Jarní lahůdka: zapékané jehněčí s hráškem
13. 4. 2009

Jarní lahůdka: zapékané jehněčí s hráškem

Libové jehněčí maso spolu s čočkou, pastinákem. mrkví a pórkem poskytuje množství výživných látek i vlákniny, která příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu a krevního cukru. Prostě jarní jídlo, jak má být. Navíc sváteční!

Masová směs v tomto zapékaném pokrmu obsahuje spoustu zeleniny a červené čočky, které jí dodávají chuť a zajímavou strukturu. Důležité živiny jsou na talíři také díky příloze − zelenému hrášku.

Na 4 porce potřebujeme

  • 1 lžíci extra panenského olivového oleje
  • 450 g libového mletého jehněčího masa
  • 1 velkou, jemně nakrájenou  cibuli
  • 3 drobně nakrájené mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru nakrájené na tenké plátky
  • 2 pórky nakrájené na tenká kolečka
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • 1 lžíci worcesterské omáčky
  • 350 ml jehněčího nebo hovězího vývaru
  • 100 g červené čočky
  • 3 lžíce petrželky jemně nasekané
  • snítky petrželky na ozdobu

na bramborovou kaši s pastinákem

  • 500 g moučnatých brambor, oloupaných a nakrájených na menší kousky
  • 500 g pastináku nakrájeného na kousky
  • 75 ml plnotučného mléka
  • 25 g másla
  • pepř a sůl

Jak na to

  1. Ve velké pánvi s těžkým dnem rozpálíme olej. Přidáme jehněčí maso a při vysoké teplotě za častého míchání ho smažíme asi 5 minut dohněda, větší kousky průběžně rozdělujeme. Maso shrneme na stranu pánve a přidáme cibuli. Snížíme teplotu a za občasného míchání smažíme asi 10 minut, až cibule změkne a mírně zhnědne.
  2. Přidáme mrkev, celer a pórek, důkladně promícháme a přidáme rajčatový protlak, worcester, vývar a čočku. Zvýšíme teplotu a za častého míchání uvedeme do varu. Částečně zakryjeme pokličkou, snížíme teplotu a necháme za občasného míchání asi 20 minut dusit.
  3. Zatímco se masová směs dusí, předehřejeme troubu na 200 °C a připravíme si bramborovo-pastinákovou kaši. Brambory a pastinák dáme do hrnce a zalijeme vařící vodou tak, aby je přesahovala o 5 cm. Uvedeme opět do varu, pak snížíme teplotu a vaříme 15 až 20 minut, až jsou brambory i pastinák velmi měkké. V malém rendlíku ohřejeme mléko
  4. Slijeme vodu z brambor a pastináku, zalijeme je horkým mlékem, mačkáme a mícháme, až je hmota hladká.. Vmícháme máslo a podle chuti osolíme a opepříme. zapékané jehněčí s hráškem
  5. Do hotové masové směsi přidáme nasekanou petrželku, podle chuti osolíme a opepříme a dobře promícháme. Lžící ji přesuneme do zapékací nádoby o objemu asi 2,5 litru. Navrch rozprostřeme bramborovo-pastinákovou kaši. Dáme na 20 minut zapékat do trouby, až maso začne bublat a kaše je opečená do zlatova. Podáváme horké, ozdobené snítkami petrželky.

Varianty

Místo jehněčího můžeme použít mleté telecí maso nebo maso z divočáka.

Vynecháme pór a do masové směsi po 15 minutách vmícháme 250 g čerstvého nebo zmrazeného hrášku.

Pastinák v kaši nahradíme bulvovým celerem.

Podle knihy Maso mnoha chutí ze série Dobře jíst, dobře žít, kterou vydalo nakladatelství Reader´s Digest Výběr

Pro Receptář.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětplusdevět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Lunární kalendář

Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat

Orchideje - Jak úspěšně pěstovat doma i venku

Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék

Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort

Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie

Grilování - recepty, tipy a triky na letní grilování

Eknihy - ke stažení zdarma o zahradě a domově

Recepty na vánoční cukroví - to nejlepší cukroví podle našich receptů

Portál provozuje Tarsago | © 2016 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS