Vepřové špízy s jablky, hořčicí a zázvorem (4 porce)

Pečené maso na jablkách je celkem častou úpravou, pikantní příchuť zázvoru a hořčice vyváží karamelovou nasládlost. Je možné doplnit hořčicovou smetanou, ale není nutná, špízy chutnají i bez ní.

Špízy:

  • vepřové maso, nejlépe krkovice nebo kýta 400 g
  • jablka 500 g
  • olej 1 lžíce
  • mletý zázvor 1 lžička
  • citronová šťáva 1 lžíce
  • dijonská hořčice 2 lžičky
  • hrubozrnná hořčice 1 lžička
  • sůl
  • špízové jehly nebo špejle
  • Hořčicová smetana:
  • smetana ke šlehání 100 ml
  • dijonská hořčice 1 lžička
  • hrubozrnná hořčice 1 lžička

Vepřové maso nakrájíme na plátky, každý plátek potom rozdělíme na menší díly velikostí vhodné na špíz. Jablka omyjeme, vykrájíme jádřince a i se slupkou nakrájíme na osminy. V míse smícháme olej, zázvor, oba druhy hořčice, sůl a citronovou šťávu. Do této směsi vsypeme maso i jablka a promícháme, aby se vše rovnoměrně obalilo. Pak střídavě napichujeme maso a jablka na jehlu nebo špejli. Naskládáme do pekáče lehce vytřeného olejem nebo vyloženého papírem na pečení. Troubu předehřejeme na 190 ⁰C a upečeme doměkka (pokud je třeba, můžeme lehce podlít vodou). Trvá to přibližně 45 minut.

Na hořčicovou smetanu smícháme smetanu s hořčicí v hrnku a vidličkou chvíli prošleháme, smetana zhoustne.

Francouzský jablkový hrách (4 přílohové porce)

Máte rádi hrachovou kaši? Pak neváhejte vyzkoušet tuto méně hutnou a chuťově jemnější francouzskou verzi, hodící se jako doprovod k různým úpravám masa (na obrázku je použitý jako příloha k hovězímu na švestkách). Podávat lze i jako samostatné jídlo. Nejlepší bude ze zeleného hrachu, ten se ale u nás hůře shání, zejména v loupané verzi, použít lze i žlutý loupaný hrách.

  • hrách zelený (eventuálně žlutý) loupaný 300 g
  • jablka 400 g
  • tymián 2 snítky
  • bobkový list 1 ks
  • máslo 30 g
  • sůl
  • mletý pepř

Hrách namočíme alespoň na 3 hodiny do studené vody. Lépe ale už den předem. Vodu během máčení 1 – 2 x vyměníme.

Máčený hrách zalijeme čerstvou vodou, přidáme tymián a bobkový list (nejlépe v sítku na koření) a vaříme doměkka. Doba vaření závisí na použitém druhu hrachu, zelený loupaný by měl být měkký do 45 minut. Vaření můžeme urychlit v tlakovém hrnci. Vařený hrách slijeme, ale vodu z vaření uchováme.

Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na másle je opečeme dozlatova. Přidáme vařený hrách a podle potřeby vodu z vaření hrachu. Rozmixujeme, společně krátce provaříme, ochutíme solí a pepřem.

Salát Deux pommes (4 přílohové porce)

Co znamená Deux pommes? V doslovném překladu z francouzštiny „dvě jablka“. Myšlena je tím směs jablek (pommes) a brambor (pommes de terre, tedy „zemních jablek). Výraz „zemní jablka“ se pro označení brambor používal kdysi i v Čechách, též se lze setkat s výrazem „erteple“, což je slovo vzniklé z německého Erdäpfel, v překladu znamenajícím taktéž „zemní jablka“.

Tento salát můžeme podávat samostatně, nebo ho lze použít jako přílohový místo českého bramborového salátu.

  • brambory salátového typu 300 g
  • jablka 300 g
  • červená cibule 1 ks
  • estragon 2 snítky
  • citronová šťáva 2 lžíce
  • smetana ke šlehání 150 ml
  • mletý pepř
  • sůl

Brambory předem uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Oloupeme a nakrájíme na plátky. Jablka omyjeme, podle chuti buď oloupeme, nebo slupku ponecháme. Zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky, které smícháme s citronovou šťávou.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Estragon omyjeme, osušíme a jemně nasekáme.

Do salátové mísy dáme smetanu, estragon, sůl a pepř. Promícháme. Vsypeme brambory, jablka (i s citronovou šťávou) a cibuli a šetrně promícháme, aby se plátky brambor nepolámaly. Hotový salát necháme 15 minut odležet v chladničce.