Proč se nádivce říká hlavička
25. 3. 2016

Proč se nádivce říká hlavička

Obliba jarního pokrmu dala vzniknout bezpočtu variant receptů. Mnohde se nádivka stala nedělním jídlem v každé roční době. Někdo jedinečnou chuť vytváří směsí masa, jiný máčením pečiva ve vývaru, muškátovým květem nebo třeba sedmerem bylin.

Díky kontryhelu, popenci, pampeliškám, kopřivám, pažitce a dalším bylinkám chutná jarní nádivka nejvíc ze všech. V lidových tradicích tento pokrm symbolizuje nový život i naději na dobrý úrodný rok podobně jako celé Velikonoce. Ostatně do velikonočních nádivek se dřív běžně přidávalo jehněčí, kůzlečí nebo telecí maso. Telecí často pocházelo z hlavy — proto se dodnes nádivce říká hlavička. Nebo také sekanina či řežábek. 

Na talíři pak upečené dílo zazáří ve společnosti příloh vídaných častěji i zřídka. Někde se tulí k bramborům, jinde kamarádí se špenátem, uctivě vykukuje z kuřete nebo se spolu s knedlíkem koupe v omáčce…

Inspirujte se následujícími recepty na nádivky  

Špenátový nákyp s uzeným masem

Potřebujeme 

  • 1 balíček mraženého špenátu
  • 200 g vařeného uzeného masa
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 3 vejce
  • 2 rohlíky
  • 3 stroužky česneku
  • špetku mletého pepře
  • trochu mléka
  • sůl, polévkové koření typu vegeta
  • tuk na vymazání
  • jemná strouhanka na vysypání zapékací misky nebo formy

špenátový nákyp s uzeným masem

Jak na to 

Špenát podusíme. Rohlíky nakrájíme na kostky a namočíme je v mléce. V misce utřeme máslo se žloutky a solí, přidáme vymačkané rohlíky, špenát, nadrobno pokrájené uzené maso, rozetřený česnek, pepř a polévkové koření. Nakonec opatrně vmícháme dotuha ušlehaný sníh ze tří bílků.

Hmotu vložíme do tukem vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky nebo do nízké bábovkové formy (věnec) a pečeme v předehřáté troubě, dokud povrch nezezlátne. Jako příloha se hodí americké nebo šťouchané brambory.

Pro speciál Receptáře Marie Stará, Prachatice

Zeleninová bábovka s bylinkami

Potřebujeme

  • 400 g brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 3 vejce
  • asi 300 ml zeleninového vývaru
  • trochu pepře, drceného kmínu, vegety, podle chuti sůl
  • 250 g listového špenátu nebo kapusty
  • 250 g mrkve
  • 100 g anglické slaniny
  • petrželku, pažitku, libeček

Jak na to 

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a prolisujeme. Z mouky, droždí, brambor, vajec, vývaru, koření a soli vypracujeme vláčné těsto a dáme je vykynout.

Špenát spaříme a necháme okapat, (použijeme-li kapustu, povaříme ji spolu s kolečky mrkve, rovněž dáme okapat), posekáme na kousky.

Slaninu pokrájenou na kostičky vyškvaříme a se zeleninou i pokrájenými bylinkami vmícháme do těsta, které dáme znovu krátce vykynout. Poté vše vložíme do tukem vymazané formy a zvolna upečeme.

Pro speciál Receptáře Eliška Pospíšilová, Praha 4, foto Petr Dörfl

Kynutá velikonoční hlavička

Potřebujeme 

  • 10 dva až tři dny starých rohlíků
  • 10 vajec
  • 1 kostku droždí
  • 500 ml mléka
  • česnek
  • sůl, pepř, majoránku
  • 125 g tuku typu Hera
  • 600–900 g vařeného uzeného masa

nakrájíme rohlík nebo bagetu na plátku

Jak na to 

Rohlíky nakrájíme na plátky, mléko dáme vařit a přidáme do něj tuk. Horkým mlékem zalijeme rohlíky. Přidáme vejce, česnek, sůl, pepř, majoránku, rozdrobíme kostku droždí a vše dobře rozmícháme.

Poté přidáme uzené maso (můžeme zaměnit za houby). Přidáme hrst polohrubé mouky, hrst hrubé mouky a hrst dětské krupičky. Vše znovu promícháme. Těsto musí být husté podobně jako na lívance. Pokud jsou, přidávám do těsta čerstvé kopřivy nasekané nadrobno.

Pekáč vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou, nalijeme do něj těsto a necháme je asi hodinu kynout.

Po vykynutí hlavičku upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova.

