18. 6. 2009

Grilujeme v alobalu

Potraviny zabalené do alobalu se grilují šetrněji, fólie brání kouři, aby výrazněji ovlivnil chuť či kvalitu pokrmů nebo snižoval šťavnatost surovin. V alobalu lze s úspěchem grilovat nejen maso, ale také sýr, brambory, houby,  zeleninu.

Plněné kuře s paprikami a masáky

Potřebujeme

  • 1 kuře
  • 2 zelené papriky
  • 25 dkg muchomůrky růžovky
  • 10 dkg anglické slaniny
  • pepř, sůl

Jak na to

Očištěné kloboučky masáků nakrájíme na kousky, očištěnou papriku bez semen na nudličky. Osolíme, promícháme a směsí nadijeme omyté, vně i uvnitř osolené kuře. To pak obalíme tenkými plátky slaniny, zabalíme je do alobalu, který na obou koncích pevně semkneme drátem, napíchneme na otáčivou jehlu a ugrilujeme na mírném ohni. Na talíři přelijeme omáčkou a podáváme s čerstvými rajčaty a chlebem.

Grilování v alobalu

Lososové špízy na grilu

Potřebujeme

  • lososové filety, případně i ze štiky či pstruha
  • anglickou slaninu
  • červené papriky
  • cuketu či okurku
  • citron nebo limetku
  • sůl, pepř,
  • čerstvou bazalku
  • olivový olej

Jak na to

Rybí maso, papriky, cuketu či okurku nakrájíme na větší kostky. Rybu pokapeme šťávou z citronu nebo limetky. Smícháme bazalku, pepř, sůl a olivový olej a kostky lososa necháme ve směsi asi hodinu marinovat. Na jehlu pak napichujeme střídavě lososa, slaninu a zeleninu, případně i kolečka limetek. Špízy zabalíme do alobalu nebo položíme na alobalový plech a pečeme na grilu asi 10 minut.

Podávejte se zeleninovým salátem, vařenými bramborami nebo s bílým chlebem. Nezapomeňte na citron.

Kuře plněné hříbkovou směsí

Potřebujeme

  • 1 menší, asi kilové kuře 
  • máslo
  • 3 čerstvé hříbky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malou cibuli
  • 1 dl bílého vína
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíci hladké mouky
  • strouhanku
  • 1 lžíci oleje
  • sůl, kmín

Jak na to

Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme očištěné a na plátky nakrájené hříbky, zalijeme je vínem a asi 10 minut podusíme.

Vmícháme kečup, utřený česnek, zahustíme moukou (případně i strouhankou) a směsí naplníme omyté, vně i uvnitř osolené, okmínované a olejem potřené kuře. To pak pečlivě zabalíme do alobalu a nejméně hodinu grilujeme na otáčivé jehle. 

Kuře nadívané lečem

Potřebujeme 

  • 1 menší kuře
  • 250 g sterilovaného leča
  • 3 lžíce kečupu
  • 40 dkg slaniny
  • 1 lžičku oleje
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku mleté papriky
  • 2 vejce natvrdo
  • sůl, pepř

Jak na to 

Drobně nakrájenou slaninu rozpustíme na lžičce oleje a na ní orestujeme tence nakrájená kolečka cibule. Na nich zpěníme papriku, přidáme lečo, se solí utřený česnek, kečup, opepříme a krátce podusíme. Zahustíme nadrobno nasekanými vejci a směsí naplníme kuře. To dobře zabalíme do alobalu, napíchneme na otáčecí jehlu a ugrilujeme.

Plněná vepřová kapsa

Potřebujeme

  • 4 kotlety
  • 5 dkg tvrdého sýra
  • 2 jablka
  • 5 dkg slaniny
  • kečup
  • olej, sůl, pepř, petrželku

Jak na to

i

Tipy ke grilu

  • Maso do alobalu balte lesklejší stranou fólie dovnitř, jinak by balíček odrážel zbytečně mnoho tepla zpět.
  • Mísa nakrájené zeleniny servírovaná ke grilovanému masu odlehčí menu a pomůže trávení. Nejlépe se osvědčují mrkev, řapíkatý celer a listy salátu.

Kotlety nařízneme napříč, aby vznikla kapsa, pak je ještě lehce nařízneme u kosti, abychom je mohli dobře naklepat.

Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájíme na kousky a dvě třetiny z nich smícháme s nastrouhaným sýrem. Směsí naplníme kapsy, které zašijeme.

Pak kotlety prošpikujeme, osolíme a opepříme a zprudka po obou stranách opečeme na oleji.

Doprostřed alobalu položíme kotlety, a navršíme na ně část zbylých jablek svařených s trochou kečupu v oleji zbylém po pečení kotlet. Jednotlivé porce pečlivě zabalíme a na roštu ugrilujeme. Servírujeme v alobalu se slaným rohlíkem.  

Staročeská jehla

Potřebujeme

  • 75 dkg vepřových jater
  • 12 dkg slaniny
  • 25 dkg sušených švestek
  • 5 dkg másla
  • mletý zázvor
  • pepř, sůl

Jak na to

Játra nakrájíme na plátky a napichujeme je střídavě s odpeckovanými švestkami zabalenými do plátků slaniny na otáčivou jehlu.

Špíz osolíme, opepříme, posypeme zázvorem a pečlivě zabalíme do alobalu.

Zvolna grilujeme. Na talíři přelijeme rozpuštěným máslem a podáváme s bílým pečivem a kompotem.

Autoři receptů a fotografií: Marta Kocourková, Ivan Veselý a Shutterstock

Pro Recepty receptáře.

Který gril používáte?


 

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třiplusšest = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Hliník

(t8EsR.4UHMxjeN4sI7P%QSt), 20. 6. 2016, 09:23

Zabaliť jedlo do hliníkovej fólie a grilovať ho pri teplote 200 - 250 stupňoch zdá sa to podla tých, ktorý vravia, ako je hliník nebezpečný, veľmi drastické, nezdravé. Desiatky rokov ľudia pripravovali jedlo v hliníkových nádobách a používali hliníkové príbory a asi nikto preto neochorel a lebo nezomrel.

Hliník

(VWPsQNul0krJ1Zj_~dnjFm4Umbm~g), 20. 6. 2016, 09:02

Hliník je nezdravý, všetky riady a príbory v jedálňach sa museli odstrániť. A stále sa niekde propaguje príprava jedla na hliníku. Ako je to vlastne ? Nie že by som bol veľmi proti, ale píšem na internet, že väčšina vedcov sú hlupáci. Stále píšu úplne protichodné poznatky a pritom sa asi všetci v škole učia rovnako.

Gril na balkon

(lonjEKI_4_ysT~l6jWmKD), 19. 6. 2009, 21:03

Prosím o zprávu, zda je možno zakoupit nějaký menší gril na balkon. Děkuji Seidlicová Eva

RE: Gril na balkon

(G_rxQmU6QuxjEKx_VvdjLTc79), 25. 7. 2009, 16:34

Vážená pani Evo,menší gril na balkon je možné koupit vTesku nebo
v Baumaxu cena okolo 220kč (je to menší soudkový gril) vrchní grilovací plocha průměr 32 cm. přeji mnoho úspěchu.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Lunární kalendář

Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat

Orchideje - Jak úspěšně pěstovat doma i venku

Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék

Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort

Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie

Grilování - recepty, tipy a triky na letní grilování

Eknihy - ke stažení zdarma o zahradě a domově

Recepty na vánoční cukroví - to nejlepší cukroví podle našich receptů

Portál provozuje Tarsago | © 2016 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS