Pečená jehněčí kýta

Potřebujeme

  • očištěnou jehněčí kýtu
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř podle chuti
  • 2 cibule
  • mouku nebo škrob na zahuštění

na přílohu

  • lžíci sádla
  • 1 cibuli
  • brambory

Jak na to

Kýtu prošpikujeme stroužky česneku, osolíme, opepříme a dáme péct na 2 pokrájených cibulích.

Když je maso měkké, šťávu zahustíme moukou a prolisujeme nebo rozmixujeme.

Oloupeme brambory, nakrájíme, uvaříme, scedíme a zamícháme do nich 0,5 až 1 cibuli osmaženou na sádle.

Jehněčí závitek s uzeninou

Potřebujeme

  • 60 dkg jehněčí kýty nebo plecka
  • špetku pepře
  • sůl
  • 10 dkg slaniny
  • 15 dkg uzeniny
  • 4 zelené papriky
  • 15 dkg cibule
  • 3 lžičky hladké mouky

Jak na to

Z očištěné masa připravíme nakrojením plátek, ten mírně osolíme, opepříme, posypeme čerstvou paprikou nakrájenou na nudličky. Přidáme slaninu nakrájenou na kostičky a párek nebo kousek točeného salámu apod. vcelku.

Maso svineme, zpevníme režnou nití a dusíme na slanině a cibuli. Když je závitek měkký, vyjmeme ho z omáčky, kterou zasmahneme, zapřášíme moukou nebo škrobem, povaříme a mírně podlijeme.

Jehněčí maso přináší do jídelníčku živiny, které jsou pro člověka mimořádně zajímavé.

Například je významným zdrojem snadno vstřebatelného železa. To přispívá krvetvorbě, metabolismu a také vývinu dětského mozku.

Obsahuje zinek, důležitý pro růst, tvorbu spermií, vidění za šera, chuť k jídlu i čich, hojení ran a obranyschopnost organismu vůbec.

Jehněčí maso označují odborníci na výživu za vysoce kvalitní bílkovinnou potravinu díky skladbě esenciálních aminokyselin. 100 g jehněčího masa obsahuje až 30 g bílkovin. Navzdory tomu je energetická hodnota jehněčího nízká.

Vitaminy skupiny B napomáhají vitalitě organismu, dobré kvalitě zraku, kůže, podporují správnou funkci mozku i tvorbu červených krvinek. Jehněčí maso obsahuje vitaminy B1, B2, B3, B4, B6 a zejména vitamin B12. 100 g jehněčího masa znamená přísun doporučené denní dávky vitaminu B 12.

Jehněčí maso je vedle mléčných výrobků a rybího tuku významným zdrojem vitamínu D, důležitého pro stavbu kostry.

Podáváme s dušenou rýží smíchanou s hrstí rozinek.

Jehněčí na sardeli

Potřebujeme

  • 60 dkg jehněčí kýty
  • 5 dkg slaniny
  • 4 dkg oleje
  • 1 středně velká cibule
  • 10 dkg kořeněné zeleniny
  • 2 sardele
  • lžičku hořčice
  • 5 lžic rajského protlaku
  • 2 kávové lžičky hladké mouky
  • sůl

Jak na to

Maso očistíme, na pekáči rozpálíme omastek, osmažíme na něm kořenovou zeleninu a cibuli, vložíme maso a dáme dusit. Při dušení maso potíráme utřenými sardelemi a hořčicí.

Když je maso měkké, přidáme do šťávy protlak a mouku rozkvedlanou v trošce studené vody.

Dobře povaříme, maso vyjmeme, pokrájíme na porce a omáčku na ně přecedíme. Příloha brambory.

