Guláše: hovězí, bramborový, pečený, houbový, fazolový, cuketový...
16. 8. 2014

Guláše: hovězí, bramborový, pečený, houbový, fazolový, cuketový...

Slovo guláš pochází z maďarského slova gulya (stádo krav), odtud maďarský název gulyás (výslovnost [gujáš]) a z toho pak české guláš. Maďarský gujáš se však od evropských gulášů odlišuje přísadami i přípravou.

V původní maďarské verzi tohoto jídla jde vlastně o hovězí polévku. Nesmí v ní chybět mrkev, naopak nikdy nesmí být zahuštěna moukou, a také se nesmí přidávat kmín.

Častou přísadou jsou bílé knedlíčky zvané csipetke (hutné těsto se připravuje z polohrubé mouky, vajec, soli a vody).

Mimo Maďarsko se pod pojmem guláš rozumí dušené maso následně zahuštěné, podávané se všemožnými přílohami. Tento pokrm se blíží maďarskému pörköltu.

Maďarský kotlíkový guláš

Tradičně se maďarský guláš dlouze vařil v kotlíku. Proto se tomuto pokrmu dodnes někdy říká kotlíkový guláš. O správnou konzistenci maďarského guláše se postará paprika, cibule a brambory.

  • 600 g hovězí kližky
  • 2 lžíce sádla
  • 2 velké cibule
  • 2 papriky
  • 2 rajčata
  • 2 stonky řapíkatého celeru i s listem
  • 1 větší mrkev
  • 1 větší petržel
  • 4 větší brambory
  • 2 stroužky česneku
  • voda na podlití
  • 2 lžíce mleté sladké maďarské papriky
  • mletá pálivá paprika dle chuti
  • sůl

maďarský kotlíkový guláš

Na sádle opečeme dohněda najemno nakrájenou cibuli, chvilku dáme restovat i česnek. Zaprášíme mletou paprikou, přidáme na kostičky nakrájené maso a osolíme.

Z masa necháme vysmahnout šťávu a potom je pozvolna na mírném ohni pod pokličkou dusíme, občas zamícháme a podlijeme vodou.

Když je maso již téměř měkké, přidáme nadrobno nakrájenou veškerou zeleninu včetně brambor a chvíli restujeme společně s masem. Nakonec zalijeme vodou, ale jen tak, aby guláš zůstal poměrně hustý.

Houbový guláš

  • talíř hub
  • cibule
  • česnek
  • mouka
  • voda nebo vývar, případně masox
  • sůl a pepř
  • kmín
  • majoránka
  • paprika

houbový guláš

Nakrájenou cibuli a česnek krátce osmahneme na oleji. Přidáme papriku a houby nakrájené na kousky. Osolíme, opepříme, okmínujeme a vše necháme za občasného míchání dusit, dokud se voda nevyvaří.

Houby jemně zaprášíme moukou a nakonec zalijeme vývarem či vodou, do které můžeme přidat masox, a krátce povaříme.

Houbový guláš se špekáčky

  • 2 špekáčky
  • 500 g hub
  • 1 paprika
  • 1 cibule
  • hladká mouka
  • pepř a sůl
  • mletá paprika

Na oleji osmažíme cibuli a přidáme k ní na kostičky nakrájené špekáčky. Zaprášíme paprikou. Trochu podlijeme vodou a přidáme předem podušené houby a na proužky nakrájenou papriku. Nakonec zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě a ještě krátce povaříme.

Bramborový guláš

  • 1 kg brambor
  • 300 g točeného salámu
  • hladká mouka
  • rajský protlak
  • 2 cibule
  • kmín
  • majoránka
  • sladká paprika
  • sůl

bramborový guláš

Nakrájenou cibuli osmahneme na sádle, přidáme papriku, protlak, na kostky nakrájené brambory, kmín, majoránku a sůl. Zalijeme horkou vodou a dusíme asi 15 minut.

Pak přidáme nakrájený salám a dovaříme. Nakonec guláš zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě.

Guláš z vepřového pečený v troubě

  • 1 kg vepřové plece
  • 2 kostky masoxu
  • 4 cibule
  • 3 lžičky sladké mleté papriky
  • lžička mletého pepře
  • 3 lžíce solamylu
  • gulášové koření
  • pepř a sůl

Vepřovou plec omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibule oloupeme, nasekáme nadrobno, smícháme s kostkami masa a vše narovnáme do zapékací misky.

Kostky masoxu rozpustíme v horké vodě, přidáme všechno koření včetně solamylu a dobře rozmícháme. Vývarem zalijeme maso a misku dobře zabalíme alobalem. Vložíme ji do vyhřáté trouby a necháme asi dvě hodiny péci.

Během této doby alobal neodkrýváme, nedoléváme vodu, ani nemícháme. Guláš podáváme s opečeným chlebem a kroužky čerstvé cibule.

Mexický fazolový guláš

  • 1 větší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 konzervy červených fazolí
  • 4 papriky
  • kečup
  • 4 rajčata
  • mrkev
  • pálivá a sladká paprika
  • pepř a sůl
  • točený salám
  • zakysaná smetana

mexický fazolový guláš

Nakrájenou cibuli a česnek orestujeme na oleji, přidáme na kostičky nakrájené papriky a rajčata, koření, fazole, osolíme a opeříme.

Chvíli podusíme, pak přidáme nakrájenou uzeninu, kečup a zakysanou smetanu a vše ještě povaříme do zhoustnutí. Podáváme jako samostatný pokrm nebo s pečivem.

Vídeňský guláš

  • 500 g hovězí kližky
  • 500 g cibule
  • paprika
  • pepř a sůl
  • rajský protlak

Cibuli a maso nakrájíme na stejně velké kousky.

Cibuli osmahneme na oleji, zasypeme paprikou a po chvilce přidáme maso. Osolíme, zalijeme trochou vody, přidáme protlak a pepř a dusíme na mírném ohni.

Podléváme jen trochou vody a dusíme co nejdéle doměkka.

Cuketový guláš

  • 3 cukety
  • hladká mouka
  • gulášové koření
  • 1 cibule
  • 1 bílý jogurt
  • mletá paprika
  • sůl, popřípadě pepř

cuketový guláš

Na oleji osmahneme cibulku, zasypeme ji paprikou a gulášovým kořením a promícháme. Vsypeme na kostičky nakrájené cukety, zaprášíme je moukou a osmahneme.

Dusíme, dokud cuketa nezměkne. Nakonec osolíme a vmícháme jogurt (nebo smetanu).

Pro Receptář speciál.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třiplustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Guľáš nás každodenný

(VWPsQNuE-gnvVNT6Kvm.h74Vl), 3. 5. 2016, 14:49

Skvelé, takto pokope recepty na rôzne guľáše. Cuketový to je pre mňa novinka, určite vyskúšam. Ešte aký kotlík použiť? Medený nerezový, asi ten smaltovaný,čo sme si zadovážili. Mňam.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS