Potřebujeme

  • asi 8 paprik

na náplň

  • 300 gramů mletého masa, nejlépe vepřového a hovězího půl na půl
  • 1 vejce
  • 1 žemli
  • sůl, pepř
  • 1 malou, jemně nakrájenou cibuli
  • podle chuti stroužek prolisovaného česneku

na omáčku

  • 2 lžíce oleje, nejlépe olivového
  • 240 g rajčatového protlaku
  • 2 lžíce hladké mouky nebo lžíci solamylu
  • 1/4 až 1/2 l hovězího či zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 cibuli
  • 4 kuličky celého pepře
  • lžičku sladké mleté papriky

na dochucení

  • kousek perníku nebo trochu cukru, klidně i třtinového
  • případně zakysanou smetanu

Jak na to

Paprikám odkrojíme stopku i se semeníky, vyčistíme a opláchneme je.

Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme vejce, žemli namočenou v troše mléka, jemně nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Vše důkladně prohněteme a směsí plníme papriky.

Dáme je péct do trouby vyhřáté na 180°C. Lehce podlejeme vodou a přidáme celý pepř. Pečeme přikryté asi 20 až 30 minut. Po upečení vyjmeme papriky, odstraníme kuličky pepře a šťávu použijeme na omáčku.

Na rozpáleném tuku lehce osmažíme jemně nakrájenou cibulku, přidáme mletou papriku, podlijeme vývarem, povaříme. Přidáme šťávu z pečených paprik, protlak, sůl a kousky perníku. Povaříme a zahustíme moukou nebo solamylem.

Můžeme přecedit nebo promixovat, případně dosladit a už tak jemnou omáčku ještě víc zjemnit trochou zakysané smetany (nebo ořechem másla).

Papriky s omáčkou podáváme s rýží, případně s knedlíkem.