Na 4 porce potřebujeme

  • 30 g másla
  • 1 menší cibuli
  • 350 g žampionů
  • 350 g mletého krůtího masa
  • 50 g čerstvé strouhanky
  • 1 rozšlehané vejce
  • 2 lžíce petrželky
  • 500 g nových brambor
  • sůl a pepř
  • 4 lžíce jogurtu
  • čerstvou petrželku

na papriko–rajčatovou omáčku

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červenou papriku
  • 1 zelenou papriku
  • 1 lžíci sladké papriky
  • 1 litr pasírovaných rajčat (passaty)
  • špetku kmínu

Jak na to

  1. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme najemno nakrájené houby a cibuli a při střední teplotě za stálého míchání asi 10 minut restujeme. Houby brzy pustí tekutinu, která se však odpaří, při další úpravě ztmavnou a směs značně zhoustne. Přendáme ji do mísy a necháme zvolna chladnout.
  2. Ke směsi v míse přidáme mleté krůtí maso a odložíme stranou.
  3. Na přípravu omáčky rozehřejeme v litinovém rendlíku olej, přidáme najemno nakrájenou cibuli a 3−4 minuty ji za častého míchání smažíme, až změkne, ale nezhnědne. Přidáme prolisovaný česnek a obě papriky nakrájené na proužky a za stálého míchání pokračujeme 2−3 minuty ve smažení. Přisypeme mletou papriku a ještě minutu zahříváme. Nakonec přilijeme passatu a uvedeme do varu.
  4. Osolíme, opepříme a okmínujeme, opatrně vložíme masové kuličky a brambory. Znovu uvedeme do varu a pod pokličkou zvolna vaříme asi 35 minut, až brambory změknou. Podle chuti dosolíme a dopepříme.