Amur na víně

Potřebujeme

  • 1,5 kg amura
  • 100 g másla
  • několik lžic vývaru
  • ½ cibule
  • citronovou šťávu
  • 1/2 lžičky kari koření
  • pepř
  • muškátový květ
  • 2 lžičky sardelové pasty
  • petrželku
  • 4 rajčata
  • 100 ml sladkého vína
  • sůl

Jak na to

Amura nakrájíme na porce, opepříme a posypeme nasekanou petrželkou. Potom porce opečeme na másle, podle potřeby podlijeme vývarem a na závěr je pokapeme citronovou šťávou.

Na druhé pánvi na másle osmahneme nakrájenou cibuli, rajčata, trošku sardelové pasty, kari koření, muškátový květ, petrželku a víno. Krátce povaříme, přidáme máslo (s vývarem), na kterém jsme opékali, amura a omáčku přecedíme na rybí porce.

Losos zapečený s bramborovou kaší

Potřebujeme

  • 4 vykostěné filety z lososa (nebo filety z tresky či jiné mořské ryby)
  • 1 až 2 lžíce rostlinného oleje
  • pepř
  • citronovou šťávu
  • 500 g brambor
  • 3 snítky čerstvého kopru
  • 100 až 150 ml mléka
  • 1 lžíci kremžské hořčice
  • 1 lžíci majonézy
  • sůl

na omáčku

  • 2 šalotky
  • 1 lžíci másla
  • 125 ml bílého vína
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 1 až 2 lžíce hladké mouky
  • 1 až 2 lžíce ostré dijonské hořčice
  • sůl

Jak na to

Dáme vařit oloupané a nakrájené brambory.

Poté omyjeme a osušíme filety z lososa, osolíme je, opepříme, pokapeme citronovu šťávou a prudce je orestujeme v pánvi na rozpáleném oleji z obou stran − každou stranu smažíme přibližně 2 minuty. Pánev odstavíme.

Tip: Místo kopru zkuste do bramborové kaše vmíchat čerstvě nasekanou mátu, budete příjemně překvapeni.

Z uvařených brambor a mléka ušleháme kaši, osolíme ji a dobře do ní vmícháme majonézu, kremžskou hořčici a nadrobno nasekaný kopr.

Opečené filety vložíme do zapékací nádoby, pokryjeme je kaší a zapečeme ve vyhřáté troubě 5 minut při 225 °C.

Omáčka: Na másle osmažíme nadrobno nasekanou šalotku, přidáme víno a zprudka vaříme 2 minuty. Přidáme vývar a smetanu a omáčku přivedeme k varu. Přimícháme hladkou mouku, dijonskou hořčici a opět krátce povaříme.

Upečené lososové filety servírujeme s omáčkou a salátem.

Věra Komárková, Brno

Dunajský guláš

Potřebujeme

  • 400 g různých druhů ryb
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1,5 l vývaru
  • 200 g leča
  • 1 stroužek česneku
  • majoránku
  • koření rybí směs
  • 4 lžíce kyselé smetany
  • sůl

Jak na to

Ryby nakrájíme na kousky, cibuli osmažíme na oleji dozlatova, zaprášíme moukou, přidáme mletou papriku a zalijeme vývarem. Vložíme rybí maso a vaříme asi 10 minut.

Přidáme lečo, rozetřený česnek, majoránku, koření a podle chuti osolíme a chvíli povaříme.

Před podáváním můžeme guláš vylepšit kyselou smetanou a kostičkami osmaženého bílého pečiva.

Vladimír Dropčo-Člupko, Banská Bystrica

Máslové filé na jablkách

Potřebujeme

  • 400 g rybího filé
  • 2 velká jablka
  • 1 lžíci oleje
  • 120 g másla
  • citron a sůl

Jak na to

Filé nakrájené na asi centimetrové plátky osolíme a zprudka osmažíme na oleji.

Dno máslem vymazané zapékací misky poklademe plátky jablek, na ně položíme osmažené filé, pokryjeme je máslovými hoblinami a pečeme 15 až 20 minut v předehřáté troubě při 180 °C.

Na talíři zdobíme plátky citronu a listy hlávkového salátu.

Blanka Snášelová, Prosenice

Rybí čína

Rybí filé nebo vykostěné porce kapra nakrájíme na proužky, osolíme a potřeme lžící oleje smíchanou se lžící octa.

Za dvou bílků, jedné lžíce solamylu rozmíchané v trošce vody a dvou lžic jemné strouhanky umícháme těstíčko, ve kterém obalíme kousky ryb, které zprudka smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s rýží ochucenou sójovou omáčkou.