Pro speciál Receptáře Věra Rysová, Týmova Ves

Hlavička ze tří druhů masa

Potřebujeme 

  • 200 g uzené krkovice
  • 200 g kuřecího masa
  • 200 g vepřové plece
  • 6 vajec
  • sůl
  • hrst mladých kopřiv
  • svazek zelené petrželky
  • 6 žemlí
  • 120 ml mléka
  • podle chuti pepř
  • sůl
  • špetku muškátového květu
  • sádlo na vymaštění pekáče

uzené maso

Jak na to 

Uzené a kuřecí maso uvaříme každé zvlášť doměkka. Vepřovou plec omyjeme, osolíme a upečeme. Maso dáme vychladnout a poté je nakrájíme na kostičky.

Omyté kopřivy a petrželovou nať nasekáme nadrobno. Žemle pokrájíme na kostičky, vložíme do misky a navlhčíme mlékem, vývarem z uzeného masa a můžeme přidat i trochu výpečků z vepřového masa.

K žemlím přidáme pokrájené maso a nasekané bylinky, podle chuti osolíme a okořeníme. Nakonec vmícháme žloutky, dobře promícháme a do hmoty opatrně zapracujeme tuhý sníh z bílků.

Pečeme 20 až 25 minut v troubě vyhřáté na 140 °C. Upečenou hlavičku podáváme s kyselou okurkou nebo se zeleninou.

Pro speciál Receptáře Karolína Čížková, Dolní Stěžery

Velikonoční klobásová nádivka

Potřebujeme 

  • 7 rohlíků
  • 1/2 l vývaru z uzeného masa
  • 200 g klobásy
  • 200 g vařeného uzeného masa
  • 1 menší pórek
  • 6 až 7 vajec
  • jarní bylinky
  • mletý pepř, kmín, sůl
  • tuk na vymazání pekáčku
  • 2 nebo 3 vejce uvařená natvrdo

klobásy

Jak na to 

Rohlíky namočíme v uzeném vývaru, potom je vymačkáme, přidáme na kolečka pokrájenou klobásu, umleté uzené maso, nadrobno pokrájený pórek, žloutky, nasekané bylinky, koření, sůl a promícháme. Nakonec přidáme sníh z bílků a lehce promícháme.

Směs dáme do tukem vymazaného pekáčku, do povrchu zatlačíme čtvrtky uvařených vajec a zvolna pečeme dočervena.

Babiččina velikonoční nádivka

Potřebujeme 

  • 200 g vepřového ramínka
  • 250 g hovězího nebo telecího masa
  • 250 g uzeného masa
  • 6 rohlíků
  • 1/4 l vývaru z masa
  • 6 vajec
  • jarní bylinky
  • mletý pepř, muškátový oříšek
  • tuk na vymazání pekáčku

Jak na to 

Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme vývarem. Uvařené maso pokrájíme na kousky, přidáme namočené rohlíky, žloutky, posekané bylinky, okořeníme a osolíme. Nakonec do hmoty vmícháme pevně ušlehaný sníh.

Směs dáme do vymazaného pekáčku a lehce zapečeme dočervena.

Pro speciál Receptáře Eva Hotařová, Jaroměřice

Pro Receptář speciál.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmplusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Řežábek

(Jana Nevšímalová z Tábora), 27. 5. 2011, 16:55

U nás pečeme řežábek vždy, když zbyde vařené nebo pečené maso: Semeleme je na masovém strojku, osolíme, opepříme, přidáme česnek, krupici, žloutek a sníh z bílků. Vše smícháme, vložíme do pekáčku nebo remosky vymazané sádlem a upečeme.

(jitka), 29. 5. 2009, 10:19

Pro Věru Jurovou: Jsem také diebetička a s klidným srdcem si dávám velikonoční nádivku. Do těsta na jakoukoliv nádivku uvedenou ve výše uvedených receptech dávám o polovinu méně pečiva, maso použiji jen libové a přidávám různou zeleninu nakrájenou na drobné kostky, pórek, jarní cibulku a houby (žampiony nebo houby zmrazené). Jinak je postup stejný a jím menší množství, přestože asi 100g nádivky obsahuje menší množství sacharidů než množství sacharidů obsažených v uvedených receptech. Nádivka je velmi dobrá a nebojte se experimentovat. Zdravím Vás!

(Maru), 19. 5. 2009, 11:02

Recepty čtu dlouho po velikonocích,ale určitě některý vyzkouším už se těším na skvělou chuť

(), 13. 4. 2009, 17:24

Katko, jste obě trdla n e ráda je vyzkoším, ale ráda je vyzkouším

(), 13. 4. 2009, 11:27

paní brono ráda je vyzkoším a ne áda je vyzkouším

(), 13. 4. 2009, 11:25

je to pěkné ale já už mám nový e-mail

(), 12. 4. 2009, 21:25

dekuji za nové recepty áda je vyskoušim

(), 12. 4. 2009, 18:47

moc moc děkuji něco nového i trošku zeleného,ráda vyskouším rovněž Vám přeji veselé svátky a mokrého šmigrusta jak řikaju ostravaci.

