Při nutnosti úspor na jídle je někdy složité dodržet dostatečně kvalitní skladbu jídla. K nejdražším surovinám patří zdroje bílkovin a vitamínů, následují zdroje kvalitních tuků a nejlevnější jsou potraviny s převahou sacharidů (polysacharidů). Jak na to? Je vhodné začít zajištěním dostatečně výživné bílkovinné a vitamínové složky a podle finančních možností doplnit jídlo potravinami bohatými na polysacharidy.

Mezi relativně levné zdroje bílkovin patří například vnitřnosti, vejce či tvaroh. Z rostlinných zdrojů jsou to pak především luštěniny. Luštěniny obsahují tzv. neplnohodnotné bílkoviny, které mají nižší zastoupení některých aminokyselin. Tyto aminokyseliny jsou ale často zase ve větší míře obsaženy v bílkovinách obilovin, je tedy vhodné v jednom jídle zkombinovat luštěninu s obilovinou (tady vidíte, že tradiční přikusování chleba k čočce na kyselo má své opodstatnění).

Španělská čočka se zeleninou

Čočka na kyselo není zrovna váš favorit? Tahle španělská úprava se jí vůbec nepodobá, voní neobvyklým kořením a díky zelenině je i krásně barevná, určitě vás mile překvapí.

  • čočka suchá 350 g
  • olivový olej 1 lžíce
  • cibule 1 ks
  • mrkev 2 ks
  • řapíkatý celer 1 stonek
  • slanina 100 g
  • rajčatové pyré 100 g
  • česnek 2 stroužky
  • paprika mletá sladká 1 lžíce
  • brambory 3 ks
  • bobkový list 2 ks
  • hřebíček 1 ks
  • římský kmín 1,5 lžičky
  • sůl
  • hladká mouka 1 lžíce

K podávání:

  • hladkolistá petrželka
  • bílý chléb

Čočku alespoň hodinu předem namočíme do studené vody. Poté vodu slijeme.

Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, mrkev na kolečka, řapíkatý celer na jemné plátky. Česnek nasekáme.

Na oleji rozškvaříme pokrájenou slaninu, osmahneme jemně pokrájenou cibuli a nasekaný česnek. Posléze přidáme mrkev a celer. Zaprášíme paprikou a moukou, krátce zasmahneme, aby se paprika nezačala pálit. Zalijeme rajčatovým pyré, přidáme hřebíček a bobkový list (v sítku na koření, jinak se nedá potom vylovit), římský kmín a slitou čočku. Zalijeme vodou, přiklopíme a dusíme 40 minut. Po 40 minutách přidáme oloupané brambory nakrájené na kostky. Dusíme dalších 30 minut, až je čočka zcela měkká. Může být potřeba dolít během dušení trochu vody. Ochutíme solí. Při podávání sypeme sekanou petrželkou a jíme s bílým chlebem.

Kuřecí srdíčka na česneku a majoránce

Pokud pospícháte, můžete srdíčka upéci volně v pekáčku. Ale pokud si dáte práci s jejich napícháním na špízové jehly (lze použít i špejle či bambusová párátka), bude jídlo vypadat mnohem pohledněji.

  • kuřecí srdíčka 500 g
  • česnek 4 stroužky
  • majoránka 1 lžíce
  • sůl 1 lžička
  • olej 1 lžíce

Z kuřecích srdíček okrájíme horní části se zbytky cév, můžeme je použít do vývaru.

Očištěná srdíčka promícháme s utřeným česnekem, majoránkou, pepřem, solí a olejem. Necháme marinovat do druhého dne.

Troubu předehřejeme na 190 ⁰C. Srdíčka buď nasypeme do menšího pekáčku jen tak, nebo je napícháme na jehly jako špízy. Pečeme do změknutí 30–40 minut, občas podlijeme a promícháme.

Vhodnou přílohou jsou bramborové knedlíky a dušený špenát, bramborovocelerová kaše či dušená rýže.

Grenadýrmarš

Granátnický pochod, granadýr, Gránátos kocka, Grenadiermarsch... všechny tyto názvy označují totéž jídlo nejen v České republice, ale i v okolních zemích, které byly kdysi součástí Rakouska-Uherska. Jeho kořeny sahají pravděpodobně do doby napoleonských válek, kdy vázlo zásobování vojenských kuchyní rakouskouherské armády a dalo tak vzniknout jídlu ze všemožných zbytků, které získalo na chuti opečenou cibulkou a uherskými kuchaři bylo obohaceno i mletou paprikou.

Nejčastěji se připravuje z kombinace brambor a těstovin (můžeme tak využít zbytky od předchozího jídla), ale někde se do něj přimíchávají i zbytky knedlíků a zbytky vařeného či pečeného masa.

  • brambory 500 g
  • vaječné těstoviny, nejlépe flíčky nebo široké nudle 200 g
  • cibule 3 ks
  • slanina 100 g
  • sádlo 1 lžíce
  • mletá paprika 1 lžíce
  • mletý kmín 1 lžička
  • sůl

K podávání (podle vlastního výběru):

  • zakysaná smetana nebo bílý jogurt
  • sázené vejce
  • kyselé okurky
  • okurkový salát
  • pažitka

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody. V druhém hrnci uvaříme těstoviny v osolené vodě do měkka.

Na sádle rozškvaříme slaninu a opečeme cibuli dozlatova. Zaprášíme mletým kmínem a paprikou, necháme ji rozpustit v tuku. Vsypeme slité brambory i těstoviny, promícháme a mírně rozšťoucháme. Posypeme pažitkou. Část opečené cibulky můžeme před přidáním brambor a těstovin odložit a hotové jídlo potom přelít.

Podávat můžeme s okurkovým salátem a kysanou smetanou či jogurtem. Jinou možností jsou kyselé okurky. Pokud plánujeme grenadýrmarš jako samostatné jídlo (a nepředchází na bílkoviny bohatá polévka, např. hrachová), doplníme ho sázeným vejcem.