Jaroslava Bulíčková, Borohrádek

Rybí závitky na vinné páře

Potřebujeme

  • 600 g rybího filé
  • 300 g čerstvých hub (případně koupených žampionů nebo hlívy ústřičné)
  • 1/2 červené papriky
  • 1 karotku
  • 1 mladou cibulku
  • 500 ml bílého vína
  • 2 lžíce másla
  • 2 vejce
  • špetku muškátového květu
  • ¼ lžičky vegety
  • 1 lžičku soli
  • svazek kopru
  • snítku bazalky

Jak na to

Očištěné houby, papriku a karotku nakrájíme na menší kousky.

Na másle zpěníme na kostičky krájenou mladou cibulku, přidáme houby a dusíme je doměkka.

Pak přidáme papriku a karotku a vše krátce podusíme. Nakonec vmícháme vejce, směs dochutíme muškátovým květem, vegetou a necháme vychladnout.

Směs rozložíme na osolené plátky rybího filé, stočíme je do závitků, které spíchneme párátkem, nebo zabalíme do gázy.

Víno v kastrolu smícháme s nakrájeným koprem a bazalkou a přivedeme je k varu, vložíme pařák s rybími závitky, kastrol zakryjeme a závitky vaříme ve vinné páře 10 až 15 minut.

Hotové závitky zbavíme párátek či gázy a ihned je podáváme s opečenými bramborami nebo zeleninou dušenou na másle.

Ivana Zelenková, Rakovník

Smažený candát na houbách

Potřebujeme

  • 800 g masa z candáta
  • 150 g čerstvých hub
  • 1 cibuli
  • 3 rajčata
  • 100 g másla
  • 30 g oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci strouhanky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • mletou sladkou papriku
  • pepř
  • sůl

Jak na to

Rybí porce osolíme, opepříme, obalíme v mouce smíchané se strouhankou a paprikou a na oleji osmažíme dozlatova.

Rybí rady

Uzené ryby před podáváním zvolna zahřejeme – jsou chutnější.
Slanečky lépe zbavíme kůže a odkostíme, když je na 6-8 hodin naložíme do studené vody.
Smažená ryba bude křehčí, když ji předem naložíme do slaného mléka.
Pánev zbavíme rybího pachu tím, že ji vytřeme ji citronovou šťávou.
Menší ryby lze vcelku připravovat tak, že jim před úpravou svážeme hlavu a ocas, aby bylo rybí tělo prohnuté. Hotové ryby si tento tvar podrží a na talíři vypadají velmi efektně.

Na druhé pánvi na másle osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme houby, oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, sůl, pepř.

Touto směsí obložíme porce hotového candáta a podáváme.

Štika na smetaně

Potřebujeme

  • 800 g štiky
  • 100 g másla
  • 150 ml smetany
  • 1 vejce
  • strouhanku
  • sůl

Jak nato

Porce štiky osolíme a dáme do máslem vymazané zapékací mísy. Potřeme osoleným rozšlehaným vejcem, posypeme strouhankou a poklademe kousky másla a upečeme doměkka. Pak porce vyjmeme, šťávu zalijeme smetanou, povaříme a přelijeme přes štiku.

Ludmila Schmeiserová, Třebařov

Tolstolobik se šalvějí

Potřebujeme

  • 800 g tolstolobika
  • 4 plátky bílé veky
  • sůl
  • 1 lžičku šalvěje
  • 1 lžíci strouhanky
  • šťávu z 1 citronu
  • 80 g másla

Jak na to

Staženého a očištěného tolstolobika nakrájíme na podkovy, osolíme a střídavě s plátky veky je navlékneme na jehlu. Na každou porci tolstolobika dáme rozemnutou šalvěj.

Do pekáče nalijeme trochu vody a rybí jehlu položíme přes pekáč tak, aby porce zůstaly nad hladinou. Pečeme v troubě asi 40 minut, při pečení maso potíráme máslem a citronovou šťávou. Ke konci posypeme strouhankou.

Martin Pospíšil, Jaroměřice

Uzený úhoř

Ulovené úhoře očistíme, vyvrhneme, omyjeme, osušíme, důkladně nasolíme a necháme odležet 2 až 6 hodin (podle velikosti). Poté z nich odstraníme všechnu sůl (jinak na kůži po uzení zůstanou nehezké fleky) a dobře je osušíme.

Do udírny je zavěsíme hlavou vzhůru a udíme je v horkém kouři asi hodinu. Poté teplotu kouře snížíme a rybu udíme další hodinu.

Vyuzené úhoře necháme vychladnout a podáváme je až druhý den. Podobně udíme i další druhy ryb (candát, cejn, sumec).

Jiřina Blažejová, Žlutice

Foto archiv