Jehněčí pikantní

Potřebujeme

  • 60 dkg masa z kýty
  • 10 dkg cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 větší mrkev
  • 5 dkg celeru
  • 3 lžíce oleje
  • 10 lžic (polévkových) červeného vína
  • 1 lžíci octa
  • 1 lžičku cukru
  • snítku zelené petrželky
  • po špetce
    • majoránky
    • tymiánu
    • pepře
    • hřebíčku

  • 1 bobkový list
  • 1/4 kg rajčat nebo 3 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1/8 l kyselé smetany

Jak na to

Maso potřeme česnekem a solí. Na oleji osmažíme všechnu kořenovou zeleninu s cibulí. Do směsi vložíme kýtu, zalijeme vínem a octem, přidáme cukr, petrželku a všechno koření a dusíme doměkka.

Ke změklému masu přidáme rajčata, ještě podusíme, maso vyjmeme a nakrájíme.

Do šťávy zavaříme rozkvedlanou smetanu s moukou, mírně povaříme, rozředíme a naporcované maso omáčkou přelijeme.

Podáváme s bramborem, makarony nebo jinou těstovinou.

Božena Prášková, Dolní Město

Jehněčí s mrkví a povidly

Potřebujeme

  • 1/2 kg jehněčího
  • 1/2 kg mrkve
  • máslo
  • mouku
  • lžíci švestkových povidel

Jak na to

Maso očistíme, je-li třeba, odblaníme. Nakrájíme na větší kousky a dáme vařit. Když je poloměkké, přidáme na kolečka nebo kostky nakrájenou mrkev a vaříme doměkka.

Přidáme jíšku a podle chuti osladíme.

Zvláštní chuť dostane jídlo, když před jíškou dáme do jídla lžíci dobrých švestkových povidel.

Jehněčí se švestkami

Maso nakrájené na kousky opečeme na sádle, přidáme cibuli, trochu umleté skořice a dusíme doměkka. Přidáme švestkový kompot − vypeckovaný. Jako přílohu rýži omaštěnou máslem.

Antonín Nusko, Prachatice

Skopové se zelím

Potřebujeme

  • 800 g skopového masa
  • 60 g slaniny
  • 600 g hlávkového zelí
  • 200 g cibule
  • 80 g sádla
  • 1 lžíci hladké mouky
  • podle chuti sůl

Jak na to

Skopové maso vaříme ve slané vodě tak, aby bylo jen potopené. Když je poloměkké, přidáme na čtvrtky rozkrájené zelí, pak přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, slaninu na kostičky.

Než je maso dovařené, připravíme ze sádla a mouky jíšku, šťávu (vývar) zahustíme. Podáváme v hluboké misce.

Skopová pochoutka − pilaf

Potřebujeme

  • 600 g skopového masa
  • 4 lžíce drobně krájené kořenové zeleniny (nejlépe mrkev a petržel)
  • 1 cibuli
  • 200 až 300 g rýže
  • 2 lžíce másla
  • 4 zrnka pepře
  • 2 hřebíčky
  • špetku muškátového oříšku
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce strouhaného tvrdého sýra
  • masový vývar

Jak na to

Maso očistíme, případně krátce omyjeme a osušíme, nakrájíme na plátky, naklepeme a jen mírně osolíme. Nebo solíme až po opečení a zatažení masa, aby nepustilo šťávu.

Na polovině másla osmažíme kořenovou zeleninu a nakrájenou cibuli. Na směs položíme maso, opečeme po obou stranách, podlijeme vývarem a dusíme doměkka.

Rýži přebereme, opláchneme, opražíme na druhé polovině másla a zalijeme do roviny vývarem.

Žáruvzdornou misku vymastíme, naklademe 1/2 rýže, pak podušené maso a navrch druhou 1/2 rýže. Posypeme strouhaným sýrem smíchaným se strouhankou a pečeme asi 1/2 hodiny v troubě.

Tomáš Sadílek, 14 let, Ostrava-Dubina

Jehněčí maso s fazolovými lusky

Potřebujeme

  • 800 g jehněčího masa
  • 400 g fazolových lusků
  • 200 g cibule
  • 80 g sádla
  • dle chuti sůl
  • 300 g kyselé smetany
  • 1 lžičku mleté sladké papriky

Jak na to

Fazolové lusky oloupeme, vypereme a rozkrojíme po délce, osolíme, dusíme na části sádla doměkka.

