Jak správně uvařit české kynuté knedlíky nadýchané jako peříčka
25. 1. 2014

Jak správně uvařit české kynuté knedlíky nadýchané jako peříčka

„Vídám v televizi, že plno lidí neumí udělat správné kynuté knedlíky. Nabízím svou zkušenost,“ napsala Jiřina Zajíčková z Dolejších Hůrek a nabídla čtenářům Receptáře svůj osvědčený recept.

Používám

  • kostku droždí
  • lžičku soli
  • vejce
  • lžičku cukru
  • polohrubou mouku

Postup

Droždí rozdrobím do dvou deci vody asi 25 °C teplé, do které předtím nasypu lžičku cukru.

droždí

i

Když se zrovna netopí a teplo není ani na slunci na okně, zapnu na půl minuty plotýnku na kamnech, položím na ni talíř a na ni postavím mísu s těstem.

Do mísy nasypu asi dvě velké polévkové naběračky mouky, přidám sůl, vejce a vzešlý kvásek. Vše zamíchám, aby se ingredience spojily.

Po hrstech pak přidávám mouku a těsto zpracovávám. Musí být takové, aby se nechytalo mísy, ale stále se pěkně táhlo, žádná modelína. Čím je těsto řidší, tím jsou knedlíky „peříčkovatější“.

Těsto posypu moukou, přikryju utěrkou a dám na mírné teplo.

těsto

Těsto nechám dvakrát vykynout: Nakynuté srazím a znovu nechám kynout.

Pak teprve vytvaruju čtyři podlouhlé knedlíkové šišky.

Na jejich vaření používám širší kastrol s pokličkou, do kterého položím rozevírací pařák, na něj složenou utěrku a do kastrolu naleji konvičku vroucí vody tak, aby byla hladina asi 2—3 cm ode dna.

Dvě šišky položím na utěrku a po 18—20 minutách je vyměním za další dvě, celou dobu se voda vaří na plný var. V páře se knedlíky nikdy nepřevaří a nejsou oslizlé.

Podběrákem je vyndám a propíchám vidličkou, aby vyšla pára.

Na krájení mám zlepšovák: Protože se mi každá nit časem rozpadla, koupila jsem si nejslabší vlasec a na oba konce přivázala knoflíky, vlasec je dlouhý asi 40 cm a knedlíky krájím za tepla.

Jiřina Zajíčková

Pro Receptář.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvaplusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Knedlíky jako peříčko.

(sbokQMQ6jYmLfYsVVt%B994uK7N_), 27. 1. 2014, 18:46

Hezký den, knedlíky určitě vyzkouším, jen mám dotaz, zda bych mohla do těsta přidat housky, manžel toiž má nejradějí houskové. Díky za odpověď. Liba

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS