2. 8. 2009

Rajčata a cuketa − nápadité recepty

Je libo cukeťáky bramboráky nebo exotický cuketový koktejl? V rajčatovém koláči plují rybky středomořské. Rajče, česnek, smetana a jste v Gruzii. A co takhle vepřocuketorýžo? Recepty jsou od čtenářů.

Vepřové maso s cuketami

Potřebujeme

  • 400 g libového vepřového masa
  • 4 rajčata
  • 1 cuketu
  • 2–3 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sladkou papriku
  • rajský protlak
  • cukr
  • oregano
  • lžíci citronové šťávy

Vepřové maso s cuketami

Jak na to

Maso nakrájíme na kostky, osmahneme na oleji, přidáme nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek a dále opékáme.

Odstavíme, přidáme lžičku papriky, promícháme, podlijeme troškou vývaru nebo vody. Přidáme lžíci rajského protlaku, osolíme, opepříme a dusíme doměkka.

Nakonec přidáme oloupaná a na dílky nakrájená rajčata, nakrájenou cuketu, lžíci citronové šťávy, lžičku cukru, lžíci nasekaného oregana. Krátce podusíme a podáváme s pečivem, brambory nebo rýží.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Bramboráky z cukety

Potřebujeme

  • 1 cuketu
  • sůl
  • majoránku podle chuti
  • 2 vejce
  • mléko
  • hladkou mouku
  • česnek
  • sádlo či olej na smažení
  • ubrousky na odsátí tuku

Jak na to

Cuketu najemno nastrouháme a vymačkáme z ní vodu. Podle chuti a potřeby přidáme utřený česnek, hladkou mouku, majoránku, vejce, trochu mléka − všechno tak, aby vznikla kašovitá hmota.

Na rozpáleném sádle či oleji smažíme tenké placky dozlatova a potom je dáme na ubrousky, aby odsály přebytečný tuk.

Troufám si říct, že cukeťáky jsou lepší než bramboráky z brambor. Také příprava je podstatně rychlejší.

Ludmila Schmeiserová, Třebařov

Cukety opilé vodkou

Potřebujeme

  • 250 g cuket
  • 300 ml toniku
  • 2 citrony
  • vodku podle chuti

Jak na to

Cukety nakrájíme a rozmixujeme s tonikem, vodkou a citronovou šťávou. Nalijeme do sklenic na ledovou drť a zdobíme plátky druhého citronu.

Kamila Kováčová, Nový Bor­

Rajčatový koláč s rybičkami

Potřebujeme

  • balíček těsta na pizzu
  • 3 lžíce oleje
  • rajčata a cibule podle potřeby
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • 100 g sardelek
  • 100 g tvrdého sýra
  • pepř
  • oregano
  • čili

Rajčatový koláč s rybičkami

Jak na to

Na pánvi zpěníme 2 nakrájené cibule a nasekané stroužky česneku, přidáme 400 g oloupaných a nakrájených rajčat a vše podusíme do zhoustnutí. Směs pak osolíme, opepříme, vmícháme 2 lžíce nasekaného oregana a čili podle chuti.

Těsto na pizzu připravíme podle návodu, rozválíme a položíme na plech vyložený pečícím papírem.

Těsto potřeme rajčatovou směsí, rozložíme na ni 4 nebo 5 koleček rajčat, 2 kolečka cibule, posypeme nastrouhaným sýrem a v předehřáté troubě upečeme.

Františka Popová, Praha

Gruzínská rajčata

Čerstvá rajčata nakrájíme na dílky, hustě posypeme nadrobno nakrájeným česnekem a zalijeme zakysanou smetanou. S černým chlebem je to výborná zdravá večeře.

Milena Novotná, Olešnice

Pro Receptář.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvaplusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

rajčata

(tomáš Kapic), 2. 11. 2009, 12:26

Dobrý den, máte někdo tip kde se dají v Praze koupit opravdu dobrá rajčata?

Rajčata miluju

(Ahzk9YSSr8CsT), 30. 10. 2009, 15:31

ale ne ty vodový ze supermarketu :-(

bramboráky (cukeťáky)

(porDRYSSq8Ak-~l6jWmKD), 11. 8. 2009, 22:08

u nás velmi oblíbené děláme často

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS