Menu

Vepřová polévkaJitrnicová polévkaJátrové závitkyZapečené ovarové kolenoMasitá huspeninaBůček zapečený se zelímBrynzarka s vaječnými kuličkamiPikantní kuřeMasopustní gulášUzené s křenomandlovou omáčkou

Vepřová polévka se zeleninou

  • 400 g nejrůznějších odřezků vepřového masa (např. ze zabíjačky)
  • masový vývar
  • 2 mrkve
  • 1 větší pórek
  • 1/2 malé kapusty
  • 1/2 malého květáku
  • 6 stroužků česneku
  • hrst sušené celerové nati
  • 1 rajče
  • 1 vejce
  • hladká mouka
  • olej
  • pepř a sůl
  • koření k dochucení

Česnek utřeme se solí a pepřem, na oleji jej usmažíme dozlatova, přidáme kostky masa, krátce je orestujeme a pak lehce podlité je pozvolna dusíme téměř doměkka. Přidáme kolečka mrkve a pórku, růžičky květáku a na osminky rozkrájenou kapustu.

Zeleninu také chvíli podusíme, pak už ale vše zalijeme vývarem a polévku vaříme, dokud není zelenina měkká. Až na závěr do ní přidáme čtvrtky rajčete a celerovou nať.

Z vejce, lžičky mouky, soli a koření upečeme omeletu, po vychladnutí z ní nakrájíme řezance, které před podáváním vkládáme do jednotlivých porcí polévky jako svítek.

Ivan Veselý, Žebrák

Jitrnicová polévka

  • 1 vepřové droby i se srdcem
  • 30 g slaniny
  • 150 g prorostlého vepřového masa
  • 100 g vepřových jater
  • 100 g strouhané housky
  • majoránka
  • pepř a sůl
  • 3 stroužky česneku
  • kousek mrkve, petržele a celeru
  • zelená petrželová nať nebo pažitka

Droby a maso vypereme, přidáme slaninu, vše zalijeme 2 l vody a vaříme téměř doměkka. Pak přidáme sůl, zeleninu, koření a dále vaříme, až maso i zelenina změknou.

Vývar scedíme, všechno maso včetně syrových jater umeleme a vložíme je zpět do vývaru. Polévku zahustíme strouhanou houskou, povaříme ji a dochutíme třeným česnekem. Do hotové polévky přidáme jemně nasekanou petrželovou nať nebo pažitku. Podáváme s chlebem.

Jiří Mika, Karlovy Vary–Stará Role

Játrové závitky

  • 600 g vepřových jater
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 1 malá cibule
  • strouhanka
  • olej
  • pepř a sůl

Uvařená játra zbavíme blány a umeleme je na masovém mlýnku. Pak je osolíme, opepříme a kromě nastrouhané cibule do nich vmícháme tolik strouhanky, abychom mohli vytvarovat čtyři šišky. Ty zabalíme do plátků anglické slaniny, které připevníme párátkem a závitky upečeme na rozehřátém oleji. Podáváme je s bramborovými slanými šiškami.

Ivan Veselý, Žebrák

Zapečené ovarové koleno s jablečným křenem

  • 1 vepřové koleno
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • lžička celého pepře
  • 5 zrnek nového koření
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce grilovacího koření

na jablečný křen

  • 50 g křenu
  • 2 jablka
  • 1 malá naběračka vývaru
  • sůl a pepř
  • cukr
  • ocet nebo citronová šťáva

Vepřové koleno můžeme naseknout, omyjeme je, v hrnci je celé zalijeme vroucí vodou, přidáme rozkrojenou cibuli, oloupané stroužky česneku, nové koření, bobkový list, pepř, sůl a koleno zvolna uvaříme doměkka.

Poté je vyjmeme, osušíme, vykostíme, kůži na několika místech nařízneme, posypeme grilovacím kořením a v předehřátém grilu nebo troubě opečeme koleno dozlatova.

Křen oloupeme, jemně nastrouháme, zalijeme vroucím vývarem, chvíli jej necháme odstát, přidáme hrubě nastrouhaná jablka, vše promícháme, podle chuti osladíme, osolíme a okyselíme. Podáváme s pečivem.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Masitá huspenina čili domácí sulc

  • 1 kg libového vepřového plecka
  • 1 vepřové koleno
  • 3 vepřové nožičky
  • 1 cibule
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 menší petržel
  • 100 g sterilovaných okurek
  • bobkový list
  • kuličky pepře a nového koření
  • ocet
  • sůl

Omyté a očištěné maso včetně kolena i nožiček uvaříme v mírně osolené vodě s kořením a zeleninou doměkka. Vychladlé maso vykostíme a nakrájíme na malé kostičky, odkrojené kůže umeleme.

