Ředkvičková polévka

Potřebujeme

  • 1 cibuli
  • 2 svazečky ředkviček
  • 2 svazečky pažitky
  • 1 lžíci tuku
  • 750 ml masového vývaru
  • muškátový oříšek
  • 125 ml šlehačky
  • 1 žloutek
  • 125 ml vína (ryzlink)

Jak na to

Oloupanou cibuli, nasekané nepoškozené lístky ředkvičky a opranou okapanou pažitku rozsekáme a krátce podusíme na tuku.

Zalijeme vývarem, okořeníme muškátovým oříškem a vaříme 10 minut na mírném ohni. Odstavíme z ohně, přidáme smetanu, v níž jsme rozšlehali žloutek a nahrubo nastrouhané ředkvičky, zalijeme vínem a ihned podáváme.

Jarka Bernatíková, Havířov

Pečené maso s ovocem

Potřebujeme

  • 2 menší vepřové panenky
  • vývar
  • olej
  • pomerančový pepř
  • 25 g másla
  • 4 lžíce brusinkového džemu
  • šťávu z půlky citronu
  • 1 lžičku škrobu
  • 300 ml drobného ovoce (maliny, ostružiny, višně, švestky, borůvky, lesní jahody apod.)
  • sůl

Jak na to

Vepřové panenky osolíme, potřeme olejem, posypeme pomerančovým pepřem a opečeme ze všech stran na pánvi. Maso přendáme do pekáčku, podlijeme troškou vývaru a zvolna je pečeme v předehřáté troubě 20 až 30 minut.

Mezitím v kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme k němu brusinkový džem a citronovou šťávu. Do vroucí směsi přilijeme 150 ml vody rozmíchané se škrobem, necháme přejít varem, vmícháme drobné ovoce a výpek z masa. Krátce prohřejeme a podle chuti osolíme, opepříme a okyselíme citronovou šťávou.

Podáváme s vařenou rýži nebo s kroketami.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Masovohermelínové kuličky na grilu

Potřebujeme

  • 4 hermelíny
  • 600 g mletého masa
  • sůl a pepř
  • 1 cibuli
  • 2 rohlíky
  • 250 ml mléka
  • 250 g slaniny
  • 1 vejce
  • olej
  • grilovací koření
  • strouhanku

Jak na to

Mleté maso smícháme s nakrájenými rohlíky máčenými v mléce a drobně nakrájenými sýry, přimícháme žloutek rozkvedlaný se solí a pepřem a poté lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílku.

Příliš řídkou směs zahustíme strouhankou a tvarujeme z ní kuličky, které napichujeme na grilovací jehly a prokládáme je kolečky cibule a plátky slaniny.

Hotové špízy posypeme grilovacím kořením, potřeme olejem a grilujeme. Podáváme s pečivem a čerstvou zeleninou.

Blanka Snášelová, Prosenice

Zelená louka čili brambory zapékané se špenátem

Potřebujeme

  • 700 g brambor
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 250 g zmrazeného špenátového protlaku
  • 30 g cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 120 ml mléka
  • lžíci hladké mouky
  • sůl

Jak na to

Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou, zalijeme 50 ml mléka a povaříme. Přidáme rozmrazený špenát a směs osolíme a prohřejeme.

Předem uvařené brambory nakrájíme na kolečka, do vymazané zapékací mísy dáme vrstvu brambor, osolíme a posypeme nadrobno posekaným česnekem. Pokryjeme vrstvou špenátu a takto pokračujeme do spotřebování surovin s tím, že část špenátu dáme stranou. Poslední vrstvu tvoří brambory, které zalijeme vejcem rozkvedlaným ve zbytku mléka.

Brambory poté přikryjeme zbylým špenátem, který poklademe vločkami másla, a vše zapečeme ve vyhřáté troubě.

Libor Matoušek, Oplocany

Pikantní rybí kousky

Potřebujeme

  • 750 g rybího masa (úhoř, kapr, filé)
  • olej

na marinádu

  • 1 nadrobno nakrájenou větší cibuli
  • 2 lžíce dezertního vína
  • 1 lžíci ostřejší hořčice (typ Dijon)
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • 1 lžičku mletého zázvoru
  • 1 lžičku octa nebo citronové šťávy
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžička glutasolu

Jak na to

Rybu vykostíme a maso nakrájíme na proužky 2x3 cm. V misce umícháme z uvedených surovin marinádu a 20 minut v ní marinujeme rybí maso. Poté je vyjmeme, necháme okapat do misky a okapané kousky zprudka opečeme ze všech stran na oleji.

Opečené maso vyjmeme a odložíme a na témže oleji povaříme zbytek marinády. Vložíme zpět rybí kousky, lehce promícháme a podáváme s rýží a zeleninovým salátem.

Věra Jedličková, Radonice

Smažená papriková kolečka

Potřebujeme

  • 4 větší papriky
  • 2 vejce
  • 1 lžíci hladké mouky
  • sůl a mletý černý pepř
  • tuk na smažení

Jak na to

Z vajec, mouky a koření připravíme těstíčko. Z paprik odstraníme jádra a papriky nakrájíme na kolečka, která namáčíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném tuku.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Broskvový salát se šunkou

Potřebujeme

400 g salátových listů (ledový, polní, dubáček, lollo, roketa atd.)

  • 4 broskve
  • 4 řapíkaté celery
  • 2 naťové cibulky
  • 100 g parmské šunky

na dresink

  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce vinného octa (citronové šťávy)
  • 4 lžíce broskvové šťávy (džusu)
  • sůl a drcený pepř

Jak na to

Salátové listy vypereme a dobře z nich vytřepeme vodu, natrháme je do mísy, přidáme k nim dobře omyté nebo oloupané, vypeckované a na dílky nakrájené broskve, stonky oloupaného a na kousky nakrájeného celeru, nakrájené naťové cibulky a jemně nakrájenou parmskou šunku. V hrnku smícháme dresink, který podle chuti osolíme a opepříme, dresinkem přelijeme salát a lehce jej promícháme.

Bohuslav Kutil, Hradec

Foto Jiří Poláček