Podle stáří rozdělují chovatelé a obchodníci jehňata na mléčná, nejvýše šestiměsíční, s hmotností zhruba do 15 kg, a na krmná, která jsou stará maximálně jeden rok. Zejména jehňata z volné pastvy mají maso velmi libové a stále růžové. Maso mléčných jehňat je zvlášť křehké a obsahuje jen malé množství bílého tuku.

Jehněčí s brusinkovou omáčkou

Potřebujeme

  • 1 kg jehněčího masa
  • 100 g anglické slaniny
  • 5 stroužků česneku
  • 4 větvičky rozmarýny
  • olivový olej
  • sůl

na omáčku

  • 2 dl červeného vína
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce brusinkové zavařeniny

Jak na to

Maso potřeme rozmačkaným česnekem se solí, vložíme do pekáčku a podlijeme troškou vody a oleje. Přidáme nakrájenou slaninu a rozmarýnu a pod pokličkou pečeme při 150 stupních asi 45 minut. Maso občas podléváme a obracíme, před koncem odkryjeme a dopečeme dočervena.

Čerstvé, nejlépe tři dny v chladu odleželé jehněčí pokládají zkušení kuchaři za správně vyzrálé.

Maso vyndáme, přebytečný tuk a slaninu slijeme (už nepoužíváme). Do pekáčku přilijeme trošku horké vody a napečenou šťávu povaříme.

Přidáme víno, brusinky, máslo, necháme přejít varem a přecedíme.

Maso naporcujeme a přelijeme omáčkou. Podáváme se zeleným salátem, brokolicí, nádivkou, bramborovou kaší, brambory apod.

Monika Králíčková, Liteň

Jehněčí s jablečnou omáčkou

Potřebujeme

  • Je to právě tuk (lůj), který ovlivňuje chuť a aroma jehněčího a ovčího masa. Nažloutlý tuk prozradí starší původ poraženého zvířete. Je-li tuk křehký, bylo jehněčí příliš dlouho v mrazáku. 0,5 až 0,75 kg jehněčího
  • 2 cibule
  • sůl
  • lžičku mletého zázvoru
  • 3 až 4 bobkové listy

na omáčku

  • asi 0,5 kg jablek
  • lžíci strouhanky
  • sladkou smetanu (s obsahem tuku do 12 %)

Jak na to

Větší kusy svaloviny nakrájíme na stejné větší kostky (jako na guláš), cibuli nakrájíme nadrobno a na vhodném tuku ji zpěníme, přidáme maso a zprudka mícháme a opékáme.

Osolíme, okořeníme mletým zázvorem, rozlámeme bobkový list, podlijeme vroucí vodou a dusíme pod pokličkou do mírného změknutí.

Poté přidáme oloupaná nakrájená jablka, můžeme i s jádřinci. Zasypeme lžící strouhanky a dodusíme doměkka.

Maso vybereme a přendáme do dalšího rendlíku, omáčku propasírujeme přes cedník a znovu přivedeme k varu.

Zalijeme sladkou netučnou smetanou a necháme prohřát.

Podáváme s vařenými brambory nebo suchou bramborovou kaší, stačí i rozšťouchané brambory.

Olga Štěpničková, Praha