Traduje se, že lidé na Hané jedli odnepaměti nezdravě – hojně konzumovali vepřové maso, slaninu, bramborové šišky s mákem mastili máslem či sádlem a pojídali další tučná jídla.
Ovšem odborníci na výživu nesmějí zapomínat na to, že i na úrodné Hané lidé v zemědělství museli tvrdě fyzicky pracovat.
Velmi často se také v hanácké kuchyni používaly brambory, zelenina a všude známým pojmem se stalo oslazené a okyselené hanácké zelí, vylepšené slaninou, cibulí, jablky, a zahuštěné brambory či moukou.
Pohostinná Haná pak k pokrmům nabízí i dobroty na zapití − známé jsou například pálenky s mnohaletou tradicí z prostějovské palírny U zeleného stromu, jako je Prostějovská Starorežná. Slavnostní jídla se samozřejmě zapíjela i pivem z místních pivovarů.
Syrnice, polévka z tvarůžků
Potřebujeme
- 2 olomoucké tvarůžky
- 3 brambory
- 8 dl mléka
- 30 g másla
- 250 g tvarohu
- sůl a kmín
Jak na to
Oloupané, na kostičky nakrájené brambory uvaříme ve 300 ml okmínované a osolené vody.
Vodu slijeme (brambory necháme na teple), smícháme ji s mlékem a na kousky nakrájenými tvarůžky, provaříme, vmíchám do ní rozmačkaný tvaroh a dobře rozmícháme.
Pod pokličkou necháme polévku chvíli odstát, pak do ní vložíme brambory a podáváme.
Ivan Veselý, Žebrák
Hanácké koblížek
Potřebujeme
- 5 větších brambor
- 1 až 2 vejce
- 100 g uzeného masa
- 150 g polohrubé mouky
- 3 stroužky česneku
- majoránku
- sůl
- asi 10 olomouckých tvarůžků (podle množství těsta)
- šlehačku
- brusinky
- olej
Jak na to
Brambory oloupeme, nakrájíme a rozmixujeme. Přidáme vejce, sůl, majoránku a prolisovaný česnek.
Směs přelijeme z mixeru do misky, přidáme na kostičky jemně nakrájené uzené maso a promícháme.
V pánvi s formami na smažená vejce rozehřejeme olej, do každé formy dáme těsto a do něj vložíme tvarůžek, který překryjeme těstem.
Pomalu pečeme, až je těsto zespodu propečené a poté každý koblížek obrátíme a dopečeme.
Na talíři každý koblížek ozdobíme kopečkem šlehačky, do jehož středu vložíme brusinky.
Jaroslav Vašák
Špekové knedlíky
Potřebujeme
- 8 rohlíků
- 150 g slaniny
- 200 g hrubé mouky
- 2 vejce
- 150 ml zeleninového vývaru
- sůl a pepř
- muškátový květ
- nasekanou zelenou petrželku nebo libeček
Jak na to
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a necháme je oschnout na plechu ve vyhřáté troubě. Vychladlé kostičky nasypeme do mísy, přidáme na kostičky nakrájenou opečenou slaninu, hrubou mouku, rozšlehaná vejce, zeleninový vývar, sůl, pepř, špetku muškátového květu a trochu nasekané zelené petrželky nebo libečku.
Vypracujeme těsto, z něhož mokrýma rukama tvarujeme větší koule, vkládáme je do vroucí osolené vody, kde je uvaříme doměkka (asi 10 minut).
Uvařené koule vyndáme děrovanou naběračkou, propíchneme vidlicí, aby vyšla pára a rozdělíme na talíře, kde je přelijeme rozpuštěnou slaninou nebo máslem.
Blanka Poláčková, Křivoklát
Hanácká zabijačková pečínka
Potřebujeme
- 500 g vepřového ořezu
- 200 g vepřové plece
- 500 g vepřové panenky
- 200 g vepřové „blány“ (spodní část pobřišnice s pruhy tuku)
- 1 dl bílého vína
- 1 vejce
- 1 cibuli
- třený česnek
- sůl, mletý pepř a drcený kmín
- strouhanou citronovou kůru
Jak na to
Vepřový ořez a plec jemně umeleme. Přidáme vejce, bílé víno, sůl a koření. Směs dobře promícháme.
„Blánu“ rozprostřeme na prkénko, poklademe masovou směsí a doprostřed položíme osolenou a utřeným česnekem ochucenou vepřovou panenkou. Svineme a utvoříme šišku, dáme do pekáče, posypeme drobně nakrájenou cibulí, mírně okmínujeme, podlijeme troškou vody a pečeme dorůžova. Během pečení maso přeléváme výpekem.
Hotovou pečeni krájíme na plátky a teplou podáváme s bramborovou kaší a sterilovanými saláty. Za studena doplníme jablkovým křenem, sterilovanou zeleninou a tmavým pečivem.
Jaroslav Vašák
Rychlé koláče s mákem, povidly a drobenkou
Potřebujeme
- 125 ml mléka
- 30 g cukru
- 80 g droždí
- 500 g polohrubé mouky
- sůl
- strouhanou citronovou kůru
- 250 g ztuženého tuku
- 2 vejce + 1 vejce na potření
na náplň
- 250 g mletého máku
- 300 ml mléka
- cukr
- mletou skořici
- strouhanou citronovou kůru
- 2 lžíce povidel
na drobenku
- 80 g másla
- 100 g cukru
- 80 g hrubé mouky
Jak na to
Mák povaříme v mléce do zhoustnutí, osladíme podle chuti, přidáme špetku skořice a citronové kůry, povidla, promícháme a necháme vychladnout.
Těsto
V mléce rozmícháme droždí a cukr a necháme vzejít. Mouku prosejeme na vál, přidáme špetku soli, lžičku nastrouhané citronové kůry, nastrouhaný ztužený tuk, vejce, vzešlé droždí a vypracujeme vláčné těsto.
Hned je tence rozválíme, nakrájíme na čtverce, do každého dáme trochu makové náplně, spojíme protilehlé cípy a koláče naskládáme na plech.
Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou z másla, cukru a hrubé mouky a zvolna upečeme v troubě dozlatova.
Hana Kopečková, Přerov
Hanácký salát
Potřebujeme
- 1 sklenici červeného kysaného zelí
- 1 jemně nakrájenou cibuli
- 1 lžíci zakysané smetany
- 1 lžičku hořčice
- majonézu podle chuti
- pepř a sůl
Jak na to
Zelí necháme okapat na sítu a přendáme je do mísy. Vmícháme cibuli, hořčici a smetanu, osolíme a opepříme. Nakonec salát zjemníme majonézou a dáme vychladit.
Ivan Veselý, Žebrák
Obalované tvarůžky
Pro 4 osoby potřebujeme
- 2 balení olomouckých tvarůžků (po 150 g)
- 2 polévkové lžíce strouhaného křenu
- 2 vejce
- hladkou mouku a strouhanku na obalování
- olej
Jak na to
Jednotlivé tvarůžky obalíme ve strouhaném křenu, který vždy přitiskneme dlaní, aby z tvarůžků neopadal. Poté je obalíme v trojobalu a smažíme dozlatova v rozpáleném oleji. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Věra Jedličková, Radonice
Dušené zelí z Hané
Potřebujeme
- 600 g hlávkového zelí nebo 400 g kysaného
- 40 g slaniny nebo sádla
- 80 g cibule
- 1 větší bramboru nebo jablko
- kmín a sůl
- 10 g cukru
- ocet
Jak na to
Hlávkové zelí rozkrájíme na jemné nudličky, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme. K téměř měkkému zelí i s vodou přidáme cibuli osmaženou na sádle či slanině a strouhanou bramboru nebo jablko, případně promícháme se lžičkou mouky. Za častého míchání dodusíme doměkka. Nakonec podle chuti přikyselíme, přisladíme, případně přisolíme. Zelí musí zůstat řídké.
Jaroslav Vašák
Hanácká roláda s uzeným masem
Potřebujeme
- 1 kg brambor
- asi 150 g hrubé mouky nebo krupice
- 1 vejce
- 300 g libového vařeného uzeného masa
- 60 g sádla
- 60 g hladké mouky
- 20 g sladké smetany
- 60 g cibule
- 120 g škvarků
Jak na to
Uzené maso umeleme, ze sádla a hladké mouky uděláme jíšku, kterou zředíme smetanou a rozšleháme. Přidáme umleté maso a necháme vychladnout.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a ještě teplé nastrouháme. Přidáme do nich vejce, mouku (krupici) a vypracujeme nelepivé těsto, které necháme asi 10 minut odpočinout.
Z těsta vyválíme plát, na který rozetřeme náplň z uzeného masa, plát zavineme, vložíme do ubrousku a vaříme asi 30 minut.
Hotovou roládu krájíme na plátky a podáváme je s dušeným kysaným zelím, roládu přelijeme rozpuštěnými škvarky s cibulkou.
Jaroslav Vašák
Foto Jiří Poláček