V nádobě vše promícháme s jemně nasekanou cibulí, nasekanými okurkami a kolečky mrkve, ochutíme octem, dosolíme, zalijeme scezeným a tuku zbaveným aspikem a směs plníme do příslušných nádob.

Ivan Veselý, Žebrák

Bůček zapečený se zelím

  • 500 g uzeného bůčku
  • 300 g krup
  • 50 g špeku
  • 1 cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 6 větších brambor
  • 1 kelímek sladké smetany
  • 1 lžíce hladké mouky

Bůček uvaříme a scedíme.

Ve vývaru uvaříme kroupy a scedíme je.

Na rozpuštěném špeku podusíme nakrájenou cibuli s okapaným a nakrájeným zelím.

Na dno vymazaného pekáče rozložíme oloupané a na plátky nakrájené syrové brambory, na ně navrstvíme podušené zelí smíchané s kroupami a navrch rozložíme plátky uvařeného bůčku.

Pekáč dáme do rozpálené trouby, obsah necháme chvíli zapéci, poté jej zalijeme smetanou, v níž jsme rozmíchali hladkou mouku, zmírníme teplotu a vše zapečeme dozlatova. Podáváme s černým chlebem.

Jaroslav Holý, Melč

Brynzarka s vaječnými kuličkami

  • 500 g brambor
  • 200 g brynzy
  • 150 g másla
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • mletý pepř a sůl
  • pažitka

na vaječné kuličky

  • vejce
  • mléko
  • polohrubá mouka
  • sůl podle potřeby

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, zalijeme je vařící vodou, osolíme, opepříme a uvaříme téměř doměkka. Před dovařením k bramborám přidáme brynzu, vaječné kuličky a máslo. Pokrm dovaříme a podáváme sypaný nasekanou pažitkou.

Příprava vaječných kuliček: V mléce rozšleháme vejce, přidáme mouku, sůl a vymícháme těsto. Z něj tvarujeme kuličky, které zavaříme v osolené vodě.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Pikantní kuře se žampiony a cibulkami

  • 1 kuře
  • 50 g másla
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 150 g nakládaných žampionů
  • 200 g nakládaných cibulek
  • 200 ml bílého vína
  • olej
  • sůl a pepř
  • petrželka

V pekáči na másle orestujeme očištěné, omyté a osolené kuře — máslo se nesmí přepálit. Kuře podlijeme vodou a pečeme v troubě za častého přelévání šťávou a podlévání horkou vodou. Upečené kuře rozdělíme na porce.

Na slanině opečeme houby nakrájené na plátky. Ve šťávě z kuřete podusíme cibulky, přidáme víno a koření a promícháme. Porce kuřete dáme na talíře, přidáme opečené žampiony, cibulky a přelijeme je šťávou. Povrch ozdobíme nasekanou zelenou petrželkou.

Mirek Svoboda ml., Zdounky

Masopustní hrnec (zabijačkový guláš)

  • 1 lžíce sádla
  • 50 g slaniny
  • 3 cibule
  • 400 g vepřového plecka
  • 400 g vepřových jater
  • 4 stroužky česneku
  • sladká a pálivá mletá paprika
  • sůl a pepř
  • majoránka
  • 2 krajíce chleba

Na rozehřátém sádle rozškvaříme na kostičky rozkrájenou slaninu a osmahneme na ní nadrobno nakrájenou cibuli. Než přidáme sladkou i pálivou papriku, koření rozpustíme v sádle, aby guláš měl dobrou barvu.

Omyté maso nakrájíme na kostky, ze všech stran je zprudka opečeme v cibulovém základu a přidáme prolisovaný česnek.

V polovině dušení přidáme omytá játra, nakrájená na kostky, omáčku zahustíme nastrouhaným chlebem, maso podle potřeby znova podlijeme a zvolna dusíme doměkka.

Nakonec guláš osolíme, opepříme a dochutíme majoránkou.

Jiří Mika, Karlovy Vary–Stará Role

Uzené s křenomandlovou omáčkou

  • 500 g uzené vepřové pečeně

na omáčku

  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 400 ml masového vývaru
  • 300 ml smetany
  • 40 g loupaných mandlí
  • strouhaný křen
  • cukr a sůl

V kastrolu umícháme z másla a mouky světlou jíšku a za stálého míchání do ní postupně vlijeme vývar. Omáčku osolíme, promícháme a povaříme asi 20 minut, až dostatečně zhoustne. Poté do ní vmícháme smetanu a omáčku podle chuti přisladíme a dosolíme.

Nakonec vmícháme křen a na tenké plátky nebo nudličky nakrájené mandle, omáčku přivedeme k varu a hned ji stáhneme z ohně. Omáčkou přelijeme porce uzeného rozdělené na talíře a pokrm podáváme s různými druhy knedlíků.

Luboš Dupač, Nesvačily

Foto Jiří Poláček