Traduje se, že lidé na Hané jedli odnepaměti nezdravě – hojně konzumovali vepřové maso, slaninu, bramborové šišky s mákem mastili máslem či sádlem a pojídali další tučná jídla.

Ovšem odborníci na výživu nesmějí zapomínat na to, že i na úrodné Hané lidé v zemědělství museli tvrdě fyzicky pracovat.

Velmi často se také v hanácké kuchyni používaly brambory, zelenina a všude známým pojmem se stalo oslazené a okyselené hanácké zelí, vylepšené slaninou, cibulí, jablky, a zahuštěné brambory či moukou.

Pohostinná Haná pak k pokrmům nabízí i dobroty na zapití − známé jsou například pálenky s mnohaletou tradicí z prostějovské palírny U zeleného stromu, jako je Prostějovská Starorežná. Slavnostní jídla se samozřejmě zapíjela i pivem z místních pivovarů.

Syrnice, polévka z tvarůžků

Potřebujeme

  • 2 olomoucké tvarůžky
  • 3 brambory
  • 8 dl mléka
  • 30 g másla
  • 250 g tvarohu
  • sůl a kmín

Jak na to

Oloupané, na kostičky nakrájené brambory uvaříme ve 300 ml okmínované a osolené vody.

Vodu slijeme (brambory necháme na teple), smícháme ji s mlékem a na kousky nakrájenými tvarůžky, provaříme, vmíchám do ní rozmačkaný tvaroh a dobře rozmícháme.

Pod pokličkou necháme polévku chvíli odstát, pak do ní vložíme brambory a podáváme.

Ivan Veselý, Žebrák

Hanácké koblížek

Potřebujeme

  • 5 větších brambor
  • 1 až 2 vejce
  • 100 g uzeného masa
  • 150 g polohrubé mouky
  • 3 stroužky česneku
  • majoránku
  • sůl
  • asi 10 olomouckých tvarůžků (podle množství těsta)
  • šlehačku
  • brusinky
  • olej

Jak na to

Brambory oloupeme, nakrájíme a rozmixujeme. Přidáme vejce, sůl, majoránku a prolisovaný česnek.

Směs přelijeme z mixeru do misky, přidáme na kostičky jemně nakrájené uzené maso a promícháme.

V pánvi s formami na smažená vejce rozehřejeme olej, do každé formy dáme těsto a do něj vložíme tvarůžek, který překryjeme těstem.

Pomalu pečeme, až je těsto zespodu propečené a poté každý koblížek obrátíme a dopečeme.

Na talíři každý koblížek ozdobíme kopečkem šlehačky, do jehož středu vložíme brusinky.

Jaroslav Vašák

Špekové knedlíky

Potřebujeme

  • 8 rohlíků
  • 150 g slaniny
  • 200 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • sůl a pepř
  • muškátový květ
  • nasekanou zelenou petrželku nebo libeček

Jak na to

Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a necháme je oschnout na plechu ve vyhřáté troubě. Vychladlé kostičky nasypeme do mísy, přidáme na kostičky nakrájenou opečenou slaninu, hrubou mouku, rozšlehaná vejce, zeleninový vývar, sůl, pepř, špetku muškátového květu a trochu nasekané zelené petrželky nebo libečku.

Vypracujeme těsto, z něhož mokrýma rukama tvarujeme větší koule, vkládáme je do vroucí osolené vody, kde je uvaříme doměkka (asi 10 minut).

Uvařené koule vyndáme děrovanou naběračkou, propíchneme vidlicí, aby vyšla pára a rozdělíme na talíře, kde je přelijeme rozpuštěnou slaninou nebo máslem.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Hanácká zabijačková pečínka

Potřebujeme

  • 500 g vepřového ořezu
  • 200 g vepřové plece
  • 500 g vepřové panenky
  • 200 g vepřové „blány“ (spodní část pobřišnice s pruhy tuku)
  • 1 dl bílého vína
  • 1 vejce
  • 1 cibuli
  • třený česnek
  • sůl, mletý pepř a drcený kmín
  • strouhanou citronovou kůru

Jak na to

Vepřový ořez a plec jemně umeleme. Přidáme vejce, bílé víno, sůl a koření. Směs dobře promícháme.

„Blánu“ rozprostřeme na prkénko, poklademe masovou směsí a doprostřed položíme osolenou a utřeným česnekem ochucenou vepřovou panenkou. Svineme a utvoříme šišku, dáme do pekáče, posypeme drobně nakrájenou cibulí, mírně okmínujeme, podlijeme troškou vody a pečeme dorůžova. Během pečení maso přeléváme výpekem.

