Kapr ve vinném těstíčku

Potřebujeme

  • 4 porce kapra
  • 1 dl bílého vína
  • 1 lžíci oleje
  • 2 vejce
  • 10 dkg polohrubé mouky
  • sůl
  • plátky citronu nebo strouhaný křen

Jak na to

Porce kapra osolíme. Z vína, vajec, mouky a soli umícháme hladké těstíčko, ve kterém obalujeme rybu a v rozpáleném tuku smažíme dozlatova. Hotové porce zdobíme plátky citronu.

Eliška Křížovská, Svitavy

Kapr na slanině

Potřebujeme

  • 2 půlky kapra bez hlav
  • 50 g slaniny
  • 5 dkg másla
  • sůl a pepř
  • šťávu z citronu
  • 1 cibuli
  • 4 lžíce bílého vína
  • mouku
  • zelenou petrželovou nať

Jak na to

Rybu očistíme a naporcujeme. Jednotlivé porce prošpikujeme nudličkami slaniny, osolíme a opepříme. Porce vložíme na pánev na rozpuštěné máslo, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a pečeme za občasného podlévání vypečenou šťávou.

Když je ryba měkká, necháme šťávu vysmahnout, zaprášíme ji špetkou mouky, kterou osmahneme a pak podlijeme malým množstvím vody a vína. Nakonec ochutíme šťávou z citronu.

Miluše Křížková, Kladno

Smažený kapr po pražsku

Potřebujeme

  • naporcovaného kapra
  • 2 citrony
  • sůl
  • 2 vejce
  • lžíci mléka
  • bílé víno
  • hladkou mouku
  • strouhanku
  • sádlo na smažení
  • zelenou petrželku

Jak na to

Připravené porce kapra osolíme pokapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Potom je balíme v trojobalu, ale vajíčko ještě vylepšíme mlékem a bílým vínem. Kapra smažíme na sádle dozlatova.

Jiřina Blažejová, Luka

Kapr v ostré omáčce

Potřebujeme

  • 4 porce kapra
  • 4 lžíce oleje
  • 100 g cibule
  • 100 g sterilovaných okurek
  • 100 g sterilované kapie
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • feferonky
  • mletá pálivá paprika
  • sůl a pepř

Jak na to

Očištěné porce kapra osolíme, opepříme, poprášíme mletou paprikou a opečeme po obou stranách na rozehřátém oleji.

Porce vyjmeme, na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kolečka, vmícháme mletou papriku, rajčatový protlak, 3 lžíce vody, drobně nakrájené okurky, kapie, feferonky a za stálého míchání krátce povaříme.

Směs rozdělíme na porce kapra a necháme vychladnout. Podáváme studené s křupavým bílým pečivem.

Jitka Vlachová, Horní Štěpánov

Kapr s křenem

Potřebujeme

  • 1,5kg kapra
  • 2 lžíce nastrouhaného křenu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 15 dkg másla
  • sůl a pepř
  • zelenou petrželku

Jak na to

Očištěného kapra rozporcujeme, dobře osolíme a zakapeme citronovou šťávou. Necháme alespoň dvě hodiny odležet a pak za častého polévání máslem pečeme v troubě 20 až 30 minut dočervena.

Těsně před podáváním každou porci posypeme lžičkou křenu, přelijeme máslovým výpečkem a ozdobíme nasekanou petrželkou.

Podáváme s vařenými brambory.

Ivan Veselý, Žebrák

Kapr na zázvoru

Menšího (do 2 kg), očištěného kapra osolíme, zakapeme citronem a necháme odležet. V zapékací misce rozpálíme 4 lžíce oleje a na něm prudce opečeme porce ryby.

Misku sundáme z ohně, kapra řádně posypeme zázvorem a strouhaným tvrdým chlebem. Na každou porci dáme 2 až 3 plátky česneku a oříšek másla a rybu zapečeme na grilu. Podáváme s americkými brambory nebo pečivem.

Ivan Veselý, Žebrák

Husarský kapr

Potřebujeme

  • 1 kapra
  • 100 g másla
  • mrkev
  • půl celeru
  • petržel
  • šalotku
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř

Jak na to

Menšího kapra očistíme a naplníme nádivkou z utřeného másla se solí, do něhož přidáme nadrobno pokrájenou zeleninu a pepř. Kapra nadijeme, zašijeme a vložíme na několik hodiny do marinády z citronové šťávy a olivového oleje. Uleželého kapra zvolna pečeme, nejlépe je podlévat ho rybí polévkou.

Olga Valentová, Borotín u Boskovic

Utajené kapří řízky

Potřebujeme

  • 4 porce kapra
  • sůl a bílý pepř
  • citronovou šťávu
  • 8 plátků šunky
  • 8 plátků tvrdého sýra
  • hladkou mouku
  • vejce
  • strouhanku
  • olej na smažení

na omáčku

  • majonézu, zakysanou smetanu, kapie, citronovou šťávu, špetku soli

Jak na to

Porce kapra osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Jednotlivé porce zabalíme do tvrdého sýra a šunky a upevníme párátkem. Necháme chvíli odležet a obalíme v trojobalu jako řízek.

Usmažíme a hotové na talíři přelijeme omáčkou, kterou připravíme smícháním trošky majonézy se zakysanou smetanou, doplníme pokrájenými červenými kapiemi, citronovou šťávou a troškou soli. Podáváme s tradičním bramborovým salátem.

Monika Králíčková, Liteň

Kapr teheránského hoteliéra

Potřebujeme

  • 6 porcí kapra
  • 1 malou cibuli
  • 1 citron
  • 50 g mandlí
  • 50 g vlašských ořechů
  • rozinky
  • rýži
  • olivy
  • olej
  • sůl

Jak na to

Na trošce oleje orestujeme jemně nasekanou cibuli, na ní uvaříme rýži, kterou necháme okapat a promícháme ji s drobně nasekanými ořechy, mandlemi a rozinkami. Očištěné a osolené porce kapra v pekáčku prudce opečeme na rozpáleném oleji, zakapeme citronem, posypeme rýží, poklademe plátky másla a asi 15 minut zapékáme v troubě. Na talíři ozdobíme olivami.

Kapr s manilskou rýží

Potřebujeme

  • 250 g kapra
  • 2 šálky rýže
  • 4 šálky vody
  • 4 hřebíčky
  • 8 kuliček pepře
  • 2 banány
  • 2 kolečka ananasu z kompotu
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 lžíci kaparů
  • 1 citron
  • sůl

Jak na to

Rybu uvaříme v osolené vodě s kořením a rozkrájíme ji na kousky a zakapeme citronem. Banán a ananas rozkrájíme na kostičky, kapary nasekáme nadrobno, přidáme jogurt a vše i s kousky ryby promícháme s vařenou rýží.