Cibuli jemně nakrájíme, osmahneme na rozpuštěném sádle, přidáme na kousky nakrájené osolené a opaprikované maso, opečeme, mírně podlijeme a dusíme doměkka.

Měkké maso s lusky smícháme, vložíme do ohnivzdorné misky a zalijeme rozšlehanou smetanou a zapečeme.

Jehněčí po albánsku

Potřebujeme

  • 800 g jehněčího masa
  • 1/2 l zakysané smetany
  • 4 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • hlavičku česneku
  • petrželkovou nať
  • sůl

Jak na to

Jehněčí maso osolíme a upečeme v troubě doměkka. Pečené maso rozdělíme na jednotlivé porce a vrátíme do výpeku.

V zakysané smetaně rozšleháme vejce, přidáme česnek utřený se solí, nasekanou petrželovou nať. Promícháme, vlijeme na připravené porce masa a zapečeme. Podáváme s bramborem.

Musaka trochu netradičně

Potřebujeme

  • 800 g dýně
  • 250 g cibule
  • špetku soli
  • špetku skořice
  • 400 g mletého skopového masa
  • 200 g oleje
  • máslo

Jak na to

Dýni oloupeme, zbavíme jader, nakrájíme na kousíčky, osolíme.

Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme umleté maso, skořici, podlijeme vodou, dusíme doměkka.

Pekáč vymastíme máslem a dno pokryjeme plátky dýně a vrstvou masové kaše a opakujeme až do spotřebování obou surovin. Poslední vrstva je vždy dýně. Takto připravenou musaku upečeme.¨

Václav Mokrý, Ústí nad Orlicí

Skopová kýta na způsob zvěřiny

Skopovou kýtu zbavíme blan. Maso opláchneme a vložíme na 1 až 2 dny do mořidla, připraveného z vody, octa, zeleniny, bobkového listu a koření, jako dáváme na zvěřinu.

Po vyjmutí z mořidla maso prošpikujeme 5 dkg slaniny a osolíme.

Na pekáč dáme 1 lžíci sádla, vložíme do něho kýtu a v troubě upečeme. Při pečení několikrát poléváme procezeným mořidlem.

Když maso změkne, polijeme ho 1 až 2 lžícemi zakysané smetany a ještě 5 minut pečeme. Podáváme s houskovými knedlíky.

Jehněčí kotlety smažené

Jehněčí kotlety nebo vykostěné, na řízky nakrájené maso z kýty očistíme, opláchneme, osušíme utěrkou a mírně osolíme. Pak řízky obalíme v mouce, vejci a prosáté strouhané housce.

V dobře rozpáleném sádle nebo oleji smažíme dozlatova. Zdobíme je zeleninou petrželí, kterou osmažíme na sádle nebo oleji.

Otilie Sádovská, Rapotín

Ostřák

1 kg skopové kýty očistíme a nakrájíme na stejné kousky, mírně osolíme a necháme chvilku uležet.

Cibuli osmahneme na tuku, přidáme mletou papriku, asi 4 dkg, na to dáme maso, osmahneme, pak zalijeme trochou vody, přidáme utřený česnek, dusíme, až je maso měkké, pak dochutíme.

Podáváme s bramborem, rýží.

Jehněčí jako bažant

Jehněčí plec nebo kýtu zbavíme kostí, maso protkáme hustě slaninou, mírně osolíme a stáhneme motouzem.

Orestujeme cibuli, na to dáme kousek slaniny na kostičky, na to vložíme maso a krátce upečeme a dáme na pekáč, zalijeme vodou, přidáme bobkový list, celý pepř, nové koření, a maso rychleji pečeme zakryté v troubě.

Během pečení obracíme a podléváme teplou vodou a přeléváme výpekem.

Když je maso měkké, vyjmeme ho, šťávu zahustíme světlou jíškou, přidáme kousek másla, ochutíme, případně trošku rozředíme vodou, aby byla řidší.

Podáváme s brambory, rýží, jemně pokrájenou zeleninou.

Josef Rychtařík, Meclov