Hotovou pečeni krájíme na plátky a teplou podáváme s bramborovou kaší a sterilovanými saláty. Za studena doplníme jablkovým křenem, sterilovanou zeleninou a tmavým pečivem.

Jaroslav Vašák

Rychlé koláče s mákem, povidly a drobenkou

Potřebujeme

  • 125 ml mléka
  • 30 g cukru
  • 80 g droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • sůl
  • strouhanou citronovou kůru
  • 250 g ztuženého tuku
  • 2 vejce + 1 vejce na potření

na náplň

  • 250 g mletého máku
  • 300 ml mléka
  • cukr
  • mletou skořici
  • strouhanou citronovou kůru
  • 2 lžíce povidel

na drobenku

  • 80 g másla
  • 100 g cukru
  • 80 g hrubé mouky

Jak na to

Mák povaříme v mléce do zhoustnutí, osladíme podle chuti, přidáme špetku skořice a citronové kůry, povidla, promícháme a necháme vychladnout.

Těsto

V mléce rozmícháme droždí a cukr a necháme vzejít. Mouku prosejeme na vál, přidáme špetku soli, lžičku nastrouhané citronové kůry, nastrouhaný ztužený tuk, vejce, vzešlé droždí a vypracujeme vláčné těsto.

Hned je tence rozválíme, nakrájíme na čtverce, do každého dáme trochu makové náplně, spojíme protilehlé cípy a koláče naskládáme na plech.

Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou z másla, cukru a hrubé mouky a zvolna upečeme v troubě dozlatova.

Hana Kopečková, Přerov

Hanácký salát

Potřebujeme

  • 1 sklenici červeného kysaného zelí
  • 1 jemně nakrájenou cibuli
  • 1 lžíci zakysané smetany
  • 1 lžičku hořčice
  • majonézu podle chuti
  • pepř a sůl

Jak na to

Zelí necháme okapat na sítu a přendáme je do mísy. Vmícháme cibuli, hořčici a smetanu, osolíme a opepříme. Nakonec salát zjemníme majonézou a dáme vychladit.

Ivan Veselý, Žebrák

Obalované tvarůžky

Pro 4 osoby potřebujeme

  • 2 balení olomouckých tvarůžků (po 150 g)
  • 2 polévkové lžíce strouhaného křenu
  • 2 vejce
  • hladkou mouku a strouhanku na obalování
  • olej

Jak na to

Jednotlivé tvarůžky obalíme ve strouhaném křenu, který vždy přitiskneme dlaní, aby z tvarůžků neopadal. Poté je obalíme v trojobalu a smažíme dozlatova v rozpáleném oleji. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Věra Jedličková, Radonice

Dušené zelí z Hané

Potřebujeme

  • 600 g hlávkového zelí nebo 400 g kysaného
  • 40 g slaniny nebo sádla
  • 80 g cibule
  • 1 větší bramboru nebo jablko
  • kmín a sůl
  • 10 g cukru
  • ocet

Jak na to

Hlávkové zelí rozkrájíme na jemné nudličky, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme. K téměř měkkému zelí i s vodou přidáme cibuli osmaženou na sádle či slanině a strouhanou bramboru nebo jablko, případně promícháme se lžičkou mouky. Za častého míchání dodusíme doměkka. Nakonec podle chuti přikyselíme, přisladíme, případně přisolíme. Zelí musí zůstat řídké.

Jaroslav Vašák

Hanácká roláda s uzeným masem

Potřebujeme

  • 1 kg brambor
  • asi 150 g hrubé mouky nebo krupice
  • 1 vejce
  • 300 g libového vařeného uzeného masa
  • 60 g sádla
  • 60 g hladké mouky
  • 20 g sladké smetany
  • 60 g cibule
  • 120 g škvarků

Jak na to

Uzené maso umeleme, ze sádla a hladké mouky uděláme jíšku, kterou zředíme smetanou a rozšleháme. Přidáme umleté maso a necháme vychladnout.

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a ještě teplé nastrouháme. Přidáme do nich vejce, mouku (krupici) a vypracujeme nelepivé těsto, které necháme asi 10 minut odpočinout.

Z těsta vyválíme plát, na který rozetřeme náplň z uzeného masa, plát zavineme, vložíme do ubrousku a vaříme asi 30 minut.

Hotovou roládu krájíme na plátky a podáváme je s dušeným kysaným zelím, roládu přelijeme rozpuštěnými škvarky s cibulkou.

Jaroslav Vašák

Foto Jiří Poláček