného kuřecího masa
  • hlávkový salát
  • 1 mandarinkový kompot
  • 1 papáju
  • 250 ml zakysané smetany
  • sůl, pepř, špetku cukru
  • lžíci citronové šťávy
  • lžíci olivového oleje
  • zelené natě

Jak na to

Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky.

Do pohárů rozdělíme listy opraného hlávkového salátu, okapaný mandarinkový kompot, oloupanou a na kostičky nakrájenou papáju a kuřecí maso.

Zakysanou smetanu rozmícháme s lžící oleje, lžící citronové šťávy, solí, pepřem a špetkou cukru.

Zálivku rozdělíme do pohárů, posypeme drceným pepřem a ozdobíme zelenými natěmi.

Bronislav Polák, Křemže

Ovocná zmrzlina

Potřebujeme

  • 300 g čerstvého ovoce (jahody, maliny…)
  • 200 g bílého jogurtu
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g medu
  • 50 g moučkového cukru

Jak na to

Očištěné a omyté ovoce rozmixujeme a prolisujeme přes síto.

Smícháme je s jogurtem, zakysanou smetanou, medem a cukrem. Směs dáme do kelímků a vložíme na několik hodin do mrazáku.

Blanka Snášelová, Prosenice

Zapečená kuřecí křidélka

Kuřecí křidélka obalíme v pikantním koření a v trojobalu jako řízek. Osmažíme je po obou stranách.

Ještě teplá smažená křidélka naskládáme do pekáče a zalijeme smetanou smíchanou s kysanou smetanou.

Vše zapečeme v troubě, dokud se smetana nevsákne.

Milena Novotná, Olešnice

Dort zakysanka

Dno dortové formy vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Na kokos navršíme kulaté piškoty a pokapeme je kompotovou šťávou.

Dva kelímky zakysané smetany smícháme se dvěma lžícemi cukru a polovinou směsi zalijeme piškoty, opět překryjeme vrstvou piškotů a zakapeme kompotovou šťávou.

Přidáme vrstvu kompotovaného ovoce (meruňky, broskve, jahody podle chuti) a zalijeme druhou polovinou zakysané smetany.

Horní vrstvu dortu opět tvoří ovocná vrstva – použít můžeme i čerstvé ovoce. Hotový dort případně dozdobíme čokoládovými hoblinkami.

Dort dáme ve formě ztuhnout na dvě hodiny do chladničky, pak ho z formy vyjeme a krájíme na porce. Osvěžující, lehký, téměř dietní moučník.

Věra Niklasová, Praha