(), 12. 4. 2009, 15:14

vřelé díky za zaslání více receptu na velikonoční nádivku. posilám Vám pěknou koledu:roztomilý zajíček zapomněl si košíček,přesto dostal vajíčko a Vy ode mne přáníčko. Krásné Velikonoce a bohatou koledu Vám přeje Alča.

(), 12. 4. 2009, 12:55

Výborné, přínosné

(), 12. 4. 2009, 09:33

vyborny recept dekuji a vesele svatky.

(Jaroslav), 11. 4. 2009, 11:48

Dobré recepty my pečeme jihočeskou / z táborska / z ingrediencí: 1kg uz. masa 10 vajec / z bílků sníh / porek,česnek kopřivy, pažitka, mas. vývar,pepř, majoránka,kvásek / z1,5 kostky droždí/,přisolit dle chuti, zahustit strouhankou a pšeničnou krupicí hrubou v poměru 2:1 tak,aby v něm měchačka stála, vykynout a péci ve vymazaném pekáči do růžova ve vyhřáté troubě. Podává se samotná teplá i studená / příp. k černé kávě/ Dobrou chuť

(), 10. 4. 2009, 23:05

Velmi ráda vyzkouším. Ráda bych také nějaký recept pro diabetika. Krásné velikonoce.

(), 10. 4. 2009, 22:03

Děkuji za recepty, přepíší si je do svých receptů a vyzkouším si je později. Hezké velikonoce

(), 10. 4. 2009, 21:42

dekuji urcite rada vyskousim !!!!!!!!!!!!!

(), 10. 4. 2009, 20:37

Vřelé díky, já si tedy v neděli vyzkouším tu klobásovou. Velikonoce mají být zcela letní, tak se mějte úplně "fanfárově" (jak říká moje malá vnučka)!!

(), 10. 4. 2009, 20:33

Díky za recepty. Určitěněkterý vyzkouším.

(), 10. 4. 2009, 18:07

No opravdu super, vaše recepty vyzkouším,jinak přeji všem sluníčkové velikonoce

(), 10. 4. 2009, 17:50

Hezké velikonoční svátky všem. Každoročně peču na Velikonoce kynutou nádivku, je velmi dobrá a místo mléka s tukem dávám silný vývar z uzeného masa. Nádivka je opravdu velmi dobrá a pikantní - doporučuji všem. Dobrou chuť!!! Jitka

(), 10. 4. 2009, 10:53

Velikonoční nádivku dělám také každý rok, ale vždy se snažím najít nový recept. Tentokráte je to Babiččina velikonoční nádivka, tento recept jsem ještě nedělala. Děkuji za inspiraci.

(), 10. 4. 2009, 07:48

Velikonoční nádivku dělám každoročně a vždy je velmi dobrá. A to je proto, že ji zpracovávám s láskou a těším se, že bude chutnat všem, kdo mi přijdou popřát a vyšupat, abych neuschla. Všem přeji krásné dny, plné slunce.

(Svatava Cimbalová, K.Vary), 10. 4. 2009, 07:34

Moc děkuji. Určitě recept na nádivku vyzkouším. Přeji Vám příjemné a sluníčkové Velokonoce.

(), 10. 4. 2009, 07:33

Jo, tak tohle je paráda. Rád se hrabu v kuchyni, rád zkouším nové věci a tohle je ta správňácká inspirace. Prosím držte palce - já to zkouším. Děkuji moc a všem přeji krásné a pohodové velikonoce a každý co si bude přát ať se mu splní. Děkuji.

(), 10. 4. 2009, 07:02

Dobrý den, přeji hezké svátky velikonoční a díky za nápady. Receptů není nikdy dost, vždy se hodí

(), 10. 4. 2009, 05:14

Požádám manželku o vyzkoušení receptů.

(), 9. 4. 2009, 20:56

Moc zajímavé, určitě vyzkouším.

(), 9. 4. 2009, 16:19

Bezva, recepty přepošlu synovi, ať mi to upeče. Jeho to víc baví a pak - mládí vpřed! Já už jsem se navařila a napekla v životě dost. Práci zdar! Eva

(), 9. 4. 2009, 14:28

Super recepty,nějaký rozhodně vyzkouším..

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Lunární kalendář

Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat

Orchideje - Jak úspěšně pěstovat doma i venku

Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék

Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort

Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie

Grilování - recepty, tipy a triky na letní grilování

Eknihy - ke stažení zdarma o zahradě a domově

Recepty na vánoční cukroví - to nejlepší cukroví podle našich receptů

Portál provozuje Tarsago | © 2016 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS