Grilovací omáčky dodají vašim steakům šmrnc
7. 7. 2017

Grilovací omáčky dodají vašim steakům šmrnc

S létem voní ze zahrad i balkonů rozličné grilované pochoutky. Šťavnatý steak si sice vystačí i bez doprovodu, ale přece jen, lahodná domácí omáčka či bylinkové máslo mu může dodat nečekaný šmrnc.

Grilování je skvělá příležitost ke společně strávenému času s rodinou či přáteli. Ať už dáváte přednost steakům nebo si více pochutnáte na burgrech, určitě přijde k chuti dobrá omáčka. 

Domácí burger se těší stále větší oblibě.

Bylinkové máslo

Není sice v pravém slova smyslu omáčkou, ale ke grilovanému masu se výtečně hodí. Zkuste položit kousek bylinkového másla na steak v době, kdy ho po opečení necháváte odležet, a uvidíte, jak pomalu se rozpouštějící máslo dodá masu příjemnou šťavnatost a aroma.

  • máslo 125 g (půlka kostky)
  • sůl 1/3 lžičky
  • dijonská hořčice ½ lžičky
  • citronová šťáva pár kapek
  • jemně nasekaná směs čerstvých bylinek (pažitka, petrželka, bazalka, tymián) 2 lžíce

Bylinkové máslo.

Máslo předem necháme zcela změknout. Rozetřeme ho se solí, hořčicí a citronovou šťávou do homogenní směsi. Zamícháme bylinky. Hotové máslo naplníme do cukrářské zdobičky se širším otvorem (příliš malý by se bylinkami ucpával) a na tác pokrytý papírem na pečení stříkáme malé kopečky. Dáme do chladničky ztuhnout, poté sloupneme a uchováme v uzavřené krabičce, aby máslo v lednici nechytilo nepříjemný pach od aromatických potravin. Místo zdobicího sáčku můžeme máslo pouze nanést na pruh pečicího papíru, srolovat do válečku a ztuhlé potom z válečku krájet. 

Tatarská omáčka

Tatarská omáčka

Nejchutnější tatarskou omáčku bychom připravili ze syrových žloutků, ale v parném létě, kdy omáčka stojí obvykle dost dlouho v teple, je to značně rizikové, proto v receptu uvádím kupovanou majonézu, která se připravuje ze žloutků pasterizovaných. Ani tak ale není vhodné nechávat tuto omáčku delší dobu při vysoké venkovní teplotě, lepší je ji vyndat z lednice až k hotovému masu. 


  • majonéza 200 g
  • kyselá okurka 1 ks
  • nakládaná perlová cibulka 1 ks
  • kapary 1 lžička
  • hladkolistá petrželka 3 snítky
  • dijonská hořčice 1 lžička
  • citronová šťáva
  • pepř

Pokud jsou kapary naložené v soli, dobře je promyjeme a necháme okapat.

Jemně usekáme kapary, cibulku, okurku a petrželku. Přidáme ostatní přísady a společně rozmícháme, dochutíme pepřem a citronovou šťávou.

Karamelizovaná cibule

karamelizovaná cibuleKaramelizovaná cibule chutná nejlépe vlažná, proto ji připravíme jen v menším předstihu, popř. ji můžeme před podáváním mírně přihřát. Výborně se hodí do grilovaných domácích burgerů. 

  • cibule (raději červená) 2 ks
  • olivový olej 2 lžičky
  • máslo 1 lžička
  • tmavý muscovado cukr 1 lžíce
  • tymián 2 větvičky
  • Balsamico ocet 2 lžičky
  • sůl špetka

Cibuli podélně rozpůlíme a každou polovinu nakrájíme na tenké podélné plátky (bude se potom méně rozpadat, narozdíl od krájení příčného).

Rozpálíme směs másla a olivového oleje, vsypeme cibuli a smažíme 7 minut. Zasypeme cukrem a počkáme, až se cukr rozpustí a začne karamelizovat. Ztlumíme, přidáme sůl, odrhnuté lístky tymiánu a podlijeme octem. Přiklopíme a necháme 20 minut dusit, až cibule zcela změkne. Odklopíme - pokud cibule pustila hodně tekutiny, necháme ještě krátce odpařit. Podáváme vlažné.

Broskvová omáčka s chilli

  • Broskvová omáčkabroskve 3 ks
  • česnek 2 stroužky
  • chilli paprička 1 – 2 ks
  • zázvor 1 cm
  • olej 2 lžičky
  • kurkuma 2 lžičky
  • cukr krupice 1,5 lžíce
  • sůl ¼ lžičky
  • šťáva z jedné limetky
  • voda 1 lžíce

Broskve spaříme vroucí vodou, zchladíme ve studené vodě a oloupeme. Nakrájíme na malé kostičky.

Česnek, zázvor a chilli papričku jemně nasekáme. V rendlíku rozpálíme olej, vsypeme česnek, zázvor a chilli a opečeme, až se přísady rozvoní. Zaprášíme kurkumou, krátce zasmahneme. Přidáme broskve, osolíme, podlijeme maličkým množstvím vody, aby se směs nepřichytávala, a dusíme 20 minut, až broskve začnou měknout. Přidáme cukr a limetkovou šťávu a společně nepřiklopené provařujeme 10 - 15 minut, až omáčka zhoustne. Můžeme podávat teplé i studené, hodí se zejména ke grilovanému drůbežímu masu a k sýrům.

Další recepty Kamily Procházkové najdete na webu celorocnikucharka.cz

Autor Kamila Procházková.

Související články

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvamínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS