18. 6. 2009

Grilujeme v alobalu

Potraviny zabalené do alobalu se grilují šetrněji, fólie brání kouři, aby výrazněji ovlivnil chuť či kvalitu pokrmů nebo snižoval šťavnatost surovin. V alobalu lze s úspěchem grilovat nejen maso, ale také sýr, brambory, houby,  zeleninu.

Plněné kuře s paprikami a masáky

Potřebujeme

  • 1 kuře
  • 2 zelené papriky
  • 25 dkg muchomůrky růžovky
  • 10 dkg anglické slaniny
  • pepř, sůl

Jak na to

Očištěné kloboučky masáků nakrájíme na kousky, očištěnou papriku bez semen na nudličky. Osolíme, promícháme a směsí nadijeme omyté, vně i uvnitř osolené kuře. To pak obalíme tenkými plátky slaniny, zabalíme je do alobalu, který na obou koncích pevně semkneme drátem, napíchneme na otáčivou jehlu a ugrilujeme na mírném ohni. Na talíři přelijeme omáčkou a podáváme s čerstvými rajčaty a chlebem.

Grilování v alobalu

Lososové špízy na grilu

Potřebujeme

  • lososové filety, případně i ze štiky či pstruha
  • anglickou slaninu
  • červené papriky
  • cuketu či okurku
  • citron nebo limetku
  • sůl, pepř,
  • čerstvou bazalku
  • olivový olej

Jak na to

Rybí maso, papriky, cuketu či okurku nakrájíme na větší kostky. Rybu pokapeme šťávou z citronu nebo limetky. Smícháme bazalku, pepř, sůl a olivový olej a kostky lososa necháme ve směsi asi hodinu marinovat. Na jehlu pak napichujeme střídavě lososa, slaninu a zeleninu, případně i kolečka limetek. Špízy zabalíme do alobalu nebo položíme na alobalový plech a pečeme na grilu asi 10 minut.

Podávejte se zeleninovým salátem, vařenými bramborami nebo s bílým chlebem. Nezapomeňte na citron.

Kuře plněné hříbkovou směsí

Potřebujeme

  • 1 menší, asi kilové kuře 
  • máslo
  • 3 čerstvé hříbky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malou cibuli
  • 1 dl bílého vína
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíci hladké mouky
  • strouhanku
  • 1 lžíci oleje
  • sůl, kmín

Jak na to

Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme očištěné a na plátky nakrájené hříbky, zalijeme je vínem a asi 10 minut podusíme.

Vmícháme kečup, utřený česnek, zahustíme moukou (případně i strouhankou) a směsí naplníme omyté, vně i uvnitř osolené, okmínované a olejem potřené kuře. To pak pečlivě zabalíme do alobalu a nejméně hodinu grilujeme na otáčivé jehle. 

Kuře nadívané lečem

Potřebujeme 

  • 1 menší kuře
  • 250 g sterilovaného leča
  • 3 lžíce kečupu
  • 40 dkg slaniny
  • 1 lžičku oleje
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku mleté papriky
  • 2 vejce natvrdo
  • sůl, pepř

Jak na to 

Drobně nakrájenou slaninu rozpustíme na lžičce oleje a na ní orestujeme tence nakrájená kolečka cibule. Na nich zpěníme papriku, přidáme lečo, se solí utřený česnek, kečup, opepříme a krátce podusíme. Zahustíme nadrobno nasekanými vejci a směsí naplníme kuře. To dobře zabalíme do alobalu, napíchneme na otáčecí jehlu a ugrilujeme.

Plněná vepřová kapsa

Potřebujeme

  • 4 kotlety
  • 5 dkg tvrdého sýra
  • 2 jablka
  • 5 dkg slaniny
  • kečup
  • olej, sůl, pepř, petrželku

Jak na to

i

Tipy ke grilu

  • Maso do alobalu balte lesklejší stranou fólie dovnitř, jinak by balíček odrážel zbytečně mnoho tepla zpět.
  • Mísa nakrájené zeleniny servírovaná ke grilovanému masu odlehčí menu a pomůže trávení. Nejlépe se osvědčují mrkev, řapíkatý celer a listy salátu.

Kotlety nařízneme napříč, aby vznikla kapsa, pak je ještě lehce nařízneme u kosti, abychom je mohli dobře naklepat.

Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájíme na kousky a dvě třetiny z nich smícháme s nastrouhaným sýrem. Směsí naplníme kapsy, které zašijeme.

Pak kotlety prošpikujeme, osolíme a opepříme a zprudka po obou stranách opečeme na oleji.

Doprostřed alobalu položíme kotlety, a navršíme na ně část zbylých jablek svařených s trochou kečupu v oleji zbylém po pečení kotlet. Jednotlivé porce pečlivě zabalíme a na roštu ugrilujeme. Servírujeme v alobalu se slaným rohlíkem.  

Staročeská jehla

Potřebujeme

  • 75 dkg vepřových jater
  • 12 dkg slaniny
  • 25 dkg sušených švestek
  • 5 dkg másla
  • mletý zázvor
  • pepř, sůl

Jak na to

Játra nakrájíme na plátky a napichujeme je střídavě s odpeckovanými švestkami zabalenými do plátků slaniny na otáčivou jehlu.

Špíz osolíme, opepříme, posypeme zázvorem a pečlivě zabalíme do alobalu.

Zvolna grilujeme. Na talíři přelijeme rozpuštěným máslem a podáváme s bílým pečivem a kompotem.

Autoři receptů a fotografií: Marta Kocourková, Ivan Veselý a Shutterstock

Pro Recepty receptáře.

Který gril používáte?


 

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětplusšest = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Gril na balkon

(), 19. 6. 2009, 21:03

Prosím o zprávu, zda je možno zakoupit nějaký menší gril na balkon. Děkuji Seidlicová Eva

RE: Gril na balkon

(), 25. 7. 2009, 16:34

Vážená pani Evo,menší gril na balkon je možné koupit vTesku nebo
v Baumaxu cena okolo 220kč (je to menší soudkový gril) vrchní grilovací plocha průměr 32 cm. přeji mnoho úspěchu.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...