Masová směs v tomto zapékaném pokrmu obsahuje spoustu zeleniny a červené čočky, které jí dodávají chuť a zajímavou strukturu. Důležité živiny jsou na talíři také díky příloze − zelenému hrášku.

Na 4 porce potřebujeme

  • 1 lžíci extra panenského olivového oleje
  • 450 g libového mletého jehněčího masa
  • 1 velkou, jemně nakrájenou cibuli
  • 3 drobně nakrájené mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru nakrájené na tenké plátky
  • 2 pórky nakrájené na tenká kolečka
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • 1 lžíci worcesterské omáčky
  • 350 ml jehněčího nebo hovězího vývaru
  • 100 g červené čočky
  • 3 lžíce petrželky jemně nasekané
  • snítky petrželky na ozdobu

na bramborovou kaši s pastinákem

  • 500 g moučnatých brambor, oloupaných a nakrájených na menší kousky
  • 500 g pastináku nakrájeného na kousky
  • 75 ml plnotučného mléka
  • 25 g másla
  • pepř a sůl

Jak na to

  1. Ve velké pánvi s těžkým dnem rozpálíme olej. Přidáme jehněčí maso a při vysoké teplotě za častého míchání ho smažíme asi 5 minut dohněda, větší kousky průběžně rozdělujeme. Maso shrneme na stranu pánve a přidáme cibuli. Snížíme teplotu a za občasného míchání smažíme asi 10 minut, až cibule změkne a mírně zhnědne.
  2. Přidáme mrkev, celer a pórek, důkladně promícháme a přidáme rajčatový protlak, worcester, vývar a čočku. Zvýšíme teplotu a za častého míchání uvedeme do varu. Částečně zakryjeme pokličkou, snížíme teplotu a necháme za občasného míchání asi 20 minut dusit.
  3. Zatímco se masová směs dusí, předehřejeme troubu na 200 °C a připravíme si bramborovo-pastinákovou kaši. Brambory a pastinák dáme do hrnce a zalijeme vařící vodou tak, aby je přesahovala o 5 cm. Uvedeme opět do varu, pak snížíme teplotu a vaříme 15 až 20 minut, až jsou brambory i pastinák velmi měkké. V malém rendlíku ohřejeme mléko
  4. Slijeme vodu z brambor a pastináku, zalijeme je horkým mlékem, mačkáme a mícháme, až je hmota hladká.. Vmícháme máslo a podle chuti osolíme a opepříme.
  5. Do hotové masové směsi přidáme nasekanou petrželku, podle chuti osolíme a opepříme a dobře promícháme. Lžící ji přesuneme do zapékací nádoby o objemu asi 2,5 litru. Navrch rozprostřeme bramborovo-pastinákovou kaši. Dáme na 20 minut zapékat do trouby, až maso začne bublat a kaše je opečená do zlatova. Podáváme horké, ozdobené snítkami petrželky.

Varianty

Místo jehněčího můžeme použít mleté telecí maso nebo maso z divočáka.

Vynecháme pór a do masové směsi po 15 minutách vmícháme 250 g čerstvého nebo zmrazeného hrášku.

Pastinák v kaši nahradíme bulvovým celerem.

Podle knihy Maso mnoha chutí ze série Dobře jíst, dobře žít, kterou vydalo nakladatelství Reader´s Digest Výběr